Pitkän sairausloman tilalle uudet ammatilliset ratkaisut
18.5.2018
Kolmekymppisen metallimiehen selkä on leikattu jo kahdesti. Välilevypullistumat ovat ilmenneet nykyisessä fyysisesti melko raskaassa työssä. Viimeisimmän leikkauksen myötä kivut jäivät leikkauspöydälle, mutta toisessa jalkaterässä on vielä liikkuessa hermovaurion seurauksena läpsymistä. Ortopedin mukaan vaivalla on kuitenkin hyvät paranemismahdollisuudet. Potilas on nyt tulossa vastaanotolleni, jotta päätös sairauspoissaolon jatkosta voidaan tehdä.
Nykyisin työkykyä ei aina enää ajatella on-off-tyyppisesti, vaan työkykyä on usein jäljellä sairaudesta huolimatta, ja työelämään paluun tueksi on olemassa monia hyviä keinoja: Kelan osasairauspäiväraha mahdollistaa osa-aikaisella työllä sairauslomalta työhön paluun. Tilanteeseen, jossa sairaus on sellainen, että siitä voisi nykyisessä työssä aiheutua pysyvä työkyvyttömyys, voi kyseeseen tulla eläkevakuutusyhtiön ammatillinen kuntoutus. Keveimmillään kyse voi olla omaan työhön tehtävästä työkokeilusta, joka muutaman kuukauden aikana mahdollistaa omassa työssä jatkamisen.
Metallimiehen kanssa kävimme keskustelua siitä, että vaikka paluu työhön voitaisiinkin toteuttaa apukeinoja hyödyntäen, saattaa jatkossa kuitenkin ilmetä uusia ongelmia, kun selkäongelma on jo kahdesti johtanut leikkauspöydälle toimenpiteeseen. Kerroin olemassa olevista muista vaihtoehdoista, ja vaikka esimerkiksi ammatillinen kuntoutus oli miehelle käsitteenä uusi, hän suhtautui siihen kiinnostuneesti.
Uusiin ammatillisiin ratkaisuihin ryhtyminen vakaalle tuntuvasta, useamman vuoden jatkuneesta työsuhteesta ei kuitenkaan ole aivan yksinkertainen asia. Siksi suunnitelmat on syytä tehdä harkiten. Uuden ammatin opiskelu voi silti olla työntekijälle mielenkiintoinen mahdollisuus, ja se voi tuoda mukanaan terveyttä ja toimeentulon ilman terveysriskejä tai sairastamisen aiheuttamia menetyksiä. Metallimiehen kanssa päädyimme tekemään hakemuksen eläkevakuutusyhtiöön ammatillisen kuntoutuksen ennakkopäätöksest ä, joka mahdollistaisi uuden ammatillisen jatkon suunnittelun.
Saimme kuin saimmekin eläkevakuutusyhtiöltä myönteisen päätöksen, ja hänelle myönnettiin mahdollisuus käyttää Mehiläisen työvalmentajaa kuntoutuksen suunnitteluun. Aika nopeasti syntyi sitten ajatus luonto-ohjaajan koulutuksesta, sillä potilaalle metsästys oli mieluinen harrastus, ja hän käytti vapaa-aikaansa luonnossa liikkumiseen. Opintojen alkamiseen saakka hän jatkoi entisissä tehtävissään, mihin palaaminen onnistui Kelan osasairauspäivärahaa käyttäen.
Verrattuna oman työurani ensimmäisiin vuosiin terveyskeskustyössä, jolloin työhöni kuului perinteisesti lääkereseptien ja sairausloman kirjoittamista, roolini työterveyslääkärinä on nykyään enemmän auttaa potilaita työhönpaluussa. Tehtävässäni minua tukee Mehiläisen moniammatillinen työterveysammattilaisista muodostuva tiimi. Työterveyslääkärinä pääsen myös muista lääketieteen erikoisaloista poiketen näkemään työn sisältä käsin. Yhdessä voimme tiimissä pohtia, miten taklaamme haasteet ja toimimme työkyvyn puolesta. Onnistumiset työssäni ovat parhaimmillaan onnistumisia niin potilaalle, potilaan työnantajalle kuin yhteiskunnalle.
Selkävaivoista pitkään kärsineestä miehestä hehkuu nyt uutta intoa niin selän kuin jalankin tultua kuntoon. Tulevat vuodet eivät välttämättä olekaan terveydellisen ongelman kanssa kamppailua, vaan miehellä on mahdollisuus päästä häntä kiinnostavaan, liikkuvaan ja selän terveydelle sopivaan työhön.
Blogin kirjoittaja Juha Lepistö toimii Mehiläisen vastaavana työterveyslääkärinä Kokkolassa.
Hyvinvoiva työntekijä johtaa myös yrityksen kannalta parhaisiin tuloksiin. Lue lisää Mehiläisen Työelämäpalveluista.
Lue myös:
Ei pelkkää työterveyshuoltoa – hyvinvoiva työntekijä on yrityksen tärkein voimavara