Päihdepalvelut työelämässä
Työikäisten päihteiden käyttö on muuttunut Suomessa viime vuosikymmenen aikana monella tapaa, mikä tulee huomioida myös työterveydessä. Työelämäpalveluiden päihdepalvelut mahdollistavat työntekijöille sujuvan ja kokonaisvaltaisen hoitoketjun kaiken tasoisiin päihteiden käyttöön liittyviin haasteisiin ja ongelmiin. Kattavien ennaltaehkäisevien palveluiden lisäksi palvelumallin avulla pystytään varmistamaan nopea ja katkeamaton hoito p äihdeongelmien ratkaisemiseksi.
Alkoholi
Alkoholia juodaan yhä vähemmän humalahakuisesti, mutta sitä säännöllisemmin. Yli 30% aikuisväestöstä on riskikäyttäjiä.
Huumeiden käyttö
Huumeiden käyttö, erityisesti kannabis, on yhä yleisempää myös työssäkäyvillä.
Velvollisuudet
Työnantajan vastuulla on päihdeohjelman laatiminen työterveyshuollon tukemana. Päihdeohjelma liitetään osaksi työterveyshuollon toimintasuunnitelmaa.
HTTHK asetuksen 1484/2001Ulkoinen linkki mukaan työterveyshuollon tulee antaa neuvontaa ja ohjausta päihteiden väärinkäytön ehkäisystä sekä päihdeongelmaisten varhaisesta tunnistamisesta sekä hoidosta ja hoitoon ohjaamisesta.
Päihde- ja riippuvuushoito kuuluu terveydenhuollon vastuulle (Terveydenhuoltolaki 1326/2010 §28Ulkoinen linkki).
Työelämäpalveluiden Päihdepalvelut
Päihdepalveluiden tavoitteena on sujuvoittaa työntekijän työkyvyn palauttamista hoidollisin interventioin yhteistyössä työantajan edustuksen kanssa. Tarjoamme varhaisen tunnistamisen ohella kohdennettua yksilöllistä päihdehoitoa osana työterveyden moniammatillista kokonaisuutta työkyvyn ylläpitämiseksi ja turvaamiseksi.
Palvelumallimme avulla pystymme:
- Ehkäistä ja vähentää päihdehaittoja kaikessa toiminnassa yksilötasolla ja yritysyhteistyössä
- Tunnistaa päihteiden riskikäyttö mahdollisimman varhain
- Tukea päihteiden riskikäyttäjän päihdekäytön muutosta terveyden ja hyvinvoinnin parantamiseksi
- Hoitaa suunnitelmallisesti päihderiippuvuutta ja tukea monialaisella yhteistyöllä päihderiippuvaisen työntekijän työkykyä
- Tukea työntekijän työkyvyn palauttamista yhteistyössä työntekijän, työnantajan, työterveyshuollon ja tarvittaessa muun yhteistyötahon kanssa
Mehiläisen päihdepalvelut on kehitetty porrastetuksi malliksi, jossa työntekijä ohjataan strukturoidun arvioinnin perusteella hänelle sopivimpaan hoitokokonaisuuteen. Tämä mahdollistaa oikea-aikaisen hoitoon pääsyn ja avun saannin tehden mallista työnantajalle myös kustannustehokkaan.
Päihdehäiriön hoidon ollessa osa työterveyden kokonaisuutta, pystymme tarjoamaan moniammatillista yhteistyötä tarpeenmukaisesti ja oikea-aikaisesti. Hoidon toteuttamiseksi on saatavilla monipuolisia vaihtoehtoja, kuten varhainen tuki ja neuvonta, psykososiaalinen hoito, vertaistukiryhmät, laboratoriotutkimukset ja digitaaliset palvelut. Realistinen hoitosuunnitelma sekä käytetyn intervention oikea-aikaisuus parantavat hoitotulosta.
Päihdepalvelut
Päihdekäytön tilannearvio on helppo ja nopea tapa saada päihdealan ammattilaisen arvio työntekijän tilanteesta.
