Arbetskarriärens olika skeden
Hos oss varar karriären som bäst nästan hela vuxenåldern och karriären kan omfatta många olika faser. Eftersom förändringar i livet har en inverkan på karriären och karriären på motsvarande sätt påverkar resten av livet, är det bra att ibland stanna upp och fundera på sin egen situation. Olika känslor och funderingar är en del av karriären och man behöver inte oroa sig över dem. Om du ständigt funderar på något eller tänker på arbetets meningsfullhet eller din egen hälsa, lönar det sig att prata med företagshälsovårdens experter. Arbetsförmågecoacherna har en enorm mängd kunskap och insikter om karriärens olika skeden och kan utöver karriären även hjälpa i frågor som gäller utbildning och utkomst och den egna orken. På motsvarande sätt kan man på företagspsykologens mottagning strukturera sin egen situation och ingående diskutera sina känslor, om det finns behov av det. Företagspsykologer och arbetsförmågecoacher hjälper och sparrar även chefer och företagsledningen såväl som arbetsgemenskapen.
Nedan berättar vi om de vanligaste frågorna och situationerna som kommer att diskuteras på företagshälsovårdens mottagningar. Förhoppningsvis ger videorna dig idéer och tips som stöd för din egen karriär.
Början av karriären
I början av karriären är det mycket vanligt att fundera på om man valt rätt bransch eller om man borde utbilda sig inom ett annat område. I början av karriären står den unga också ofta på tröskeln till självständighet och måste anpassa sina utgifter och inkomster till den nya livssituationen, varvid olika frågor om utkomsten lyfts fram. Arbetsförmågecoacherna hjälper till med frågor kring utkomst, utbildning och identifiering av egna styrkor. Se arbetsförmågecoachen Minnas hälsningar i videon.
Utvecklingen av arbetslivsfärdigheter som ung möjliggör en hållbar karriär
När man övergår från studerandelivet till arbetslivet är det mycket som förändras och arbetslivets spelregler avviker ofta från studielivets spelregler. Visste du att det i början av din karriär kan vara ett utmärkt tillfälle att granska och utveckla dina egna arbetssätt? Med goda arbetslivsfärdigheter möjliggör du en meningsfull och hållbar karriär för dig själv. Se företagspsykologen Merikes tips för hur man kan utveckla arbetslivsfärdigheterna.
I början av karriären kan det naturligtvis finnas en stark vilja att visa sin egen kompetens och förmåga. Det kan också finnas mycket nytt att lära sig i arbetet och osäkerheten om den egna kompetensen skapar oro. Kom ihåg att du är i början av din karriär och att du ännu håller på att lära dig. Arbetet får inte vara alltför belastande, efter dagen borde du ännu ha resurser att göra saker som är meningsfulla för dig.
Ta vara på företagspsykologens tips för början av karriären:
Fråga om det är något du undrar över – lär dig att be om hjälp.
Kom ihåg att arbetslivet är att lära sig – det är inte meningen att man ska kunna allt genast; man får öva, växa och utvecklas – hela livet.
Be om respons.
Berätta gärna om dina tankar, observationer och synpunkter.
Kom ihåg att man har rätt att begränsa arbetet och att alla har rätt till bra behandling.
Det är viktigt att möjliggöra även annat liv än arbetslivet; återställande sömn, regelbundna och hälsosamma måltider, hobbyer och nära relationer stöder orken.
Mitten av karriären
Med mitten av arbetskarriären avses den tid som infaller mellan cirka 30–60 års åldern. Dessa år kallas ofta för vardagspussel. I mitten av karriären har den egna yrkesmässiga självkänslan ofta redan utvecklats, man har eventuellt bytit såväl arbetsuppgifter som arbetsgivare och målen för den egna karriären har blivit tydligare. Samtidigt kan man ha fått en större familj och utöver de egna hobbyerna har därmed även barnens hobbyer blivit en del av livet.
Vardagspussel – när tiden inte räcker till för allt
Om du under mitten av din karriär också måste balansera familjelivet, åldrande föräldrar och de egna hobbyerna, kan hanteringen av helheten kännas tung. Eftersom antalet timmar per dygn har förblivit oförändrat trots ändringarna kan det vara nödvändigt att diskutera olika ändringar av arbetsuppgifter eller arbetstider på arbetsplatsen. Våra arbetsförmågecoacher ger dig samtalsstöd och råd för din situation.
Nya utmaningar eller en helt ny karriär
Man funderar ofta på frågor kring nya utmaningar och att avancera i karriären när man redan har haft en lång karriär. Är arbetet motiverande och uppfyller det dina önskemål, vill du göra något mer utmanande eller kanske ta det lugnare eller byta till ett helt nytt yrke? Det är viktigt att diskutera karriärönskemål med både arbetsgivaren och företagshälsovårdens experter. Med meningsfullt och motiverande arbete säkerställer du en lång och hållbar karriär. Se arbetsförmågecoachens tips i videon.
Slutet av karriären
Vad menas med slutet av karriären? Om man tänker på tiden efter 60 års ålder finns det nästan 10 arbetsår kvar. En del har energi och vill fortsätta i arbetslivet medan en del av personliga skäl eller på grund av sitt hälsotillstånd måste ta det lugnare eller fundera på att gå i pension. Se arbetscoach Riittas råd i videon.
Övergripande välbefinnande under hela karriären
När det sker förändringar i karriären sker det också förändringar i det personliga livet. Var och en av oss vet att vi orkar bättre när vi tar hand om grundpelarna för välbefinnande, men i arbetets och livets virrvarr kan detta ibland vara utmanande. Kraven på återhämtning och välbefinnande är också olika till exempel vid 20 års ålder än vid 50 års ålder. Företagshälsovården och dess experter hjälper dig när du funderar över ditt eget välbefinnande. Se servicedirektör Annas tankar om övergripande välbefinnande.