Kirkasvalohoito ja kaamosrasitus
Artikkelissa asiantuntijana
Tarkistettu 4.11.2024
Kirkasvalohoidolla voi hoitaa kaamosrasituksen oireita pimeään vuodenaikaan. Työterveyspsykologi Jesse Eteläaho vastaa yleisiin kysymyksiin kirkasvalohoitoon liittyen.
Milloin kirkasvalolamppu kannattaa ottaa käyttöön?
Päivät lyhenevät ja luonnonvalo vähenee Suomessa lokakuussa, jolloin voi aivan hyvin aloittaa kirkasvalolampun käytön. Hyötyä kirkasvalolampusta saa helmikuuhun saakka. Joskus voi olla hyvä jatkaa kirkasvalohoitoa hieman pidemmällekin kevääseen, jos kaamosrasituksen oireet eivät ala helpottaa yleisen valoisuuden lisääntyessä. Parhaan hyödyn saa silloin, kun käyttää kirkasvaloa heti aamusta, eli noin klo 5.00–10.00 välillä.
Miten kauan kirkasvalohoidon tulisi kestää?
Suositus on, että valohoito tehtäisiin 12 viikon jaksoissa, viitenä päivänä viikossa ja korkeintaan 30–60 minuuttia kerralla. Yhden jakson, eli 12 viikon, jälkeen on hyvä pitää viikon tauko tai lopettaa, jos vireys on hyvällä tasolla.
Miten valita oikeanlainen kirkasvalolamppu?
Kaikki myytävät kirkasvalolaitteet eivät välttämättä ole hyväksyttyjä lääkinnälliseen käyttöön. Kaamosmasennuksen hoitoon sopivan kirkasvalon tunnistaa siitä, että se on CE-hyväksytty. Kun kirkasvalossa on CE-merkintä, on sen valoteho oikea, eli vähintään 2 500 luksia tai korkeintaan 10 000 luksia. Normaali sisävalaistus on yleensä suunnilleen 500 luksia. Auringonvalon teho voi puolestaan olla jopa 100 000 luksia.
Valon teholla on väliä paitsi valohoidon toimivuuden mutta myös käyttömukavuuden takia. Mitä tehokkaampi lamppu, sitä kauempana siitä voi oleskella, kun sitä ei tarvitse pitää aivan vieressä. Kirkasvalolampuissa on eroja, jolloin esimerkiksi suositusetäisyys kasvoista voi olla tehokkaimpien kirkasvalojen kohdalla yli metrin. Jos valo ei ole tehokkaimmasta päästä, saattaa paras käyttöetäisyys olla alle puoli metriä, jolloin se on hyvä sijoittaa esimerkiksi ruokapöydälle viereen, kun syö aamiaista.
Sopiiko kirkasvalohoito kaikille?
Yleensä kyllä, mutta kirkasvalohoidon on todettu aiheuttavan joillekin levottomuutta, univaikeuksia ja ahdistuksen tunnetta. Aluksi kirkasvalohoito voi myös aiheuttaa lievää päänsärkyä tai silmien aristusta. Mahdolliset haitalliset oireet yleensä katoavat parin päivän jälkeen. Jotta välttyy turhilta sivuoireilta, on tärkeää noudattaa hoito-ohjeita ja myös lampun mukana tulevia hoito-ohjeita, esimerkiksi yksittäinen hoitokerta on hyvä pitää korkeintaan 60 minuutin pituisena.
Jos oireet pahenevat, tulee valohoitoa välttää. Erityisesti silmäsairauksista kärsivän on hyvä kysyä neuvoa lääkäriltä jo ennen hoitojaksojen aloittamista. Jos mitään omituisia tai ikäviä oireita ilmenee, on aina hyvä kertoa niistä lääkärille.