Valppaana eteisvärinästä
15.1.2024
Korkeaa verenpainetta, uniapneaa, diabetesta. Rytmihäiriöiden hoitoon erikoistunut kardiologi Kaj Ekström kantaa eniten huolta asiakkaistaan, joilla eteisvärinän riski on koholla, mutta eteisvärinän kiinnijääminen on hankalaa.
Kaj Ekström on kardiologi, jonka erikoisosaamista ovat rytmihäiriöt. Päivät täyttyvät asiakkaiden kohtaamisista: Ekströmin vastaanotoilla käy ihmisiä, joilla esiintyy ensimmäistä kertaa sydänoireita. Heitä, joilla huoli on kalvanut mielessä jo pidempään. Ja heitä, joilla hoitosuhde on kestänyt vuosien ajan tutun kardiologin kanssa.
- Sydänterveyteen liittyy huolta, mikä näkyy heti ensikohtaamisessa. On valvottuja öitä, ja epätietoisuutta. Työssäni merkityksellisintä on nähdä, kun asiakkaan huoli alkaa hälvetä. Huolta lievittää jo se, että tieto rytmihäiriöstä lisääntyy, Ekström sanoo.
Yleinen mutta oikukas
Eteisvärinä on yleisin hoitoa vaativa sydämen rytmihäiriö ja noin joka kolmannella se on oireeton. Se koskettaa arviolta yli 200 000 suomalaista, ja esiintyvyys on nousussa*. Eteisvärinä on lääkärille hankala diagnosoida: Vähäisten oireiden lisäksi se voi esiintyä niin lyhyissä jaksoissa, että sen kiinnisaaminen on vaikeaa.
- Asiakas voi hyvinkin kuvailla eteisvärinälle ominaisia oireita. Se pitäisi kuitenkin saada sydänfilmillä eli EKG:llä kiinni. Eteisvärinäkohtauksia voi tulla epäsäännöllisesti ja muutaman minuutin mittaisina. Nämä tapaukset ovat sekä lääkärille että ihmiselle itselleen hankalia, Ekström sanoo.
Kotona tehtävästä sykkeenseurannasta voi olla apua eteisvärinän jäljille pääsemiseksi.
- Omaehtoinen, kotona tehtävä seulonta tukee diagnostiikkaa erityisesti heillä, joilla kohtaukset ovat lyhyitä ja ohi jo lääkäriin lähdettäessä. Toinen merkittävästi hyötyvä ryhmä ovat he, jotka ovat korkeimmassa riskissä saada aivoinfarkti diagnosoimattomasta eteisvärinästä.
Lääkärin toiveissa varhaisempi toteaminen
Ekström näkee työssään myös ne tilanteet, joissa sairaus on edennyt pidemmälle ja sydämelle tehdään toimenpiteitä, kuten pallonlaajennuksia, ablaatioita, sydäntahdistimen asennuksia. Kokemus tuo perspektiiviä.
Ekström toivoo, että eteisvärinän varhaisessa toteamisessa päästäisiin keskittymään vielä paremmin heihin, joilla on eteisvärinän riskitekijöitä, kuten ylipainoa, korkeaa verenpainetta, uniapneaa, varttunutta ikää. Valppaana on oltava varsinkin, jos on muita sydänsairauksia tai aiempia aivoverenkiertohäiriöitä.
Riskiryhmissä diagnoosi on tärkeä, sillä siellä myös aivoinfarktin riski on suurin. Eteisvärinä on yleisin yksittäinen aivoinfarktin aiheuttaja. Ekström arvioi, että diagnosoimaton eteisvärinä piilee monen aivoverenkiertohäiriön takana ilman, että sen olemassaolosta tiedetään valitettavasti mitään.
- Nuorilla perusterveillä ihmisillä vakavat rytmihäiriöt ovat harvinaisia, vaikka he ovat usein oireistaan todella huolissaan. Riskiryhmässä olevat ihmiset – he, joiden pitäisi kantaa eteisvärinästä eniten huolta – eivät aina huolehdi riittävästi. Heistä kannan lääkärinä kaikkein eniten huolta. He saattavat usein myös vähätellä oireitaan.
Tavoitteena mahdollisimman normaali elämä
Vaikka tie diagnoosiin voi olla kuoppainen, hoito ja rytmihäiriön kanssa eläminen on monella onneksi suoraviivaisempaa. Mitä rytmikardiologi toivoo, että ihmiset ymmärtäisivät eteisvärinästä diagnoosin jälkeen?
- Eteisvärinä ei ole sairautena kohtalonkysymys, vaan tavoitteena on mahdollisimman normaali elämä. Tähän hoitokin tähtää. Käytännössä kaikki potilaat haluavat tietää, mitä voi tai ei voi tehdä. Normaali arkirytmi ja aktiviteetit, kuten liikunta, ovat äärimmäisen tärkeitä. Aktiivisen elämän terveyshyödyt ovat moninkertaiset suhteessa haittoihin, Ekström korostaa.
Eteisvärinä ei yksistään johda esimerkiksi työkyvyttömyyteen. Elämäntapavalinnoista, kuten verenpaineen ja ylipainon hallinnasta ja tupakoimattomuudesta, tulee entistä tärkeämpiä päätöksiä.
- Eteisvärinä on hyvänlaatuinen rytmihäiriö siinä mielessä, että sydämellä on hyvät edellytykset kestää sitä, kunhan asianmukainen hoito ja lääkitys on päästy aloittamaan hyvissä ajoin.
*) Duodecim: Eteisvärinän Käypähoito-suositusUlkoinen linkki
Blogiteksti on toteutettu yhteistyössä CardioSignalinUlkoinen linkki kanssa.