Miten välttää murtumat liukkailla keleillä – asiantuntijan vinkit
31.10.2024
Talvi tuo mukanaan liukkaat kelit, jotka voivat yllättää kenet tahansa. On tärkeää tietää miten toimia, kun tasapaino pettää ja kaatuminen on väistämätöntä.
Yleensä jalankulkijan tasapainon pettäessä suojareaktio on ottaa kehon paino vastaan kädellä. Useimmiten kaaduttaessa murtuu joko ranteen värttinäluun alaosa tai sen vieressä oleva veneluu. Myös ranteen nivelsidevammat ovat yleisiä liukastumisissa. Erilaisten murtumien, haavojen, nyrjähdysten ja venähdysten hoitoon saa nopeasti apua Mehiläisen tapaturmapäivystyksistä ympäri Suomea.
Kokosimme asiantuntijamme kanssa vinkit rannemurtumien ehkäisyyn ja hoitoon, jotta voit nauttia talvesta turvallisesti. Pienillä teoilla voit merkittävästi vähentää liukastumisriskiä ja suojata itseäsi talven haasteilta.
Mitä tehdä heti kaatumisen jälkeen?
Nopeus on valttia käsivammojen hoidon käynnistämisessä, sillä pitkittyessään vaivan hoito ja kuntoutus vaikeutuvat.
Paras ensiapu loukkaantuneelle kädelle on nostaa se välittömästi ylös ja asettaa vammakohdalle kylmä jääpussi turvotuksen vähentämiseksi. Jääpussin ja ihon väliin kannattaa laittaa kangasta, jotta vältytään paleltumisvammoilta. Lisäksi kipeä alue tulisi tukea lastalla ja sideharsolla.
Milloin on aika mennä lääkäriin?
Mene lääkäriin, jos ranne turpoaa, kipuilee tai on virheasennossa. Tällöin kyseessä voi olla luunmurtuma, joka vaatii tarkempaa lääkärin tutkimusta. Käsi kuvataan röntgenillä murtuman varmistamiseksi.
Röntgenkuva paljastaa murtuman sijainnin ja tyypin.
- Hyväasentoinen murtuma: Hyvässä asennossa oleva murtuma ranteessa hoidetaan yleensä kipsillä.
- Murtuma on huonossa asennossa tai pirstaleinen: Murtuma voi vaatia leikkausta. Myös tietyt nivelsiteiden repeämät saattavat vaatia leikkaushoitoa.
- Ranteen venähdys: käden käyttöä jatketaan yleensä normaalisti lääkärin antamien ohjeiden mukaisesti.
Kiinnitä huomiota kotihoitoon
Rannemurtuman hoidossa kipsi pysyy yleensä kädessä noin 4–5 viikkoa. On tärkeää pitää kipsattu ranne kohoasennossa turvotuksen vähentämiseksi, eikä antaa sen roikkua alaspäin. Kipsin ulkopuolella olevia niveliä, kuten sormia sekä kyynär- ja olkapääniveltä, tulisi liikuttaa aktiivisesti, jotta ne eivät jäykisty ja käden toimintakyky palautuu nopeammin. Suihkussa kipsi on suojattava kastumiselta ja haurastumiselta. Kivun lievittämiseksi voi käyttää tulehduskipulääkkeitä ja tarvittaessa tukea kättä kantositeellä.
Kuntoutuksella tärkeä rooli käden toimintakyvyn palauttamisessa
Kipsin poistamisen tai leikkauksen jälkeen alkaa vammaranteen aktiivinen kuntoutus. Ranne on usein jäykkä, turvonnut ja lihasvoimaltaan heikentynyt vamman ja pitkän kipsihoidon seurauksena. Lääkäri ja fysioterapeutti antavat ohjeet kotona tehtäviin harjoituksiin, venytyksiin ja vahvistaviin harjoitteisiin, jotka vahvistavat kättä. Vammautunutta kättä on hyvä käyttää päivittäisessä arjessa.
Kuntoutuksen kesto vaihtelee murtuman ja hoitomenetelmän mukaan, ja se voi kestää useita viikkoja tai jopa kuukausia. Toipumisaika riippuu vamman tyypistä ja henkilön omasta toimintakyvystä. Jos työssä joutuu kantamaan raskaita taakkoja, on suositeltavaa keventää työnkuvaa kuntoutuksen ajaksi.
Näin ennaltaehkäiset liukastumiset ja rannemurtumat
- Huolehdi hyvästä liikuntakyvystä ja tasapainosta vahvistamalla alaraajojen lihaksia.
- Säännöllinen liikunta, riittävä kalsiumin ja D-vitamiinin saanti auttavat myös ehkäisemään osteoporoosia, joka heikentää luustoa.
- Tasapainoa voivat heikentää epäsopivat lääkkeet, heikko näkö ja alkoholin käyttö.
- Kiinnitä huomiota ympäristön mahdollisiin vaaratekijöihin ja liiku rauhallisesti.
- Hyvät jalkineet ja liukuesteet ovat suositeltavia.
Tiesithän, että Mehiläisen tapaturmapäivystykset palvelevat myös ilman ajanvarausta. Tapaturman sattuessa pääset hoitoon nopeasti, ja kaikissa tapaturmapäivystyksissämme on mahdollisuus tehdä tarvittavia röntgen-, magneetti- ja ultraäänitutkimuksia hoidon tueksi.
Pidä huolta itsestäsi ja nauti talvesta turvallisesti – jokainen askel voi olla varma ja vakaa!
Blogin asiantuntijana käsikirurgian erikoislääkäri Eero Waris.