Soveltuvuusarviointi eli henkilöarvointi
Mehiläisen soveltuvuusarvioinnit eli henkilöarvioinnit ovat aina laillistetun psykologin tekemiä ja arviointeja tekevät asiantuntijat ovat kaikki kokeneita ja yritysmaailmaa ymmärtäviä psykologeja. Psykologimme toimivat Psykologiliiton määrittelemän hyvän henkilöarviointitavan mukaisesti.
Yleistietoa soveltuvuusarvioinnista
Soveltuvuusarvioinnissa voidaan arvioida muun muassa kyvykkyyttä ja potentiaalia, motivaatiota, työpersoonallisuutta ja työskentelytyyliä, haettavan tehtävän kannalta olennaisia avainkompetensseja sekä esihenkilö- ja johtamisvalmiuksia.
Arvioinnin avulla saadaan sellaista tietoa, joka auttaa esihenkilöä johtamaan arvioitua ja valittua kandidaattia. Lisäksi arviointi antaa valitulle henkilölle itselleen tietoa omista vahvuuksista ja kehityskohteista.
Soveltuvuusarviointeja käytetään tyypillisesti asiantuntija-, esihenkilö-, johtaja- ja korkeimman johtotason tehtäviin rekrytoitaessa.
Soveltuvuusarviointien lisäksi tarjoamme soveltuvuustestejä mm. työntekijätehtäviin rekrytoitaessa, esimerkiksi asiakaspalvelutehtävät tai eri tasoiset myyntitehtävät. Soveltuvuustesti on varsinaista soveltuvuusarviointia kevyempi vaihtoehto ja sen avulla saadaan tietoa kandidaattien kykykapasiteetista sekä soveltuvuudesta haettavaan tehtävään. Soveltuvuustestiä voidaan käyttää myös seulontaan, eli sen tuottaman tiedon avulla voidaan karsia ehdokkaita rekrytointiprosessin seuraavista vaiheista.
Miten soveltuvuusarviointi toteutetaan?
Arviointi onnistuu sitä paremmin, mitä kattavampi ymmärrys psykologilla on haettavan tehtävän erityisistä vaatimuksista. Tehtävien erityisistä vaatimuksista laaditaan työanalyysi, jota vasten kandidaatin kompetensseja, osaamista ja ominaisuuksia peilataan läpi arviointijakson.
Psykologi on ammattinsa puolesta taitava haastattelemaan rekrytoivaa tahoa työanalyysin määrityksen yhteydessä: psykologi osaa kuunnella ja muodostaa hyviä kysymyksiä, joiden avulla yhdessä rekrytoivan tahon kanssa pystytään onnistuneesti määrittelemään haettavan tehtävän vaatimukset. Rekrytoivan tahon on mahdollista hyödyntää psykologin ammattitaitoa tehtävän kannalta olennaisten vaatimusten määrittelyssä.
Työanalyysi muodostaa ankkurin tehtävälle soveltuvuusarvioinnille ja aloitettavalla arvioinnilla lähdetään hakemaan vastauksia sille, kuka kandidaateista parhaiten vastaa työanalyysin avulla määriteltyyn vaatimusprofiiliin.
Mehiläisen soveltuvuusarvioinneissa menetelminä käytetään pääasiassa kandidaattiystävällisesti online-pohjaisia persoonallisuus- ja kykytestejä. Testit ovat tieteellisesti korkeatasoisia: menetelmien taustalla on laajat validointi- ja reliabiliteettitutkimukset sekä laajat, päivitetyt, kansainväliset ja suomalaiset työelämän normiryhmät.
Kykytestien avulla voidaan arvioida loogista, verbaalista ja numeerista päättelykykyä sekä tiedonkäsittelytaitoja. Lisäksi testeihin kuuluu työpersoonallisuuskartoitus ja motivaatiorakenteen sekä arvojen kartoitus. Tarvittaessa voidaan testata myös kandidaattien kielitaitoa.
Testipaketti räätälöidään aina työanalyysissa tunnistettujen vaatimusten mukaisesti.
Arviointi sisältää psykologin suorittaman puolistrukturoidun kompetenssipohjaisen teemahaastattelun. Haastatteluun valmistaudutaan aina tehtävän vaatimusten mukaisesti ja haastattelussa voidaan painottaa kunkin kandidaatin kohdalla juuri niitä asioita, joista rekrytoiva taho haluaa erityisesti saada lisävarmistusta kyseisen kandidaatin kohdalla.
