Tietoa urheiluvammoista
Näillä sivuilla kuvataan useimpia urheilijalle tyypillisiä tapaturmia ja rasituskiputiloja.
Toimimme Urheilu Mehiläisessä lääketieteen kehityksen aallonharjalla. Sovellamme viivytyksettä moderneimpia maailmalla esiteltäviä tutkimus- ja hoitomenetelmiä. Luomme myös itse jatkuvalla tutkimustyöllä uusia hoitokäytäntöjä.
Alaraajan vammat
Suurin osa liikuntaan ja urheiluun liittyvistä vaivoista kohdistuu alaraajoihin. Tyypillinen vammamekanismi on nivelen vääntyminen ja erityisesti pallopelit ja esim. lasketteluhiihto ovat urheilulajeja, joissa vääntövammoja kuten nyrjähdyksiä ja venähdyksiä sattuu.
Juoksu ja muut kestävyyslajit ovat esimerkkejä lajeista, joihin liittyy rasitusvammoja. Rasitusvammat esiintyvät tyypillisesti sääressä ja jalkaterässä.
Juoksetko maastossa? – Lääkärin ensiapuohjeet yleisimpiin onnettomuuksiin
Rasitusvammat yleistyneet juoksuharrastuksessa – 40-70 % harrastajista kärsii rasitusvammoista
Akillesjänne
Urheilijoilla eniten vaivoja aiheuttava jänne on akillesjänne. Akillesjänteen kiputiloja on paljon. Kaikkien oireena on kuitenkin akillesjänteeseen tai sen kiinnittymiskohtaan kantaluussa paikantuva kipu. Jänne voi paksuuntua, narista ja turvota ympäristöstään. Siihen voi muodostua kyhmyjä ja "kiinnikkeitä". Akillesjänne voi myös katketa kokonaan tai osittain.
Ortopedi neuvoo: Näin tunnistat ja ennaltaehkäiset akillesjännevammoja
Jalkaterän vammat
Nilkkavammat
Nilkkavamma, ennenkaikkea lievä nyrjähdys tai venähdys, on erittäin tavallinen tapaturma. Ensiapupoliklinikan tapaturmapotilaista jopa joka seitsemäs on loukannut nilkkansa. Nilkkavammat ovat tavallisia hyvinkin monenlaisissa tilanteissa, ei pelkästään liikuntaharrastuksissa, vaan myös työtapaturmina, kotitapaturmina tai vaikkapa kadulla liukastuessa. Nilkkavamman hoidossa nopea ja tarkka diagnoosi eli taudinmääritys on keskeistä - ja usein varsin vaikeaa - varsinainen hoito on sen sijaan melko usein yksinkertaista.
Polvivammat
Polvi on ihmisen suurin nivel, jonka nivelpinnan muoto ei tarjoa nivelelle luonnostaan tukea. Pääosan polvinivelen tuesta tuovat nivelkapseli, nivelsiteet ja nivelkierukat sekä lihakset. Polven liikerata on monimutkainen, koska siinä tapahtuu ojennus-koukistus ja kiertoliikkeiden lisäksi vielä loitonnus-lähennys liikettä sivusuunnassa.
Polven vääntyminen on yleinen urheiluvamma. Eri tutkimuksien perusteella näistä 30 - 85 % aiheuttaa eturistisiteen repeämän. Polvinivelen epävakautta aiheuttavat vammat eivät paljastu tavanomaisin röntgentutkimuksin, joten vammamekanismin ja polven toiminnallisen rakenteen tunteminen on tärkeää.
Veripolvi (verta polvinivelen sisällä) on aina vakavan polvivamman oire. Sen aiheuttajana on 50 %:ssa eturistisiteen repeämä yksin tai yhdistettynä sisemmän pitkittäisen nivelsiteen repeämään. Muita syitä ovat kierukkarepeämä, niveleen ulottuvat murtumat sekä polvilumpion sijoiltaanmeno.
Säärivammat
Kestävyyslajien harjoittajilla säären alueella voi olla monia hankalia kiputiloja. Niiden oireena on yleensä rasitukseen liittyvä säärikipu. Vaivoja hoidetaan pitkään levolla, harjoituksen vähentämisellä ja muuttamisella, hieronnalla, lihasharjoituksilla ja fysioterapialla. Krooniseksi muuttuneissa vaivoissa voidaan harkita leikkaushoitoja. Itse toimenpide valitaan vamman diagnoosin mukaan.
