Ortoreksia
Artikkelissa asiantuntijana
Tarkistettu 15.1.2025
Ortoreksia tiiviisti
- Ortoreksia tarkoittaa pakonomaista pyrkimistä syödä tavalla, minkä kokee terveelliseksi.
- Ortoreksia ei ole virallinen syömishäiriö, mutta voi yhtä lailla vaikuttaa kielteisesti fyysiseen ja psyykkiseen vointiin.
- Ortorektiset oireet ovat yleisiä urheilijoilla, jotka pyrkivät optimoimaan ruokavaliota.
- Moniammatillinen syömishäiriötiimimme on tukena pääkaupunkiseudulla.
Ortoreksian oireet
Ortoreksiassa pakonomainen terveellisen ruokavalion noudattaminen alkavat hallita elämää. Oireet voivat kestää pitkään ja vaikuttaa sekä fyysiseen että psyykkiseen terveyteen.
Ortoreksian oireet ovat tyypillisesti:
- Pakonomainen tarve syödä vain terveelliseksi tai puhtaiksi kokemia ruokia
- Ruokavalion rajoittaminen ja monien ruokien välttäminen
- Ahdistuneisuus tai syyllisyys "epäterveellisen" ruoan syömisestä
- Fyysinen heikkous tai väsymys
- Sosiaalisten tilanteiden välttäminen ruokavalion vuoksi.
Jos ortoreksian oireita ei hoideta, ne voivat johtaa vakaviin terveysongelmiin, kuten vajaaravitsemukseen, sosiaaliseen vetäytymiseen ja mielenterveysongelmiin.
Ortoreksian hoito
Ortoreksian hyvään hoitoon kuuluu osaava moniammatillinen yhteistyö ja samanaikainen keskittyminen psyykkiseen vointiin, fyysiseen vointiin ja syömiseen sekä ravitsemushoitoon.
Jos haluat keskustella ammattilaistemme kanssa, moniammatillinen syömishäiriötiimimme on tukenasi pääkaupunkiseudulla. Tarjoamme tukea ja apua ortoreksian eri vaiheissa: varhaisesta tunnistamisesta ja puuttumisesta hoitoon ja kuntoutukseen. Hoito toteutuu avohoitona. Tarvittaessa lääkärimme voivat arvioida hoidon tarvetta ja missä sitä on tarpeen mukaista toteuttaa.
- Syömishäiriötiimin psykiatrit, yleislääkärit ja urheilulääkärit voivat suunnitella hoitoa, arvioida hoidon tarvetta ja missä sitä on tarpeen mukaista toteuttaa.
- Syömishäiriötiimin psykologit ja psykoterapeutit tarjoavat sekä tukikeskusteluita, lyhyempiä psykososiaalisia hoitoja että pidempiä psykoterapioita. Hoidossa keskitytään yhtäaikaisesti konkreettisten oireiden vähentämiseen ja syömisen korjaantumiseen, että psykologiseen työskentelyyn.
- Syömishäiriötiimin ravitsemusterapeutit antavat ravitsemushoitoa ja auttavat löytämään tervettä ruokasuhdetta.
Täsmäsyöminen osana toipumista
Täsmäsyöminen tarkoittaa säännöllistä, riittävää, monipuolista ja joustavaa/sallivaa ruokailua. Tämä sisältää mm. syömistä 3–4 tunnin välein ja kaikkien ruoka-aineiden sallimista. Toipumisessa on tärkeä ä oppia joustavampi ja sallivampi suhde ruokaan. Tämä tarkoittaa monipuolista ruokavaliota, jossa sallitaan myös herkuttelu. Joustava syöminen auttaa vähentämään ruokaan liittyvää stressiä ja ahdistusta. Täsmäsyöminen tukee toipumista ja auttaa palauttamaan normaalin suhteen ruokaan.
Syömishäiriötiimin ravitsemusterapeutit tukevat täsmäsyömisessä, auttavat normalisoimaan syömiskäyttäytymistä ja löytämään tervettä ruokasuhdetta.
Usein kysyttyä ortoreksiasta
Ortoreksialla tarkoitetaan, että terveelliseksi kokeman ruokavalion noudattaminen muuttuu pakonomaiseksi.
Ortoreksia voi vaikuttaa kielteisesti fyysiseen vointiin, psyykkiseen vointiin ja sosiaaliseen toimintakykyyn. Ortoreksia voi johtaa mm. vajaaravitsemukseen, mielialaoireisiin sekä sosiaalisen toimintakyvyn ja elämänlaadun heikentymiseen.
Miehillä ortoreksian oireet ovat samankaltaisia kuin naisilla, kuten pakonomainen terveellisen ruokavalion noudattaminen.
Ortoreksia on yleinen urheilijoilla, jotka keskittyvät ruokavalion optimointiin suorituskyvyn parantamiseksi.