Snäppiklinikalla kynnys kysyä pysyy matalana
5.2.2018
Snäppiklinikka-palvelu on päättynyt.
Mikä olisikaan parempi paikka löytää nuori tänä päivänä kuin sosiaalinen media? Mehiläinen on mahdollistanut jo reilun vuoden ajan tämän maksuttoman matalan kynnyksen paikan nuorille Snapchatin (mehilainen_fi) kautta Snäppiklinikalla.
Mehiläisen Snäppiklinikalla nuoret voivat kysyä ehkäisyyn, sukupuolitauteihin ja seksuaaliterveyteen liittyviä kysymyksiä. Joka arkipäivä kysymyksiin vastailevat ehkäisyyn ja seksuaaliterveyteen erikoistuneet terveydenhoitajat Mehiläisestä: minä, Heini Askola ja Anne Pasenius.
Miten Snäppiklinikka toimii?
Snäppiklinikka toimii arkipäivisin maanantaista perjantaihin. Teemme yleisiä videoita My Storyyn kaikkien meitä seuraavien katsottaviksi esiin nousseista aiheista viikon teeman mukaan. Jokainen video näkyy vuorokauden ajan. Lisäksi vastaamme niille nuorille, jotka haluavat jotain kysyä henkilökohtaisesti kirjoittaen tai videolla vuorokauden sisällä kysymyksen tulemisesta.
Yhdellä videolla on tällä hetkellä päivittäin keskimäärin kaksituhatta katsojaa. Seuraajamäärä Snäppiklinikalla on ollut jatkuvassa kasvussa. Kysymyksiä tulee tällä hetkellä parhaimmillaan jopa yli sata kappaletta päivässä.
Itse lähdin innolla mukaan noin puoli vuotta sitten. Oma kokemukseni sekä ehkäisyhoitajana terveysasemalla että terveydenhoitajana äitiys- ja lastenneuvolassa on erinomainen pohja, kun vastailen Snäppiklinikalle tulleisiin kysymyksiin.
Snapchatissa uskalletaan lähestyä rohkeasti ja avoimesti
Minusta on hienoa, että nuoret uskaltavat lähestyä rohkeasti ja avoimesti kovin arkojenkin asioidensa kanssa. Snapchatissa kysyjän yksityisyys pysyy suojassa, sillä viestin luettua ja vastauksen lähettämisen jälkeen se häviää saman tien. Nuoret saavat toki tallentaa meidän vastauksia ja ottaa kuvakaappauksia. Lisäksi meillä Snäppiklinikalla on tietenkin myös vaitiolovelvollisuus ja suojelemme jokaisen nuoren yksityisyyttä eikä videovastauksistamme voi ikinä päätellä, kuka kysymyksen on esittänyt.
Useita kysymyksiä melko samoista teemoista
Nuorten keskuudessa kysymykset pyörivät usein samojen aihealueiden ympärillä. Mietitään myöhässä olevia kuukautisia ja raskauden mahdollisuutta. Monesti kysytään apua, miten toimia, jos pillerin on unohtanut ottaa. Paljon joutuu myös antamaan ohjeita, miten toimia jälkiehkäisyä vaativassa tilanteessa. Tilanteet vaativat usein nopeaa reagointia, jotta saadaan ei toivottu raskaus mahdollisesti estettyä.
Sopivaa ehkäisymenetelmää mietitään usein tai ehkäisyn mahdollista vaihtoa toiseen. Erilaisia vuotohäiriöitä, gynekologisia vaivoja, yhdyntäkipuja ja muita seksiin sekä seksuaalisuuteen liittyviä kysymyksiä kysellään. Sukupuolitautien oireista, tutkimisesta ja hoidosta tulee kysymyksiä. Usein nuorella voi olla oireita, joiden perusteella hän epäilee jotain sairautta ja on jo ehtinyt ”googletella” itsellensä mahdollista diagnoosia Snäppiklinikalla ohjaamme nuoria usein myös eteenpäin esimerkiksi lääkärille tai gynekologille, jos oireet ovat sellaisia, että vaativat selvästi tutkimista. Ohjaamista ihan seksuaaliterapeutille tai muillekin tahoille teemme paljon tilanteeseen sopiessa.
Internetistä löytyy niin paljon tietoa, ettei sieltä aina osata katsoa, onko tieto luotettavaa vai ei. Monesti koen, että olen se ammattilainen, jonka tehtävä on kertoa nuorelle faktatietoja, rauhoitella nuorta hänen ongelmansa kanssa ja sanoa, ettei syytä huoleen ole.
Teemaviikot Snäppiklinikalla
Nyt olemme alkaneet pitää snäpissä teemaviikkoja. Esimerkiksi juuri hiljan oli sukupuolitautien viikko, jonka aikana eri sukupuolitaudit esiteltiin aina tartuntareitistä oireisiin ja hoitoon. Olemme käyneet läpi gynekologilla käymiseen liittyviä asioita, kuten mitä siellä tehdään ja mitä näytteitä on mahdollista ottaa.
Viime aikoina olemme saaneet melko nuoria seuraajia ja heiltä tulleiden kysymyksien pohjalta kertaamme aivan perusasioita, jotka liittyvät esimerkiksi kuukautisten alkamiseen, siteiden ja tamponien käyttöön. Suunnitteilla on myös eri ehkäisymenetelmien tiivis kertaus, hormonaalisen ehkäisyn hyödyt ja haitat, lisäksi myös teemaviikko pojille. Olemme myös suunnitelleet seksuaaliterapeutin ja kosmetologin haastatteluja. Niitä julkaisemme sitten My Storyssa lyhyinä videoina.
Hyvää palautetta suoraan nuorilta
Snäppiklinikasta on tullut poikkeuksetta positiivista palautetta nuorilta suoraan. Yksikin nuori kirjoitti hiljan: ”täytyy kehua tätä Snäppiklinikkaa, että tämä on aivan mahtava keksintö. Suoran avun saa juuri omiin oireisiin eikä tarvitse arvailla netin perusteella. Muutenkin kun jos elämä on kiireistä eikä pysty aina vastaamaan puhelimeen, kun täytyisi jättää soittopyyntöjä, jos ei saa heti yhteyttä, minne haluaa, se on ollut monta kertaa niin vaikeaa. Ja helposti jää sitten pienemmät kysymykset kysymättä, kun täytyy soitella, mutta tässä ei niin käy.”
Blogitekstin on kirjoittanut ehkäisyyn erikoistunut ja Snäppiklinikkaa pitävä terveydenhoitaja Heini Askola, jonka mielestä on erityisen hienoa, että nuoret uskaltavat kysyä rohkeasti nolostuttavistakin asioista.
Snäppiklinikka-palvelu on päättynyt.
Sivun tietoja on päivitetty 21.11.2023.