Tilannearvio soveltuu työntekijälle,
- jota oma päihteiden käyttö mietityttää
- hänen päihteiden käyttö herättää esihenkilössä huolta
- työterveydessä herää huoli joko kyselyiden tai asiantuntijan havaintojen perusteella
Tilannearvio sisältää päihdealan ammattilaisen tilannearvion asiakkaan päihteiden käytöstä. Tilannearvio toteutetaan osana hoitoonohjausprosessia hoitosuunnitelman laatimisen tueksi. Työterveyshuollon kautta hoitoon hakeutuessa, työterveyshuollon asiantuntijalle toimitetaan tilanteesta myös yhteenveto ja hoitosuositus.
Tilannearvio toteutetaan työntekijäkohtaisesti Mehiläisen päihdehoitajan vastaanotolla. Tarvittaessa työtekijälle voidaan sopia useampi käyntikerta. Mahdollista toteuttaa myös videovastaanottona.
Kenelle:
Työntekijälle, kun hänellä itsellään, esihenkilöllään tai työterveyshuollolla on herännyt huoli työntekijän päihteiden käytöstä ja/tai hyvinvoinnista. Sopii työntekijälle, joille elämäntapaohjaus on riittävä tuki.
Ohjelman käynnistyminen:
Hakeutuminen suoraan päihdehoitoon perehtyneen työterveyshoitajan vastaanotolle, joko työntekijän itsensä toimesta tai työterveyshuollon ohjauksella.
Sisältö (5 neuvontakäyntiä):
- Yksilöllinen hoitosuunnitelma tavoitteineen
- Riskitilanteiden tunnistaminen ja voimavarojen kartoitus
- Muutostyöskentelyä
- Loppuarvio ja tarv. jatkohoitosuositus
- Kesto max. 3 kk
Kenelle:
Työntekijälle, kun hänellä itsellään, esihenkilöllään tai työterveyshuollolla on herännyt huoli työntekijän päihteiden käytöstä ja hyvinvoinnista, tai kun mahdollinen riippuvuusdiagnoosi lievillä haitoilla on jo tunnistettu.
Ohjelman käynnistyminen:
Edellyttää lähetteen. Hakeutuminen päihdehoitajalle päihdekäytön tilannearvioon työterveyshuollon ohjauksella.
Sisältö (10 hoitokäyntiä ja 2 hoitoneuvottelua):
- Yksilöllinen hoitosuunnitelma tavoitteineen
- Riskitilanteiden tunnistaminen ja voimavarojen kartoitus
- Syväluotaavaa muutostyöskentelyä
- Väliarvio ja tavoitteiden tarkistus
- Loppuarvio ja jatkohoitosuositus tarvittaessa
- Kesto 6 kk – 2 vuotta
Kenelle:
Työntekijälle, kun hänellä itsellään, esihenkilöllään tai työterveyshuollolla on herännyt huoli työntekijän päihteiden käytöstä ja hyvinvoinnista, tai kun mahdollinen riippuvuusdiagnoosi on tunnistettu.
Ohjelman käynnistyminen:
Edellyttää lähetteen. Hakeutuminen päihdehoitajalle päihdekäytön tilannearvioon työterveyshuollon ohjauksella.
Sisältö (20 hoitokäyntiä ja 3 hoitoneuvottelua):
- Yksilöllinen hoitosuunnitelma tavoitteineen
- Riskitilanteiden tunnistaminen ja voimavarojen kartoitus
- Syväluotaavaa ja tulevaisuuteen tähtäävää muutostyöskentelyä
- Väliarvio ja tavoitteiden tarkistus
- Loppuarvio ja jatkohoitosuositus tarvittaessa
- Kesto 6 kk – 2 vuotta
Päihdehoitajien ohjaama vertaistukiryhmä on tarkoitettu Mehiläisen Työelämäpalveluiden päihdehoidossa oleville tai aiemmin palvelussa asioineille asiakkaille, joilla on haasteita alkoholin tai lääkkeiden käyttöön liittyen. Ryhmän tavoitteena on tukea hoitoa tai muutoksen ylläpitoa hoidon jälkeen.
