Mehiläiselle ensimmäinen oma lääkinnällisen laitteen sertifiointi
20.12.2023
Joulukuun 13. päivä 2023 otettiin kiinnostava ja ainutkertainen askel Mehiläisen historiassa. Mehiläinen sai ensimmäisen lääkinnällisen laitteensa, Ainon. Mehiläisen julkisten terveyspalveluiden digiterveyspalveluiden kehityksestä vastaava Nelli Såger bloggaa aiheesta tuoreeltaan blogissa.
Montaa muuta asiaa on tehty ja edistetty Mehiläisessä 114 vuoden aikana, mutta MDR (Medical Device Regulation) sertifiointia päästään juhlistamaan nyt ensi kertaa. Niin kuin AI ja Data Science -tiimiä vetävä Antti O. Niskanen keskiviikkona 13.12.2023 vitsaili: “Mehiläisellä on tänään ääretön prosenttia enemmän itse valmistettuja lääkinnällisiä laitteita kuin eilen.” Näin on.
Lääkinnällisen laitteen leimaa pitää hakea, jos on kehittänyt laitteiston, tuotteen tai ohjelmiston, joka on tarkoitettu käytettäväksi potilaan hoidossa ja hoitopäätösten tukena. Mehiläisen Aino on ennakoivan hoidon toimintamalli: ohjelmisto, joka mahdollistaa hoitavan henkilön olla yhteydessä potilaisiin, jotka ovat antaneet tähän luvan ja joiden sairauden algoritmimme laskee olevan huonossa hoitotasapainossa. Huono hoitotasapaino voi esimerkiksi tarkoittaa huolestuttavia laboratorioarvoja tai diagnosoidun sairauden hoitoon sopivan lääkityksen puuttumista.
Aino lanseerataan keväällä Mehiläisen ja Päijät-Hämeen hyvinvointialueen yhteisyrityksessä, Harjun terveydessä, Päijät-Hämeessä.
Ainon ensimmäinen versio louhii ja analysoi esimerkiksi luvan antaneiden potilaiden laboratoriotuloksista pitkää sokeria, kolesterolia ja verenpainetta. Terveysasemalta saatetaan olla potilaaseen yhteydessä ja kutsua hoitoon, jos Aino antaa potilaan laboratorioarvojen huonosta suunnasta vihjettä. Aino voi näin ollen auttaa ennaltaehkäisemään esimerkiksi kakkostyypin diabeteksen kohtalokkaita eskalaatioita, kuten sydän- ja aivoinfarkteja.
Mitä tämä tarkoittaa? Parantaako Aino Päijät-Hämeen pitkäaikaissairaat? Ei tietenkään. Aino mahdollistaa hoitavien ammattilaisten tehdä ennakoivaa hoitoa ja interventioita siinä vaiheessa, kun tulipalon sijaan tupruttelee vasta savumerkkejä. Toki potilaan itse pitää haluta tehdä tilanteelleen jotain, ettei tulipaloa syttyisi.
Aino on yksi Mehiläisen huikean AI- ja data science –tiimin taidonnäytteistä: kaunis ja konkreettinen esimerkki siitä, miten teknologia valjastetaan terveyshuolien ennaltaehkäisyyn ja ennakointiin. Lääkinnällisen laitteen sertifiointi ja CE-merkki ovat tärkeitä, mutta vasta ensimmäinen askel matkalla vaikuttavampaan ja ennakoivampaan terveydenhuoltoon. Toivottavasti parin vuoden kuluttua Ainosta ja Ainon kaltaisista ennakoivista toimintamalleista on tullut itsestään selvyyksiä. Tiimimme pitää huolta, että Ainon lanseerauksen jälkeen kehitys jatkuu, jotta pääsisimme auttamaan yhä suurempaa joukkoa potilaita yhä kattavammalla ennakoivammalla otteella.
Blogitekstin kirjoittaja Nelli Såger on koulutukseltaan diplomi-insinööri ja ollut perustamassa kahta hyvinvointi-startupia. Hän toimi aiemmin Mehiläisessä BeeHealthyn tiimissä kroonisten sairauksien hoidon palvelukokonaisuudesta vastaavana johtajana. Nykyään Nelli vastaa Mehiläisen julkisten terveyspalveluiden digiterveyspalveluiden kehityksestä ja toimii osana tätä myös Ainon tuoteomistajana.