Keliakia ja yleisimmät oireet
Keliakia on kotimaisten viljojen sisältämän valkuaisaineen eli gluteenin aiheuttama sairaus. Se on elinikäinen autoimmuunisairaus, joka häiritsee ravintoaineiden imeytymistä.
Keliakia on selvästi aiemmin luultua yleisempi sairaus. Osa sairastaa sitä tietämättään, sillä keliakian oireet voivat olla pitkään vähäiset. Tauti on yhtä yleinen länsimaissa, joissa ruokavalio perustuu keliakiaa aiheuttaviin viljoihin: vehnään, kauraan, ohraan ja rukiiseen. Kauraa keliaakikot voivat nykyisin käyttää, kunhan kaura on puhdasta gluteenitonta kauraa eikä siihen ole sekoittunut keliakiaa aiheuttavia viljoja.
Arveletko sairastavasi keliakiaa? Älä jää kysymystesi kanssa yksin vaan varaa aika lääkärillemme.
Kuka keliakiaan sairastuu?
Keliakian varsinaista syytä ei tiedetä, mutta yksi riskitekijä on vahva perinnöllinen alttius. Keliakian periytyvyys on noin 10–20 prosenttia.
Muita riskiryhmiä ovat muun muassa eräitä autoimmuunisairauksia sairastavat henkilöt kuten nuoruusiän diabeetikot, eräitä kilpirauhassairauksia ja Sjögrenin syndroomaa sairastavat. Riskiryhmissä keliakiaa suositellaan seulottavan herkästi keliakiavasta-ainetesteillä, jos herää pienikin epäily keliakiasta.
Keliakiaan voi sairastua missä iässä tahansa sen jälkeen, kun viljojen käyttö ruokavaliossa on aloitettu. Keskimäärin tauti todetaan Suomessa noin 40 vuoden iässä. Keliakiasta kärsii arviolta noin joka sadas lapsi Suomessa.
- Keliakiaa ilmenee usein jo alle kouluikäisillä lapsilla. Varhaisessa vaiheessa aloitettu runsas gluteenipitoisen ruuan nauttiminen voi varhaistaa taudin puhkeamista, sanoo lastenlääkäri Timo Klemola.
Keliakian oireet
Keliakian oireet voivat vaihdella paljonkin iän ja yksilön mukaan. Keliakian tyypillisimpiä oireita ovat:
- Vatsakivut, turvotus ja ilmavaivat
- Ripuli tai ummetus
- Laihtuminen tai ylipaino
- Suoliston kouristukset
- Ruokahaluttomuus
- Oksentelu
Klemolan mukaan myös laktoosi-intoleranssi voi olla keliakian oire. Hoitamattomaan keliakiaan liittyy sekundäärinen laktaasientsyymin puute, ja keliakiahoidon alkuvaiheessa potilaille suositellaan gluteenittoman ruokavalion lisäksi myös vähälaktoosista dieettiä.
Mitä ongelmia hoitamaton keliakia aiheuttaa?
Kaikilla keliaakikoilla ei yleisimpiä vatsaoireita ole ollenkaan tai ne ovat hyvin lieviä. Keliakia aiheuttaa ohutsuolen pinnan tulehduksen ja nukan vaurion. Se johtaa ravintoaineiden imeytymishäiriöihin ja sitä kautta erilaisiin ongelmiin, kuten:
- anemiaan
- osteoporoosiin
- hermostollisiin ongelmiin sekä
- lasten kasvu- ja kehityshäiriöihin.
Keliakia voi aiheuttaa myös maksavaurioita, lapsettomuutta ja hampaiden kiillevaurioita Hoitamaton keliakia lisää jonkin verran ohutsuolen syöpäriskiä.
Keliakia ja ihottuma
Keliakiaan liittyvä ihottuma on nimeltään dermatitis herpetiformis. Ihottuma muodostuu kutisevista rakkuloista ja sen mielipaikkoja ovat kyynärpäät ja polvien etupinnat.
Kuinka keliakia diagnosoidaan?
Keliakiaa todetaan verikokeella. Verikokeen lisäksi tarvittaessa otetaan varmennukseksi myös koepala ohutsuolesta.
Keliakiatesti – riittääkö pelkkä verikoe?
Pelkkä verikoe voi nykyisin riittää diagnoosin tekoon. Keliakiadiagnoosi varmennetaan tarvittaessa ohutsuolen koepalatutkimuksella. Siinä todetaan keliakialle tyypilliset muutokset ohutsuolen limakalvolla.
Ihokeliakiaa tutkittaessa koepala otetaan paikallispuudutuksessa terveeltä iholta ihottuma-alueen läheltä. Ihokeliakiassa ihosta tutkittaessa löytyy keliakialle tyypillisiä muutoksia ihosta.
Keliakian hoito ja ruokavalio
Keliakian ainoana hoitokeinona on tarkka ja elinikäinen keliakiaruokavalio eli gluteeniton dieetti. Ruokavaliossa vältetään kokonaan vehnää, kauraa, ruista ja ohraa.
Klemola tietää, että viljojen välttäminen on vaativaa, koska monet valmiit elintarvikkeet sisältävät esimerkiksi vehnää.
- Riisi, maissi, tattari ja hirssi ovat riskittömiä vaihtoehtoja. Myös kauraa voi käyttää kohtuullisesti, kun se on puhdasta gluteenitonta kauraa, sanoo Timo Klemola.
Epäiletkö keliakiaa? Milloin lääkäriin?
Muista, että oireiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin murehtimaan. Apua on saatavissa.
Voit varata ajan yleislääkärillemme verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse asiakaspalvelustamme numerosta 010 414 00 (pvm/mpm).