

Kuntoutujatarina – työkykyvalmentaja tukena muutoksessa ja uudelleen kouluttautumisessa
”Jo ensimmäiseltä sairauslomalta lähtien jo ennen rannekanavaleikkauksia lääkäri totesi minulle, että minun olisi alettava pohtia, mitä muuta kuin myyjän työtä haluaisin tehdä.”
Oululaisen Elina Aholan yli 10 vuoden työura myyjän työtehtävissä Tokmannilla koki käänteen, kun molemmissa ranteissa sekä sormissa alkoi ilmetä toimintarajoitteita. Käsien kipuilu haastoi myyjän tehtävissä selviytymistä ja uusien ammatillisten vaihtoehtojen pohtiminen tuli ajankohtaiseksi. Uuteen ammattiin siirtyminen tai edes harkitseminen tuntui todella vaikealta, kun työ oli ollut itselle mieluisa. Tutustu Elinan tarinaan, jossa kevennettyä työtä ja uudelleen kouluttautumista järjesteltiin työnantajan, työterveyden ja työeläkevakuuttaja Varman kanssa.
Muutoksessa tunteet mylläävät
”Kun ensimmäinen käsi oli leikattu, kului vain muutama kuukausi ja edessä oli toisen rannekanavan leikkaus. Olin ollut kevennetyssä työssä ensimmäisen leikkauksen jälkeen ja kertonut lääkärille, että leikattu käsi ei vieläkään toimi, peukalo on yhä kovin kipeä eikä kestä töissä. Lääkäri totesi, että peukalon kipu ei taida johtua rannekanavasta. Peukalo kuvattiin ja siinä näkyi kulumaa. Minulle ei mennyt olenkaan jakeluun, millainen käsieni tilanne oikeasti oli. Ajattelin vain, ettei tämä nyt niin paha tilanne ole. Ihminenhän tottuu elämään kipujen kanssa.”, Elina kuvailee tuntemuksiaan.
”Ja se shokki, kun tajusin eläväni kipujen ja rajoitteiden kanssa loppuelämäni. Pelkästään työ ei ollut se mitä en voisi enää tehdä, vaan kivut ja rajoitteet vaikuttaisivat normaaliin arkeenkin jatkuvasti. Kädet eivät toimi niin kuin ennen ja minulla on vaikeuksia avata esimerkiksi suihkua, purkkeja, pulloja jne. Kipujen kanssa tottuu elämään, mutta se on uuvuttavaa.”, Elina jatkaa pohtimistaan.
Kipu ei aina näy ulospäin
Elina kertoi kokeneensa häpeää siitä, ettei enää pystynyt työskentelemään samalla tavoin kuin aiemmin. Koska käsien kipu ei juurikaan näy ulospäin, koki hän varsinkin alkuvaiheessa, että hänen kevennetty, osa-aikainen työskentelynsä ymmärrettäisiin työyhteisössä pikemminkin laiskuutena kuin työkyvyn haasteena. Elinalle omien työkyvyn rajoitteiden sekä työssä tehtyjen muutosten hyväksyminen oli psyykkisesti raskas prosessi. Vaikka työtä kevennettiin, myyjän työ näyttäytyi lopulta käsille liian kuormittavalta. Uuden ammatillisen tulevaisuuden pohtiminen oli edessä.
"Monet kyyneleet tuli itkettyä pohtiessani tulevaisuutta, joka tuntui välillä aika pelottavalta. Pohdin myös, onko minusta enää esimerkiksi opiskelijan rooliin, kun aiemmista opinnoistani on jo ehtinyt kulua aikaa.", Elina tuumaa.
Haastavassa ja raskaassakin elämäntilanteessa Elina on pitänyt kantavana voimana elämäniloa ja hauskuutusta. Perhe, lapsenlapset ja luonnossa liikkuminen ovat Elinalle voimavaroja elämässä.
