Pikajuoksija Lotta Kemppinen: Fysioterapeutti urheilija-valmentaja -parin tukena
4.6.2021
Jos mentäisiin muutamia vuosia taaksepäin ja joku olisi sanonut, että alkuvuodesta 2021 minä olen arvokisamitalisti ja 60 metrin Suomen ennätyksen haltija ajalla 7,16, niin nauru olisi ollut aika herkässä. Yksi mottoni onkin ollut ”Vaikeuksien kautta voittoon” ja se on ollut hyvin totta omalla kohdallani.
Minä ja valmentajani (Mervi Brandenburg) päädyimme suosituksen kautta Tampereelle syksyllä 2018, jossa Peter Halen, tuttavallisemmin Pelle, pitää vastaanottoa. Useampana vuonna takareiteni olivat oikutelleet kilpailujen yhteydessä, viimeisimpänä 2018 kesällä pikajuoksukarnevaaleilla. Jotta pystyisin kilpailuissa näyttämään ns. täyden potentiaalini, oli selvää, että meidän (minun ja Mervin) olisi keksittävä jokin keino saada takareidet rauhoittumaan, jotta joka kausi ei tarvitsisi aina aloittaa alusta kuntoutuksen jälkeen. Olimme usein kuulleet, että voimatasoni ovat melko hyvällä mallilla eikä pahempia vuotokohtia pidoissa ole. Pelle kuitenkin havaitsi, että kroppaani tulisi vahvistaa monipuolisesti, sillä sieltä löytyi jos minkälaista ”vuotoa” ja tämän lisäksi myös lantioni oli päässyt ”vinoutumaan”. Kropan vahvistamiseksi Pelle antoi useita liikkeitä, mm. takareisille ja lonkankoukistajille, joita aloin ahkerasti toteuttamaan. Liikkeet olivat sellaisia, että ne pystyi tehdä esimerkiksi alkuverkkojen yhteydessä, ja yhdessä Mervin kanssa päätimmekin sijoittaa fyssariliikkeet osaksi harjoitusohjelmaa, jotta niitä tulisi tehtyä säännöllisesti. Seuraavalla kerralla, kun näimme Pellen, kehitystä olikin lähtenyt tapahtumaan ja muun muassa lantion asento oli korjautunut neutraaliksi.
Tästä onkin lähtenyt liikkeelle jo noin kolme vuotta kestänyt yhteistyö, jonka aikana olemme Pellen kanssa nähneet melko säännöllisesti. Kolmeen vuoteen mahtuu paljon, minkä vuoksi jotkin vanhat fyssariliikkeet ovat jääneet vähemmälle ja uusia on tullut tilalle. Näiden avulla olen kuitenkin pystynyt tekemään paljon ennaltaehkäisevää harjoitusta, jolla erilaiset loukkaantumiset on saatu vältettyä, vaikka pikajuoksu onkin teholajina osittain myös aika riskialtis. Ja kehitystäkin on tapahtunut! Hallissa saavutetun 60 metrin EM-hopean jatkoksi tällä kaudella 100 metrin ennätys on parantunut jo lukemiin 11,33, ja vielä parempia lukemia on toivottavasti luvassa. Voisi sanoa, että fysioterapeutti on urheilija-valmentaja -parin tukena, sillä kun näiden kolmen henkilön välillä toimii hyvin kommunikaatio, niin esim. vahvistavat liikkeet voidaan suunnitella siten, että ne tukevat suunniteltua harjoitusohjelmaa ja lomiutuvat luontevasti harjoitusten yhteyteen. Tällöin ne voivat toimia joko vammojen ennaltaehkäisyssä tai ylipäätänsä vahvistaen heikkouksia, mikä johtaa uusiin tulosparannuksiin. Tällöin myös valmentajalla pysyy hyvä kokonaistieto käsissään, eikä fysioterapia jää vain yksinäiseksi kotona puurtamiseksi, josta valmentajalla ei ole sen suurempaa tietoa.
Olen ollut onnekas siitä, että olen löytänyt Pellen ja myös muita ammattilaisia rinnalleni huolehtimaan siitä, että pystyn tuottamaan parhaita mahdollisia tuloksia. Se on myös opettanut kuuntelemaan vielä paremmin omaa kehoani ja huomaamaan, mikä toimii parhaiten minulle itselleni.
Nyt katse kohti uusia ennätyksiä ja upeaa kesää 2021!
- Lotta
Peter Halen toimii urheilufysioterapeuttina ja ottaa vastana Tampereen Kauppi Sports Centerissä.