Kuukautisten siirto – gynekologilta apua kuukautisten siirtoon
Kuukautisten siirto onnistuu yhdistelmäehkäisypillereillä tai keltarauhashormonilla. Jos et käytä yhdistelmäehkäisypillereitä, kuukautisia siirretään keltarauhashormonilla, johon gynekologi voi kirjoittaa reseptin.
Artikkelissa asiantuntijana
Kuukautisten siirrosta lyhyesti
- Jos käytät yhdistelmäehkäisypillereitä, kuukautisia on paras siirtää samoilla pillereillä.
- Kuukautisia siirretään keltarauhashormonikuurilla, jos et käytä yhdistelmäehkäisypillereitä.
- Kuukautisten siirtäminen ei välttämättä onnistu, jos käytössäsi on hormonikierukka.
Kuukautisten siirto e-pillereillä
Jos käytät yhdistelmäehkäisypillereitä, kuukautisia on paras siirtää samoilla pillereillä. Kuukautisten siirto yhdistelmäehkäisypillereillä tapahtuu yksinkertaisesti niin, ettei pidä pillereiden ottamisesta taukoa ennen kuin haluaa kuukautisten alkavan. Pilleriliuskoja voi muutenkin syödä esimerkiksi kolme peräkkäin, jos ei tule tiputteluvuotoa. Useamman liuskan syömisestä peräkkäin ei ole haittaa.
Kuukautisten siirto muilla menetelmillä
Jos et käytä yhdistelmäehkäisypillereitä, kuukautisia siirretään keltarauhashormonikuurilla. Keltarauhashormonikuuriin tarvitsee reseptin lääkäriltä. Keltarauhashormonikuuri ei suojaa raskaudelta, joten ehkäisynä pitää käyttää kuurin aikana esimerkiksi kondomia. Raskautta voi yrittää kuitenkin heti kuurin jälkeen.
Kuukautisten siirto hormonikierukan käyttäjällä
Kuukautisten siirtäminen ei välttämättä onnistu, jos käytössä on hormonikierukka. Hormonikierukan käyttäjän kohdun limakalvolla on jo niin paljon keltarauhashormonia, ettei elimistö välttämättä reagoi hormoniin, jolla kuukautisia yritetään siirtää. Hormonikierukan käyttäjän kuukautiset ovat kuitenkin usein niukat ja noin puolella hormonikierukan käyttäjistä kuukautiset jäävät lähes kokonaan pois.
Kuukautisten siirtämisen sivuvaikutukset
Kuukautisten siirtämiseen ei liity yleensä sivuvaikutuksia, mutta keltarauhashormoni aiheuttaa haittavaikutuksia joillekin. Haittavaikutuksia voivat olla esimerkiksi päänsärky ja pahoinvointi. Jos kuukautisia haluaa siirtää matkan, juhlan tai jonkin muun erityisen tapahtuman takia, kannattaa siirtää jo edellisiä kuukautisia, jottei kärsi keltarauhashormonin mahdollisista haittavaikutuksista tärkeänä ajankohtana.
Usein kysyttyä kuukautisten siirrosta
Kuukautisia on mahdollista siirtää. Kuukautisten siirto onnistuu yhdistelmäehkäisypillereillä tai keltarauhashormonilla. Kuukautisten siirtäminen ei kuitenkaan välttämättä onnistu, jos käytössäsi on hormonikierukka.
- Yhdistelmäehkäisypillerit. Jos käytät yhdistelmäehkäisypillereitä, kuukautisia on paras siirtää samoilla pillereillä. Kuukautisten siirto yhdistelmäehkäisypillereillä tapahtuu yksinkertaisesti niin, ettei pidä pillereiden ottamisesta taukoa ennen kuin haluaa kuukautisten alkavan.
- Keltarauhashormoni. Jos et käytä yhdistelmäehkäisypillereitä, kuukautisia siirretään keltarauhashormonikuurilla.
Jos kuukautisia haluaa siirtää jonkin tärkeän tapahtuman vuoksi, kannattaa kuukautisia siirtää jo edellisenä kuukautena, jottei kärsi keltarauhashormonin mahdollisista haittavaikutuksista tärkeänä ajankohtana.
Keltarauhashormonikuuri ei suojaa raskaudelta, joten ehkäisynä pitää käyttää kuurin aikana esimerkiksi kondomia. Raskautta voi yrittää kuitenkin heti kuurin jälkeen.