

Mehiläiseltä tukea muutosneuvottelutilanteisiin
Henkilöstölle ja johdolle
Mehiläisen työterveyspsykologit tarjoavat tukea ja valmennusta yrityksille, jotka haluavat panostaa henkilöstön työkyvystä huolehtimiseen, yrityksen suoriutumiskyvyn ylläpitämiseen sekä myönteisen työnantajamielikuvan edistämiseen poikkeustilanteesta huolimatta.
Talouden taantuma ja siitä seuraavat yhteiskunnan muutokset koskettavat yhä useampaa työpaikkaa. Niin työntekijöiden kuin yritysjohtajien mielissä väijyy muutosneuvotteluiden, lomautusten ja irtisanomisten uhka. Yritysten onkin hyödyllistä muutosten aikana pyrkiä löytämään kestäviä ratkaisuja työtehtävien suorittamiseen, osaamisen varmistamiseen ja koko organisaation sopeutumiskyvykkyyden edistämiseen, jotta niin henkilöstön hyvinvointi kuin kilpailukyky voidaan turvata.
Johtajille ja esihenkilöille muutosneuvottelutilanteeseen joutuminen on esihenkilötyön koetinkivi, jossa vaaditaan rohkeutta, jämäkkyyttä ja empatiaa. Työntekijöille lomautus tai irtisanominen voi merkitä pahimmillaan selviytymistaistelua, jossa pelissä on koti, perhe ja koko toimeentulo. Työssänsä jatkavat puolestaan usein tuntevat syyllisyyttä saadessaan säilyttää oman työpaikkansa. Lisäksi muutosneuvottelut tavanomaisesti lisäävät työssä olevia kuormitustekijöitä (esimerkiksi aikapaine, epävarmuus työhön liittyvistä tavoitteista), jotka voivat heikentää työstä suoriutumista.
Riskienhallinnan työkalu
Mehiläisen Työelämäpalvelut on yritysten kumppani henkilöstön työkykyyn ja työhyvinvointiin liittyvissä asioissa. Koska työterveys tekee tiivistä yhteistyötä yritysten henkilöstöhallinnon kanssa päivittäisen hyvinvoinnin varmistamisessa, myös muutosneuvotteluiden aikana yhteistyö on luontevaa. Työterveyshuolto tarkoittaa myös työyhteisön kehittämistä ja työyhteisöä kuormittavien riskitekijöiden minimoimista.
Mehiläisen muutostuki pitää sisällään kokonaisvaltaisia valmennuksia sekä koulutuksia niin työntekijöille, esihenkilöille, ylemmälle johdolle kuin muille oleellisille sidosryhmille. Koko organisaatio saa valmennusta muutostilanteen jokaisessa vaiheessa – ennen, aikana ja muutoksen jälkeen.
Palvelu räätälöidään aina jokaisen yrityksen erityisiin tarpeisiin. Kyse on moniammatillisesta yhteistyöstä, jossa tarpeet kartoitetaan yhdessä työterveystiimin ja yrityksen henkilöstöhallinnon kanssa.
Tehokkaimmillaan suunniteltu muutostuki on yrityksille riskienhallinnan väline, jonka avulla muutostilanteet voidaan saada hoidettua hallitusti. On yrityksen etu, että lomautukset ja irtisanomiset hoidetaan niin hyvin kuin mahdollista ihmisiä kunnioittaen.
Henkilöstöhallinnon kannattaakin ottaa työterveyshuoltoon ajoissa yhteyttä, jos tulossa on muutosneuvotteluita. Paras hyöty tuesta saadaan, kun toimenpiteet suunnitellaan ajoissa. Silloin ne voidaan yksilöidä parhaalla mahdollisella tavalla ihmisten ja organisaation tarpeisiin.
Esimerkkejä palveluidemme hyödyntämisestä
Mehiläisen työterveyspsykologien ammattitaito perustuu vankkaan tietotaitoon työ- ja organisaatiopsykologista. Ihmiset ovat ihmisiä joka paikassa ja joka tilanteessa, ja tietyt inhimilliset reaktiot toistuvat lähes kaikissa muutostilanteissa.
Työyhteisön parissa työskenneltäessä autetaan kriisin ja siitä syntyvien reaktioiden tunnistamisessa ja kriisistä selviämisessä. Kun ihminen saa tuntumaa siihen, miten vaikeaan asiaan voi reagoida turvallisesti, ahdistus helpottaa.
