![](/static/1677809588619.11948927761/05a4a/Nainen%20puhelin%20liikunta%201600x900.jpg)
![](/static/1731402075215.37484210514/7002e/TEP%202023%2022.jpg)
Päihdepalvelut työntekijälle
Oletko pohtinut muutosta omaan päihdekäyttöösi liittyen?
Yhä useampi suomalainen oireilee päihteiden käyttöön liittyen. Alkoholia juodaan yhä vähemmän humalahakuisesti, mutta sitä säännöllisemmin. Huumeiden käyttö, eritysesti kannabis, on yhä yleisempää myös työssäkäyvillä.
Työelämäpalveluiden päihdepalvelut tarjoavat strukturoidun mallin päihdehäiriöiden hoitamiseen painottuen varhaisen vaiheen palveluihin, ennen kuin käytöstä kehkeytyy haastavampia ongelmia. Ne voivat liittyä alkoholiin, huumeisiin, lääkkeisiin tai rahapelaamiseen.
Päihdepalveluissa kunnioitetaan työntekijän yksityisyyden suojaa eikä työntekijän tietoja tai tutkimustuloksia jaeta työnantajalle ellei siitä ole erikseen sovittu työntekijän ja työnantajan kanssa. Voit kysyä työterveyshoitajaltasi, esimerkiksi Digiklinikan työterveysasemalla, kuuluvatko päihdepalvelut työterveyteenne.
Päihdepalvelut tukenasi
Oletko pohtinut alkoholin käyttöäsi?
Ovatko lähimmäisesi kommentoineet päihteiden käyttöäsi?
Vaikuttaako päihteiden käyttö harrastuksiisi ja/ tai sosiaalisiin tapaamisiin?
Koetko, ettet pysty rentoutua ilman alkoholia tai muita päihteitä?
Oletko nyt humalassa?
Päihdepalvelut työterveydessä
Työelämäpalvelut tarjoaa työterveysasiakkaille eri muotoisia ja tasoisia palveluita päihdehäiriöiden tuomiin haasteisiin. Tarjoamme tukea ja hoitoa varhaisesta vaiheesta aina tilanteisiin, kun päihteiden käytöstä on jo aiheutunut haittoja hyvinvoinnille.
Varaa aika päihdehoitoon perehtyneelle työterveyshoitajalle OmaMehiläisen ajanvarauksen kautta ja saat tilanteeseesi soveltuvinta apua ja tukea. Voit myös hakeutua päihdehoitajan tilannearvioon, joka edellyttää lähetteen. Saat lähetteen ensijaisesti omalta työterveyshoitajaltasi tai voit kysyä asiasta lisää OmaMehiläisen Digiklinikan työterveysasemalta.
Varhaiseen vaiheen palvelut ovat työterveyden työkykyä edistävää ja ennaltaehkäisevää toimintaa ja ovat suunnattu työntekijöille, joiden päihdekäyttö on herättänyt huolta heissä itsessään tai heidän lähimmäisissään. Matalan kynnyksen palvelut soveltuvat myös, jos olet huomannut juovasi enemmän kuin olet ajatellut tai olet huomannut sen haittaavan jotain harrastustasi.
Päihdehoitopalvelut kuuluvat työterveyden hoidollisiin palveluihin ja ne ovat suunnattu työntekijöille, jotka ovat huomanneet päihdekäytön häiritsevän heidän päivittäistä elämäänsä. Päihdehoito-ohjelmien käynnistäminen edellyttää päihdehoitajan tekemän päihdekäytön tilannearvion.
Varhaisen vaiheen päihdepalvelut
Ennaltaehkäisevät, terveyttä ja työkykyä tukevat ohjelmat ovat vaihtoehtoinen tapa saada tukea perinteisten vastaanottokäyntien rinnalla ja ne sisältyvät kaikkiin työterveys-sopimuksiimme, joissa etäpalveluiden käytöstä on sovittu.
Valmennusten käynnistäminen onnistuu työterveyshoitajan vastaanotolla tai Tuki elämäntapamuutoksessa -chatin kautta OmaMehiläisen Digiklinikalla.
Työterveysasiakkaillamme on saatavilla veloituksetta 5 viikon mittainen Arvioi alkoholin käyttöäsi -valmennus, joka löytyy OmaMehiläinen-palvelusta (myös ruotsinkielisenä). Valmennukseen ei sisälly etätukea eikä tapaamisia, mutta OmaMehiläisen kautta voi olla tarvittaessa yhteydessä omaan työterveyshoitajaan.
Digisisällöin tuetut ohjelmat päihteiden käytön ja riippuvuuksien hallintaan:
- Irti tupakasta - tupakoinnin lopettamiseen (kesto 13 viikkoa, sisältää 3 työterveyshoitajan tapaamista ja etätuen)
- Juo vähemmän - alkoholin käytön vähentämiseen (kesto 12 viikkoa, sisältää 3 työterveyshoitajan tapaamista ja etätuen)
- Irti ongelmallisesta rahapelaamisesta - henkilöille, jotka haluavat saada pelaamisen hallintaan (kesto 12 viikkoa, sisältää 4 työterveyshoitajan tapaamista ja etätuen sekä 1 työvalmentajan tapaamisen)
Lue lisää ennaltaehkäisevistä, terveyttä ja työkykyä tukevista ohjelmista
Kenelle:
Kun sinulla, esihenkilölläsi tai työterveyshuollolla on herännyt huoli sinun päihteiden käytöstä ja/tai hyvinvoinnistasi. Olet huomannut, että päihteiden käytöstä on jo aiheutunut sinua askarruttavia huolia ja haluat asiantuntijan ohjeistusta muutoksen tekemiseen.