Tie kohti uutta ammattia alkaa työkokeilusta ja uudelleenkoulutussuunnitelmasta
Mehiläisen työterveyshuollosta Elina ohjattiin keskustelemaan fyysisesti kevyemmistä uramahdollisuuksista Oulussa toimivan työkykyvalmentaja Sari Väisäsen kanssa. Alustavien mahdollisuuksien pohtiminen yhdessä asiantuntijan kanssa loi hiljalleen uskoa Elinalle siihen, että myös hänelle olisi olemassa terveydentilalle soveltuvampi ja mielekäs uusi urapolku. Elinalle haettiin ammatillisen kuntoutuksen päätös Varmasta. Varma mahdollisti Elinan ja työkykyvalmentaja Sari Väisäsen hyvin alkaneen yhteistyön jatkon ammatillisen suunnitelman aikaansaamiseksi ja sen toteutuksen ajaksi. Ohjauksen tavoitteena oli mahdollistaa terveydentilalle soveltuvampiin tehtäviin siirtyminen.
Ammatillinen suunnittelu käynnistettiin kartoittamalla tarkemmin Elinan osaamista, vahvuuksia ja kiinnostuksen kohteita. Elinan taiteellisuus, monipuoliset kädentaidot, aiemmassa työhistoriassa kertynyt lasten ohjauskokemus sekä hyvät sosiaaliset ja vuorovaikutustaidot loivat hyvän pohjan ohjaavassa työssä toimimiseen. Työkokeilun avulla haluttiin varmistaa kasvatus- ja ohjausalan työtehtävien soveltuvuus Elinan terveydentilalle. Työllistyäkseen ohjaavaan työhön Elina tarvitsi myös uudelleenkoulutuksen.
Työkokeilupaikka löytyi Oulusta Nuorten Ystävien Klubitalo Pönkästä. Uudenlaisen työympäristön ja työntekemisen tavat vaativat alussa tottumista ja oppimista. Työkokeilun edetessä Elina sai lisää varmuutta omaan työskentelyyn ja ohjaustyö alkoi tuntua Elinasta hiljalleen kiinnostavalta ja mielekkäältä. Onnistuneen työkokeilun jälkeen Varma näytti vihreää valoa uudelleenkoulutussuunnitelmalle. Elina haki työkykyvalmentajan tukemana kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon nuoriso- ja yhteisöohjaajan koulutukseen ja sai opintopaikan, jossa hän aloittelee opintoja innolla sekä sopivalla jännityksellä.
Henkilökohtainen tuki on tarpeen, kun olemme uuden äärellä
Elina haluaa sanoa henkilökohtaiset kiitoksensa työkykyvalmentaja Sarille heidän yhteisestä ammatillisen kuntoutuksen matkasta. Ensikerrasta lähtien yhteistyö ja luottamus olivat läsnä. Ajat tapaamisille löytyivät ja asioita saatiin hoidettua sujuvasti eteenpäin koulutukseen liittyvien asioiden osalta sekä Varman kanssa. Sarin lisäksi kiitosta saavat Mehiläisen työterveyden moniammatillinen tiimi. Työterveyslääkäri Toni Ojala sekä fysioterapeutit Anna-Maija Haikara sekä Katja Tague olivat aidosti läsnä ja kuuntelivat. Isojen muutosten keskellä he pystyivät luomaan Elinalle turvallisen ja luottavaisen olon uudenlaisesta tulevaisuudesta. Työnantajan tarjoaminen mahdollisuuksien ja Varman rooli on myös merkityksellinen. Sujuva asiointi ja yhteydenpito tekivät vaikeasta henkilökohtaisesta asiasta helpompaa.
Haluatko kuulla lisää Mehiläisen työkykyvalmentajien tarjoamista palveluista ja esimerkiksi ammatillisen kuntoutuksen yhteistyötä työeläkeyhtiö Varman kanssa? Lisätietoja saat asiakasvastaavaltanne tai nimetyltä työterveyshoitajalta. Voit olla myös suoraan yhteydessä työkykyvalmennuspalveluiden yksikönjohtajaan Riitta Erämaahan, riitta.eramaa@mehilainen.fi