Rockettes: urheilijan ruokavalio ja ravinto
23.11.2017
Oikeanlainen energiansaanti on huippu-urheilijalle treenaamisen, unen sekä levon lisäksi ensiarvoisen tärkeää, jotta jaksamme treenata ja palautua aktiivisessa arjessamme.
Nykymedia tarjoaa laajalti vinkkejä oikeanlaiseen syömiseen; kertoo mikä on terveellistä ja mikä epäterveellistä sekä perehdyttää lukijansa erinäisiin muotidieetteihin. Sosiaalisen median kuvat, päivitykset ja lisäksi tämän hetken ”fitnesstrendi” voivat saada itse kunkin hämilleen siitä, mitä tulisikaan puntaroida eri ruokavaihtoehtojen välillä.
Kannattaakin muistaa, että lehtien ja internetin esittelemillä ruokavalioilla on hyvin erilaisia tarkoitusperiä eivätkä ne välttämättä palvele huippu-urheilijan ravitsemustarpeita tai -tavoitteita.
Tavallinen kotiruoka kunniaan
Ruokailussamme luotamme ihan tavalliseen kotiruokaan, josta pyrimme saamaan kaikki tarvitsemamme ravintoaineet. Monille tuttu lautasmalli on aterioidemme perusta, jota noudattamalla niin lämpimissä ruoissa kuin välipaloissakin. Siten turvaamme riittävän hiilihydraattien, proteiinien, hyvälaatuisten rasvojen sekä samalla vitamiinien ja kivennäis- ja hivenaineiden saannin.
Yritämme välttää ylimääräisiä ravintolisiä, poikkeuksena tietysti D-vitamiini, jota täällä Suomen oloissa on muistettava syödä etenkin pimeinä vuodenaikoina.
Naisurheilijoina huomionarvoinen seikka meillä on myös se, että saamme tarpeeksi rautaa. Riittävä nesteytys pitkin päivää on muun ravinnon ohella yksi ruokailumme peruspilareista, ja treeneissä meillä onkin aina juomapullot mukana.
Ateriarytmi on tärkeä
Ravinnon lisäksi kiinnitämme huomiota aterioiden rytmitykseen, jotteivat ateriavälit kasvaisi liian pitkiksi ja nälkä yllättäisi. Jotain olisi hyvä syödä parin kolmen tunnin välein, jotta verensokeri pysyy tasaisena ja energiaa treenaamiseen riittää vielä illallakin.
Päivämme lähtevät hyvin käyntiin kunnon aamupalalla, jonka voimin jaksaa lähteä treeneihin, töihin tai kouluun. Kahden lämpimän ruoan lisäksi päiviimme mahtuu useita pienempiä välipaloja, joita tarvitaan varsinkin heti aamu- ja iltatreenien jälkeen sekä pitkien treenien lomassa. Hyvä iltapala ennen nukkumaanmenoa auttaa myös hyvin unen laatuun.
Me kaikki käymme treenien ohella joko töissä tai koulussa, ja väkisinkin välillä tulee pitkiä päiviä, jolloin kiire painaa päälle ja treeneihin riennetään suoraan päivän muista aktiviteeteista poikkeamatta välissä kotona. Silloin ei pelkkä kouluruoka tai muu lounas riitä, vaan mukana täytyy olla reilusti eväitä.
Rytmin pitäminen ja sopivien pienten ja suurten eväiden keksiminen tällaisina päivinä voi olla haasteellista, mutta pienellä etukäteen suunnittelulla niistä selviää! Erityisen suosittuja treenieväitä meillä onkin banaanit ja muut hedelmät, voileivät, rahkat sekä esimerkiksi pähkinät, smoothiet ja salaatit.
Vaikka satsaammekin terveelliseen ruokavalioon, emme ota sen noudattamisesta liiallisia paineita. Pitää muistaa, ettei hairahdus tai kaksi optimaalisesta ravitsemuksesta pilaa kenenkään elämää tai urheilu-uraa, vaan kokonaisuus ratkaisee.
Toisinaan onkin hyvä hemmotella itseään ja hieman herkutella, kunhan sillä ei korvaa muita aterioita!
Blogitekstin ovat kirjoittaneet Rockettes-muodostelmaluistelujoukkueen nuoret naiset. Blogipostaus on osa Mehiläisen ja Rockettesin yhteistyötä ja kirjoitukset käsittelevät nuorille – ja erityisesti kilpaurheilun keskuudessa esiintyviä tärkeitä aiheita.
Kuvat ovat Rockettesin omasta kuva-arkistosta.
Lue myös aiempi Rockettes-muodostelmaluistelujoukkueen postaus henkisestä hyvinvoinnista!
Jatka keskustelua blogin aiheesta Mehiläisen TwitterissäUlkoinen linkki, FacebookissaUlkoinen linkki ja LinkedInissäUlkoinen linkki!