Raskausviikot ja sikiön kehitys
Raskausviikkojen laskeminen aloitetaan viimeisten kuukautisten alkamispäivästä. Hedelmöittyminen tapahtuu ovulaation aikaan noin 14 päivää myöhemmin. Lue raskausviikoista ja sikiön kehityksestä.
Raskausviikot tiiviisti
- Kuukautisten jäädessä pois on kulunut 4 viikkoa viimeisten kuukautisten alkamisesta.
- Mikäli kuukautiskierto on kovin epäsäännöllinen, voidaan raskauden kesto arvioida ultraäänitutkimuksen avulla.
- Täysiaikaisen raskauden kesto on 40 viikkoa, joka on niin sanottu laskettu aika.
Raskauskolmannekset
Raskaus jaetaan kolmeen raskauskolmannekseen eli trimesteriin, joista ensimmäinen käsittää viikot 0–12, toinen viikot 13–27 ja kolmas viikot 28–40.
Täysiaikaisen raskauden kesto on 280 päivää eli 40 viikkoa, joka on niin sanottu laskettu aika. Synnytys tapahtuu kuitenkin yleensä kaksi viikkoa ennen laskettua aikaa tai kaksi viikkoa lasketun ajan jälkeen.
Synnytyksestä puhutaan, kun:
- raskaus on kestänyt 22 viikkoa
- sikiön syntymäpaino on vähintään 500 g.
Ennen raskausviikkoa 37 syntynyttä lasta kutsutaan keskoseksi.
Raskausviikko 6
Kuudennesta raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 5 viikosta 0 päivästä 5 viikkoon ja 6 päivään (5+0 – 5+6). Tällöin kuukautiset ovat myöhässä noin viikon ja odottaja saattaa jo raskausajan muutoksia kehossa; rinnat saattavat tuntua aroilta, voi esiintyä pahoinvointia, pissalla pitää käydä useammin sekä mieliala voi vaihdella.
Sikiön kehitys raskausviikolla 6
Alkio on tuolloin kolmen viikon ikäinen ja painaa noin yhden gramman sekä on 1–3 mm pitkä. Tuolloin selkäranka, selkäydin, aivot, sydän, luut ja lihaksisto alkavat kehittyä. Aivan viikon lopulla muodostuvat kolme aivo-osiota; etuaivot huolehtivat muistista ja ajattelusta, keskiaivot koordinoivat signaaleja ja taka-aivot huolehtivat lämmönsäätelystä, hengitysrytmistä sekä lihasliikkeistä. Viikon puolivälissä kaksi sydänputkea ovat sulautuneet yhdeksi putkeksi ja sydän alkaa lyömään.
Raskausviikko 12
12. raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 11 viikosta ja 0 päivästä 11 viikkoon ja 6 päivään (11+0 – 11+6). Sikiö painaa toistakymmentä grammaa ja sen pituus päästä peppuun (CRL-mitta) on n. 41–52 mm.
Sikiön kehitys raskausviikolla 12
Raskausviikon 12 alussa sikiö on yhdeksän viikon ikäinen. Silmät ovat nyt kokonaan silmäluomien alla ja ne pysyvät suljettuina vielä pitkään. Pään kasvu hidastuu muuhun vartaloon nähden, jolloin sikiön mittasuhteet muuttuvat yhä enemmän ihmistä muistuttaviksi. Maksa, suolisto, aivot ja keuhkot alkavat toimia. Tämän viikon lopulla suolisto on siirtynyt napanuorasta takaisin sikiön vatsaan. Nukkalisäkkeet, joiden kautta ravintoaineet imeytyvät syntymän jälkeen suolistosta verenkiertoon, alkavat kasvaa. Ruuansulatukseen osallistuvat lihakset alkavat toimia ja supistella.
Ulkoiset sukupuolielimet tulevat näkyviin, mutta sukupuolta ei yleensä voi vielä todeta ultraäänikuvasta. Vauvalla on jo ylä- ja alaleuka sekä kielen alku. Ikenissä on 20 pientä hampaan alkua.
Oireet raskausviikolla 12
Odottavan äidin olo saattaa tuntua tukalalta ja turvonneelta. Syypäitä oloon ovat estrogeeni ja progesteroni, joiden vaikutuksesta lihakset rentoutuvat, myös ruuansulatuskanavassa, ja siksi ruoka kulkee suoliston läpi hitaammin. Sikiölle tämä on vain hyvä asia, sillä nyt ravintoaineilla on enemmän aikaa imeytyä suolistosta äidin verenkiertoon ja sitä kautta sikiöön.
Sikiö liikkuu paljon, vaikka odottava äiti ei vielä pysty tuntemaan potkuja, mutta kohtu saattaa jo tuntua juuri häpyluun yläpuolella. Kohtu painaa myös virtsarakkoa, minkä vuoksi odottavalla äidillä on virtsaamisen tarve tavallista useammin.
Raskausviikko 32
Raskausviikko 32 on raskauden 31 viikosta 0 päivästä 31 viikkoon ja 6 päivään (31+0 – 31+6).
Sikiön kehitys raskausviikolla 32
Sikiö on noin 40 cm pitkä ja painaa noin 1700 g. Sikiön ihonalaisen rasvan määrä lisääntyy ja sikiö on saavuttanut noin puolet syntymäpainostaan. Sikiö pystyy liikkumaan vielä melko vapaasti kohdussa eikä välttämättä ole vielä asettunut pää alaspäin. Sikiö harjoittelee nielemistä ja pissaa puolisen litraa vuorokaudessa. Sikiöllä saattaa olla usein hikka ja se tuntuu pieninä rytmisinä liikkeinä eikä siitä ole sikiölle haittaa.
Tässä vaiheessa moni odottaja tuntee ennakoivia supistuksia kohdun harjoitellessa synnytystä varten. Ennakoivat supistukset ovat lähes kivuttomia ja epäsäännöllisiä ja helpottavat kun odottaja käy esimerkiksi pitkälleen. Vatsan paino voi jo aiheuttaa selkäkipuja ja sikiön potkut virtsarakkoon voivat aiheuttaa virtsankarkailua.
Felicitas Mehiläinen – lapsettomuushoitojen edelläkävijä
Felicitas Mehiläisellä uusimmat hoitomenetelmät yhdistettynä asiantuntijoidemme vankkaan kokemukseen ja yksilöllisesti räätälöityihin hoitoihin takaavat erinomaiset hoitotulokset.