Terveydenhuollon pitää tuottaa potilaalle aitoa hyötyä - avoin verkkokurssi kertoo, miten se tehdään
25.9.2020
Mehiläinen on mahdollistamassa yhdessä Helsingin Yliopiston, Reaktorin ja Gesund Partnersin kanssa maailman ensimmäistä avointa ja ilmaista terveydenhuollon verkkokurssia. Kurssin nimi on ”Rethinking health – The Fundamentals of Value-Based HealthcareUlkoinen linkki” ja suomeksi "Vaikuttavuusperusteisen terveydenhuollon perusteetUlkoinen linkki".
Kurssin teeman ei kannata antaa hämätä vaikeilla termeillään. Kysymys on loppujen lopuksi hyvin yksinkertaisesta, tärkeästä ja meille kaikille läheisestä asiasta: terveydenhuollossa tehtävien päätösten ja toimenpiteiden tulee olla sellaisia, että niillä on yksittäisen potilaan tai väestön terveyteen positiivinen vaikutus.
Kirjoitin vuosi sitten Mehiläisen blogissa vaikuttavuuden merkityksestä terveydenhuollon laadukkuutta arvioitaessa. Aiheen pitäisi kiinnostaa kaikkia terveydenhuollon palveluiden tuottajia, rahoittajia ja käyttäjiä. Oma tuntumani on ollut, että aihepiiri voi myös terveydenhuollon ammattilaisille ajoittain tuntua vähän hankalasti konkretisoituvalta.
Terveydenhuollon digitalisaatiosta puhutaan paljon, mutta puhe jää helposti ylätason terminviljelyksi menemättä käytännön tasolle. Kyse on siitä, että uusilla helppokäyttöisillä teknisillä ratkaisuilla teemme mahdolliseksi paitsi potilaan kohtaamisen etävastaanotoilla, myös tehokkaan tiedon keräämisen esimerkiksi hoitotoimenpiteiden vaikutuksista. Tiedon käsittely ja eri tietolähteiden yhdistäminen hoitopolun eri vaiheilta ovat avainasemassa. Tämä on välttämätöntä tehokkaan ja oikea-aikaisen tiedolla johtamisen kannalta. Avoin tulosten jakaminen kannustaa toiminnan kehittämiseen kaikilla sektoreilla. Lopulta suurimpina hyötyjinä ovat paitsi potilaat sekä yksilöinä että väestötasolla, myös palveluiden järjestäjät ja tilaajat, kuten esimerkiksi kunnat ja sairaanhoitopiirit sekä työterveyshuollon palveluita hankkivat yritykset.
Terveyshyödyn tuottamisen lisäksi kustannusvaikuttavuus on tärkeä osa vaikuttavuusperusteista terveydenhuoltoa. Käytettävissä olevat resurssit tulee kohdentaa oikein ja joskus on myös uskallettava investoida – vaikuttavat toimenpiteet kantavat aikanaan myös taloudellista hedelmää. Kustannusvaikuttavuudessa kyse ei siis ole lyhyen tähtäimen säästöistä vaan huolehtimista siitä, että käytämme rajalliset resurssimme oikein ja vastuullisesti, jotta terveydenhuolto voi olla vaikuttavaa myös tuleville sukupolville.
Me Mehiläisessä panostamme kaikessa toiminnassamme siihen, että tuotamme potilaillemme ja vastuullamme olevalle väestölle sekä kunta- tai yritysasiakkaillemme mahdollisimman vaikuttavaa terveydenhuoltoa. Tästä työstä ja sen tuloksista meillä on useita konkreettisia esimerkkejä, käytännössä testattuja oppeja sekä uudenlaisia kumppanuuksia julkisten ja yksityisten toimijoiden kesken. Niitä haluamme jakaa nyt avattavalla verkkokurssilla. Toivomme, että työmme mahdollistaa oppimisen kokemuksia ja ahaa-elämyksiä myös muille.
Kurssilla pääsee tutustumaan muun muassa Tampereen Tesomaan, jossa hyvinvointipalveluja tuotetaan ensimmäistä kertaa maailmassa allianssimallilla. Lisäksi avaamme myös Mehiläisen tuottamien julkisten terveyskeskuspalveluiden toimintaa, Mehiläisen sairaaloiden vaikuttavuusmittareita sekä Työelämäpalveluiden tekoälypohjaista Työkykytutkaa, joka ennustaa varhaista riskiä työkyvyn alenemiselle.
Avoimet verkkokurssit tarjoavat ajasta ja paikasta riippumattoman tavan oppia sekä tuovat mahdollisuuden laajaan tiedon ja kokemusten jakamiseen. Ja vieläpä koronapandemiatilanteeseen sopivasti etäyhteyksin. The Fundamentals of Value-Based Healthcare seuraa laajan suosion saavuttaneen tekoälykurssi Elements of AI:nUlkoinen linkki jalanjälkiä.
Olemme ylpeitä voidessamme tarjota tätä mahdollisuutta terveydenhuollon ammattilaisille, poliittisille päättäjille, asiakkaillemme ja kaikille muillekin asiasta kiinnostuneille. Ilmoittaudu mukaan kurssille ja hyppää kanssamme matkalle vaikuttavan terveydenhuollon maailmaan.
Kirjaudu kurssille tästäUlkoinen linkki. Kurssin 15.1.2021 julkaistu suomenkielinen versio avautuu tästäUlkoinen linkki.
Blogin on kirjoittanut Mehiläisen johtava lääkäri, yleislääketieteen erikoislääkäri Iiro Heikkilä
Sivua on päivitetty 15.1.2021 verkkokurssista julkaistun suomenkielisen version tiedoilla.