Suljetun ryhmän koko on 4-6 hlö. Ryhmä kokoontuu etäyhteyksin kuukausittain 1,5 tuntia kestoisiin ryhmätapaamisiin yhteensä 5 kertaa. Ryhmään voi osallistua anonyymisti.
Ryhmässä käsiteltäviä teemoja ovat mm.
- Keinoja raittiuden ylläpitoon
- Muutoksen ja hyvinvoinnin ylläpitäminen
- Hyvinvoinnin haasteet, esim. univaikeudet
- Retkahdus oppimiskokemuksena
- Tietoa päihteistä ja käytön vaikutuksista
Ennaltaehkäisevät, terveyttä ja työkykyä tukevat ohjelmat ovat vaihtoehtoinen tapa tukea työntekijää perinteisten vastaanottokäyntien rinnalla ja ne sisältyvät kaikkiin työterveys-sopimuksiimme, joissa etäpalveluiden käytöstä on sovittu.
Valmennusten käynnistäminen onnistuu työterveyshoitajan vastaanotolla tai Tuki elämäntapamuutoksessa -chatin kautta OmaMehiläisen Digiklinikalla.
Tarjoamamme ohjelmat päihteiden käytön ja riippuvuuksien hallintaan:
- Irti tupakasta - tupakoinnin lopettamiseen (kesto 13 viikkoa, sisältää 3 työterveyshoitajan tapaamista ja etätuen)
- Juo vähemmän - alkoholin käytön vähentämiseen (kesto 12 viikkoa, sisältää 3 työterveyshoitajan tapaamista ja etätuen)
- Irti ongelmallisesta rahapelaamisesta - henkilöille, jotka haluavat saada pelaamisen hallintaan (kesto 12 viikkoa, sisältää 4 työterveyshoitajan tapaamista ja etätuen sekä 1 työvalmentajan tapaamisen)
- Lisäksi työterveysasiakkaillamme on saatavilla veloituksetta 5 viikon mittainen Arvioi alkoholin käyttöäsi -valmennus, joka löytyy OmaMehiläinen-palvelusta (myös ruotsinkielisenä). Valmennukseen ei sisälly etätukea eikä tapaamisia, mutta OmaMehiläisen kautta voi olla tarvittaessa yhteydessä omaan työterveyshoitajaan.
Lue lisää ennaltaehkäisevistä, terveyttä ja työkykyä tukevista ohjelmista
Työelämäpalvelut työikäisten päihdehoidon uranuurtajina
Mehiläisen Työelämäpalveluiden päihdepalvelut ovat vielä niin uraauurtavia, että päihdepalveluiden käyttöasteesta ei pysty toistaiseksi antamaan tarkkaa arvioita.
Alkoholin osalta voidaan raportteihinUlkoinen linkki perustuen arvioida seuraavaa:
- 4% naisista ja 6% miehistä ovat kokeneet alkoholin käytöstä johtuvia terveyshaittoja.
- Keskimäärin noin 9-10% yritysten työntekijöistä on alkoholiongelma (ei sisällä riskikäyttäjiä tai huumeiden käyttäjiä)
- Yleisesti heistä tunnistetaan sekä saadaan palveluiden piiriin noin 30%
- Esimerkinomaisesti voidaan todeta, että 1000 työntekijän yrityksessä tämä tarkoittaa noin 3% työntekijöistä, eli n. 30 henkilöä vuositasolla
Arvioimme kuitenkin, että päihdepalveluita käyttää mahdollisesti 3-5% yrityksen työntekijöistä.
Kysy lisää päihdepalveluiden kokonaisuudesta Mehiläisen työterveyden yhteyshenkilöltänne tai tee tarjouspyyntö.