Haastattelun yhteydessä todennetaan kykytestien tulokset ja pureudutaan syvemmälle henkilön työkäyttäytymiseen persoonallisuustestien tuloksien pohjalta. Haastattelun päätteeksi käydään kandidaatin kanssa palautekeskustelu, jossa käydään läpi kandidaatin vahvuudet sekä kehityskohteet.
Haastattelut tehdään pääsääntöisesti kandidaattiystävällisesti etäyhteyksin.
Psykologi koostaa jokaisesta arvioidusta kandidaatista kirjallisen raportin, jossa peilataan ehdokkaan soveltuvuutta tehtävän tavoitteisiin ja avainkompetensseihin. Raportissa arvioidaan tarvittaessa myös esihenkilö- ja johtamistaidot, sekä niihin liittyvät kehittymistarpeet.
Raportissa annetaan yhteenveto kandidaatin soveltuvuudesta haettavaan tehtävään ja tuodaan esiin haettavan tehtävän kannalta olennaiset kandidaatin vahvuudet ja kehittämiskohteet.
Kirjallinen raportti toimitetaan sekä kandidaatille että tilaajalle. Lisäksi psykologi käy raportin läpi sanallisesti rekrytoivan tahon kanssa.
Näin tilaat soveltuvuusarvioinnin
Mehiläinen tarjoaa henkilöarviointipalvelua asiantuntija-, esihenkilö-, johtaja- ja korkeimman johtotason rekrytointeihin. Pyydä tarjous soveltuvuusarvioinneista Palvelukaupasta.
Pyydä tarjousSoveltuvuusarviointipalvelun tavoitteet
- Tuottaa objektiivista tietoa rekrytointipäätöksen tueksi
- Pienentää riskiä virherekrytointiin
- Antaa tietoa, joka auttaa esihenkilöä johtamaan arvioitua ja valittua kandidaattia
- Antaa kandidaateille itselleen tietoa omista vahvuuksistaan ja kehityskohteista. Tämä vaikuttaa myönteisesti työnantajamielikuvaan, sillä kandidaatti saa “palkkaa” osallistumisestaan rekrytointiprosessiin.
Miksi soveltuvuusarviointi kannattaa ottaa osaksi rekrytointiprosessia?
Rekrytointiprosessiin on syytä käyttää aikaa ja harkintaa ennen valintojen tekemistä. Parhaimmillaan uusi työntekijä lisää organisaation tietotaitoa ja pystyy omalla toiminnallaan vaikuttaa yrityksen kasvuun ja kehitykseen positiivisesti.
5 syytä hyödyntää psykologin tekemää soveltuvuusarviointiaMitä voidaan arvioida?
- Kyvykkyys ja potentiaali: Esimerkiksi looginen päättelykyky, verbaalinen päättelykyky, numeerinen päättelykyky, tiedonkäsittely
- Motivaatio ja työperäiset arvot: Esimerkiksi mikä kandidaattia motivoi juuri tässä tehtävässä, millaiset tekijät työelämässä häntä ylipäätään motivoi ja miten ne istuvat yhteen?
- Työpersoonallisuus ja työskentelytyyli: Esimerkiksi millainen työskentelytyyli on henkilölle luontaisin ja millaiset piirteet hänestä saattavat kuormittuneena tulla esiin
- Avainkompetenssit, esimerkiksi: Paineensietokyky, kyky sietää keskeneräisyyttä, päätöksentekokyky, vuorovaikutustaidot, kokonaisuuksien hahmottaminen
- Esihenkilövalmiudet, esimerkiksi: Esihenkilötaidot, vuorovaikutustaidot, päätöksentekokyky, johtamiskyky, vastuunkanto
- Johtamisvalmiudet, esimerkiksi: Strateginen johtaminen, muutoksen johtaminen, kriisijohtaminen, henkilöjohtaminen, toiminnan johtaminen
Ota yhteyttä
Haluatko lisätietoja Mehiläisen soveltuvuusarviointipalvelusta? Ota yhteyttä, niin räätälöimme juuri tarpeisiinne sopivan ratkaisun!
Johanna Alava
johanna.alava@mehilainen.fi
0400 178 559
Voit myös jättää yhteydenottopyynnön ja olemme sinuun yhteydessä.