Viivi Lehikoinen: Isojen muutosten aika
4.12.2020
Tämä syksy on ollut isojen muutosten aikaa. Samalla kun olen rakentanut tulevaisuuttani, olen pohtinut paljon urheilijan uran ainutkertaisuutta. Tuo ajatus on hieman jopa pelottava, sillä urheilijan uran aikana ei ole varaa toistaa samoja virheitä, ainakaan kovin monesti. Toisaalta urheilu-uran ainutkertaisuus tuo mukanaan aivan toisenlaista asennetta kuin monilla muilla elämänalueilla. Kun urheilu tapahtuu tässä ja nyt, myös sitoutuminen tekemiseen on aivan toisenlaista. Vaikka kirkkaimmat tavoitteet urheilussa ovat monesti vasta vuosien päästä, tekemisessä ei ole varaa antaa siimaa milloinkaan. Siksi kärsivällisyydelle ja pitkäjänteiselle sitoutumiselle on tarvetta.
Pitkäjänteiseen sitoutumiseen mahtuu hyviä ja huonoja hetkiä. Viime aikoina jälkimmäiset ovat kuitenkin omalla urheilijan urallani hallinneet liikaa, vaikka tavoitteet ja sitoutuminen ovat olleet korkealla. Aloin kaipaamaan isoja muutoksia elämääni. Koronan aiheuttama tietynlainen välivuosi toi uudenlaista perspektiiviä ja toisaalta myös rohkeutta tehdä isoja päätöksiä oman urani suhteen. Tässä vaiheessa on aika kiittää pitkäaikaista valmentajaani Jussi Ihamäkeä kuluneista vuosista. Yhdessä saavutimme paljon menestystä nuorten arvokisoissa ja hyppäsimme ennätyksissä täysin uusille sekuntiluvuille. Nyt minun on kuitenkin aika siirtyä täysin uuteen vaiheeseen elämässäni.
Jatkossa urheilun mukanaan tuomat haasteet kohtaan uuden valmentajani Laurent Meuwlyn kanssa. Hän toimii tällä hetkellä Hollannin maajoukkueessa, ja valmentaa Euroopan, ellei jopa maailman parhaita 400 metrin aitureita. Olen luonnollisesti hyvin innoissani tästä mahdollisuudesta, vaikka se ei kaikkein perinteisimmästä päästä olekaan. En ole koskaan urheilussa pelännyt poistua mukavuusalueeltani, koska tiedän miten hedelmällistä sen ulkopuolella voi olla. Tällaisesta kokonaisuudesta olen haaveillut jo pidemmän aikaan, mutta rohkeus sen toteuttamiseen löytyi nyt.
Alku on vaikuttanutkin erittäin lupaavalta. Yksi suurimmista syistä muutokselle oli tarve vaihteluun ja uusiin virikkeisiin. Niitä on todellakin tullut ja testauksen asiantuntijatkin ovat päässeet ihmettelemään ohjelmaan kuuluvia testejäni. Olen päässyt tekemään enemmän kestävyysurheilijoille tuttua VO2 max- mattotestiä, Wingate-pyörätestiä sekä erilaisia hyppy- ja nopeustestejä. Kokonaisharjoittelun rytmitys on muuttunut paljon, kehittymistä ja palautumista seurataan jatkuvasti. Historia sekä kehitystarpeet on käyty tarkkaan läpi ja kirjaimellisesti askel askeleelta tarkastettu vanhat kilpailut.
Alkusyksyn vietin Mervi Brandenburgin eli vanhan HIFK-ryhmäni kanssa, kiitos Merville ja ryhmälle siitä, että pääsin mukaan ja sain paljon apuja. Nyt arki alkaa kuitenkin rakentua uuden ohjelman ympärille.
Vallitsevan tilanteen takia harjoittelua voi toistaiseksi toteuttaa lähinnä Suomessa, joten kuvio vaatii vahvaa tukitiimiä kotimaassa. Jatkossa liiton lajivastaava Petra Stenman ja Helsingin urheiluakatemian Mikael Ylöstalo ovat tukena kotimaassa. Ollessani Helsingissä Mikael valvoo harjoituksia ja tulevilla maajoukkueleireillä Petra on tukena. Koronatilanteesta riippuen ulkomaan leirit suunnitellaan Laurentin ryhmän kanssa, joten toivottavasti tilanne mahdollistaa leirejä talven ja kevään aikana. Tarvittaessa tilanteita
suunnitellaan uudelleen.
Uusi valmentaja on tuonut mukanaan myös uusia terveydenhoitoon liittyviä muutoksia. Harjoittelun määrä kasvaa, joten vammojen ennaltaehkäisy korostuu entisestään. Viime viikolla minulle tehtiin alhaisten ferritiinivarastojen parantamiseksi rautainfuusio, sillä ilman riittävää tasoa minulla ei olisi asiaa korkean paikan leireille. Tekeminen on aiempaa kokonaisvaltaisempaa, ja siksi onkin mielenkiintoista nähdä, mihin tämä tie johtaa kohdallani.
Innolla kohti tulevaa,
Viivi