Ohjelman käynnistyminen:
Hakeutuminen suoraan päihdehoitoon perehtyneen työterveyshoitajan vastaanotolle, joko sinun omasta toimesta tai työterveyshuollon ohjauksella.
Sisältö (5 neuvontakäyntiä):
- Yksilöllinen hoitosuunnitelma tavoitteineen
- Riskitilanteiden tunnistaminen ja voimavarojen kartoitus
- Muutostyöskentelyä
- Loppuarvio ja tarv. jatkohoitosuositus
- Kesto max. 3 kk
Päihdehoitopalvelut
Päihdekäytön tilannearvio on helppo ja nopea tapa saada päihdealan ammattilaisen arvio tilanteestasi.
Tilannearvio soveltuu sinulle, kun oma päihteiden käyttö mietityttää. Tilannearvio voi tulla myös ajankohtaiseksi esihenkilön ja/ tai työterveyden asiantuntijan toimesta, jos heillä on herännyt huoli sinun päihteiden käytöstä.
Tilannearvio sisältää päihdealan ammattilaisen tilannearvion päihteiden käytöstäsi. Tilannearvio toteutetaan osana hoitoonohjausprosessia hoitosuunnitelman laatimisen tueksi. Työterveyshuollon kautta hoitoon hakeutuessa, työterveyshuollon asiantuntijalle toimitetaan tilanteesta myös yhteenveto ja hoitosuositus.
Tilannearvio toteutetaan työntekijäkohtaisesti Mehiläisen päihdehoitajan vastaanotolla. Tarvittaessa voidaan sopia useampi käyntikerta. Mahdollista toteuttaa myös videovastaanottona.
Kysy työterveyshoitajaltanne, sisältyykö palvelu työterveyteenne.
Kenelle:
Kun sinulla, esihenkilölläsi tai työterveyshuollolla on herännyt huoli päihteiden käytöstäsi ja hyvinvoinnistasi, tai kun mahdollinen riippuvuusdiagnoosi lievillä haitoilla on jo tunnistettu.
Ohjelman käynnistyminen:
Edellyttää lähetteen. Hakeutuminen päihdehoitajalle päihdekäytön tilannearvioon työterveyshuollon ohjauksella.
Sisältö (10 hoitokäyntiä ja 2 hoitoneuvottelua):
- Yksilöllinen hoitosuunnitelma tavoitteineen
- Riskitilanteiden tunnistaminen ja voimavarojen kartoitus
- Syväluotaavaa muutostyöskentelyä
- Väliarvio ja tavoitteiden tarkistus
- Loppuarvio ja jatkohoitosuositus tarvittaessa
- Kesto 6 kk – 2 vuotta
Kysy työterveyshoitajaltanne, sisältyykö palvelu työterveyteenne.
Kenelle:
Kun sinulla, esihenkilölläsi tai työterveyshuollolla on herännyt huoli päihteiden käytöstäsi ja hyvinvoinnistasi, tai kun mahdollinen riippuvuusdiagnoosi on tunnistettu.
Ohjelman käynnistyminen:
Edellyttää lähetteen. Hakeutuminen päihdehoitajalle päihdekäytön tilannearvioon työterveyshuollon ohjauksella.
Sisältö (20 hoitokäyntiä ja 3 hoitoneuvottelua):
- Yksilöllinen hoitosuunnitelma tavoitteineen
- Riskitilanteiden tunnistaminen ja voimavarojen kartoitus
- Syväluotaavaa ja tulevaisuuteen tähtäävää muutostyöskentelyä
- Väliarvio ja tavoitteiden tarkistus
- Loppuarvio ja jatkohoitosuositus tarvittaessa
- Kesto 6 kk – 2 vuotta
Kysy työterveyshoitajaltanne, sisältyykö palvelu työterveyteenne.
Päihdehoitajien ohjaama vertaistukiryhmä on tarkoitettu Mehiläisen Työelämäpalveluiden päihdehoidossa oleville tai aiemmin palvelussa asioineille asiakkaille, joilla on haasteita alkoholin tai lääkkeiden käyttöön liittyen. Ryhmän tavoitteena on tukea hoitoa tai muutoksen ylläpitoa hoidon jälkeen.
Suljetun ryhmän koko on 4-6 hlö. Ryhmä kokoontuu etäyhteyksin kuukausittain 1,5 tuntia kestoisiin ryhmätapaamisiin yhteensä 5 kertaa. Ryhmään voi osallistua anonyymisti.
Ryhmässä käsiteltäviä teemoja ovat mm.
- Keinoja raittiuden ylläpitoon
- Muutoksen ja hyvinvoinnin ylläpitäminen
- Hyvinvoinnin haasteet, esim. univaikeudet
- Retkahdus oppimiskokemuksena
- Tietoa päihteistä ja käytön vaikutuksista
Voit kysyä työnantajasi tarjoamista päihdepalveluista työterveyshoitajaltanne tai OmaMehiläisen Digiklinikan työterveysasemalla.