Takareiden vammat
Jos takareisi on kerran revähtänyt, se voi helposti revähtää uudelleen. Valtaosa takareisivammoista on osittaisia repeämiä ja paranee hyvin. Tietyt vammat vaativat leikkauksen. Jos vamman jälkeen ilmaantuu mustelmia takareiteen, on hyvä hakeutua ortopedin vastaanotolle, jotta vamman vakavuus voidaan selvittää.
Takareiden lihasten (hamstring) repeämä
Yläraajan vammat
Yläraajaan kohdistuvista liikuntavammoista tavallisimpia ovat olkapään venähdykset ja jopa sijoiltaanmenot.
Kyynärpää taas on tavallinen rasituskiputilojen kohde. Varsinkin heitto- tai yliolan lyöntiliike rasittavat kovasti sekä olkapäätä että kyynärpäätä. Käden alueen vammat ovat tavallisia kaikissa pallopeleissä. Yleisimpiä ovat sormien ja ranteen luiden murtumat sekä sorminivelten sijoiltaanmenot. Käden alueella tavataan myös rasitusvammoja, varsinkin jänteiden tulehdusreaktioita.
Kyynärpäävammat
Kyynärpää toimii melkein kuin oven sarana eli liike tapahtuu vain yhdessä tasossa. Nivel onkin melko stabiili rakenne, eikä esim. sijoiltaanmeno ole kovinkaan yleinen tapaturma. Suurin osa kyynärnivelen tapaturmista johtaa erilaisiin murtumiin, joista valtaosa joudutaan leikkaamaan.
Tavallinen röntgentutkimus riittää usein kyynärnivelen vammoissa. Rasituskiputilojen erottelemiseen tarvitaan joskus magneettitutkimusta tai muita erikoistutkimuksia. Myös kyynärnivel voidaan tähystää ja esim. rustovauriota korjata tai irtokappaleet poistaa tällä tekniikalla.
Olkapään vammat
Olkapää on ihmisen liikkuvin nivel. Sen rakenne on kuin teevati nostettaisiin pystyyn ja sen päälle laitettaisiin jalkapallo. Anatomisesti nivel siis ei ole kovinkaan tukeva. Erittäin liikkuvan nivelen paikallaan pysymisen varmistamiseksi sitä tukeekin hyvin monimutkainen nivelkapseli- ja nivelsidesysteemi. Lisäksi olkaluun pallomaisen nupin ja lapaluun laakean nivelpinnan väliin jää pieni ontelo, jossa on alipaine. Tämä "imukuppi" on tiivistetty rustorenkaalla, jota kutsutaan labrumiksi. Monimutkaisen ja herkän nivelen toiminta luonnollisesti häiriintyy helposti vähäisemmästäkin tapaturmasta tai sairaudesta.
Olkapääkirurgiaan perehtyneen ortopedin suorittama kliininen tutkimus on joskus kaikki mitä tarvitaan olkapäävaivan selvittelyssä. Melko usein potilas kuitenkin ohjataan lisätutkimuksiin. Tavallisin on perinteinen röntgentutkimus tapauskohtaisesti valituin kuvaussuunnin. Jos diagnoosi on epäselvä, päädytään melko usein magneettitutkimukseen, joskus jopa varjoainetehosteisena. Magneettikuvaus on kuitenkin olkapään alueella vaikea ja häiriöherkkä tutkimus, huonosti valituin leiketasoin ja huonoin laittein tutkimus voi olla epäluotettava ja jopa harhaanjohtava. Vaikka ultraäänitutkimus ja varjoaineröntgen ovat pitkälti viime aikoina jääneet magneettitutkimuksen jalkoihin, on niillä vielä käyttöaiheensa joissakin erityistapauksissa.
Ranteen ja sormien vammat
Ranne- ja sormivammat ovat yleisiä varsinkin palloilu- ja kontaktilajeissa. Osa vammoista on luonteeltaan lieviä ja nopeasti paranevia, mutta osa salakavalia ja jopa pysyvän invaliditeetin aiheuttavia. Siksi vammojen arviointi vaatii asiantuntemusta ja kokemusta.