Yksilövastaanottojen tarkoituksena on tarjota ihmisille selviytymiskeinoja vaikeaan tilanteeseen. Syyllisyys ja häpeä ovat normaaleja reaktioita ja psykologisen työn tehtävänä on auttaa ihmistä pääsemään niistä yli. Irtisanottu tai lomautettu halutaan saada ymmärtämään, ettei hänessä ole mitään vikaa. Irtisanominen ei johdu siitä, että hän olisi tehnyt jotain väärin tai olisi syyllinen johonkin.
Esihenkilölle hankalin tilanne muutosneuvotteluiden yhteydessä on useimmiten varsinainen irtisanominen. Huonojen uutisten kertominen vaatii rohkeutta, jonka pitäisi kuulua luonnostaan esihenkilörooliin. Mehiläisen työterveyspsykologien valmennuksessa esihenkilöt pääsevät konkreettisin esimerkein harjoittelemaan mahdollisesti eteen tulevia tilanteita.
Valmennuksen tehtävänä on löytää ihmisyys ja esihenkilöominaisuudet ja valmistaa esihenkilöitä henkisesti vaikeaan irtisanomistehtävään. Olennaista on myös tarjota esihenkilöille keinoja työyhteisöön jäävien motivoimiseksi ja koko tiimin tukemiseksi. Kriittistä on myös varmistaa, että esihenkilöt saavat tarvittavaa tukea sekä osaamista muutosten toimeenpanemiseen omasta roolistansa käsin.
Muutosneuvottelutilanteet asettavat aivan uusia vaatimuksia muutosten johtamiselle. Johtajat kaipaavatkin usein tukea muun muassa viestintä- ja päätöksentekoprosesseihin liittyen. Avoin, selkeä ja johdonmukainen viestintä korostuukin muutosneuvotteluiden aikana, joka auttaa osaltaan vähentämään muutostilanteeseen liittyvää epävarmuutta henkilöstössä. Myös oikeudenmukainen päätöksenteko liittyen esimerkiksi työtehtävissä, toiminnoissa tai henkilöstössä tapahtuviin muutoksiin on tärkeää. Kaiken keskellä yrityksen on kyettävä suunnitelmallisesti ylläpitämään sekä edistämään henkilöstön sitoutumista ja motivaatiota strategisiin päätöksiin.
Työterveyspsykologin valmennukset auttavatkin johtajia muutosneuvotteluiden aikana huomioimaan organisaation inhimillisen pääoman, joka on loppujen lopuksi yrityksen liiketoiminnan tärkein voimavara sekä kilpailuetu. Tavoitteena on useimmiten muutosneuvotteluiden läpivieminen siten, että ne kuormittavat mahdollisimman vähän niin henkilöstöä kuin tukevat kaikkien osapuolien työstä suoriutumista.
Työyhteisön kriisinhallintaa: Keinoja tunteiden käsittelyyn
Mehiläisen työterveyspsykologien ammattitaito perustuu kriisipsykologian periaatteisiin. Ihmiset ovat ihmisiä joka paikassa ja joka tilanteessa, ja tietyt käyttäytymistavat toistuvat kaikissa muutostilanteissa.
Kriisityössä autetaan kriisin ja siitä syntyvien reaktioiden tunnistamisessa ja kriisistä selviämisessä. Kun ihminen saa tuntumaa siihen, miten vaikeaan asiaan voi reagoida turvallisesti, ahdistus helpottaa.
Yksilövastaanottojen tarkoituksena on tarjota ihmisille selviytymiskeinoja vaikeaan tilanteeseen. Syyllisyys ja häpeä ovat normaaleja reaktioita ja psykologisen työn tehtävänä on auttaa ihmistä pääsemään niistä yli. Irtisanottu tai lomautettu halutaan saada ymmärtämään, ettei hänessä ole mitään vikaa. Irtisanominen ei johdu siitä, että hän olisi tehnyt jotain väärin tai olisi syyllinen johonkin.
Esihenkilöryhmille: Harjoituksia kriisitilanteiden hoitamiseen
Esihenkilölle hankalin tilanne on useimmiten varsinainen irtisanominen. Huonojen uutisten kertominen vaatii rohkeutta, jonka pitäisi kuulua luonnostaan esihenkilörooliin. Mehiläisen työterveyspsykologien valmennuksessa esihenkilöt pääsevät konkreettisin esimerkein harjoittelemaan mahdollisesti eteen tulevia tilanteita.
Valmennuksen tehtävänä on löytää ihmisyys ja esihenkilöominaisuudet ja valmistaa esihenkilöitä henkisesti vaikeaan irtisanomistehtävään Olennaista on myös tarjota esihenkilöille keinoja työyhteisöön jäävien motivoimiseksi ja koko tiimin tukemiseksi.