Lämpöhalvaus ja auringonpistos
Auringonpistoksen voi saada, jos aurinko pääsee porottamaan suojaamattomaan päähän kuumalla ilmalla. Lämpöhalvaus tarkoittaa elimistön liiallista lämpenemistä. Lämpöhalvauksen oireena ruumiinlämpö on yleensä yli 39 astetta.
Auringonpistoksen aiheuttaa suojaamattomaan päähän kohdistuva lämpörasitus. Lämpöhalvauksen voi saada, jos rasittaa itseään voimakkaasti kuumassa ympäristössä.
Auringonpistoksen oireet menevät hyvällä kotihoidolla ohi muutamassa tunnissa. Lämpöhalvauksessa ruumiinlämpö nousee, mikäli ihminen rasittaa itseään voimakkaasti lämpimässä tai oleskelee pitkään kuumassa ympäristössä ilman viilennystä. Pahimmillaan lämpöhalvaus voi olla jopa hengenvaarallinen tila.
Epäillessäsi lämpöhalvausta lapsella tai vanhuksella, on syytä hakeutua päivystykseen.
Varaa aika yleislääkäripäivystykseen
Auringonpistoksen oireet ja hoito
Auringonpistos aiheuttaa päänsärkyä, ärtymystä, pahoinvointia, huimausta ja väsymystä. Olo voi olla joitakin tunteja huono, mutta oireet menevät hyvällä kotihoidolla ohi, eikä tila ole vaarallinen. Auringonpistoksen jälkeen kannattaa levätä viileässä ja hämärässä ja juoda runsaasti.
Miten auringonpistoksen saa?
Auringonpistoksen voi saada, jos aurinko pääsee porottamaan suojaamattomaan päähän kuumalla ilmalla.
Kuinka estää auringonpistos?
Pidä aurinkoisella ja lämpimällä ilmalla pään ja niskan suojaavaa leveälieristä päähinettä ja aurinkolaseja, juo riittävästi vettä ja pidä taukoja ulkotöistä. Kuumaan ilmaan sopivimmat vaatteet ovat keveitä, väljiä ja peittäviä.
Lue lisää: Auringon polttama iho
Lämpöhalvauksen oireet ja hoito
Lämpöhalvaus tarkoittaa elimistön liiallista lämpenemistä. Lämpöhalvauksen oireena ruumiinlämpö on yleensä yli 39 astetta, joskus jopa 45 astetta.
Lämpöhalvauksen muita oireita ovat
- heikotus,
- pahoinvointi,
- sekavuus,
- äkillinen tajunnanmenetys eli pyörtyminen,
- ripuli,
- verenpaineen lasku ja
- sykkeen nopeutuminen.
Fyysiseen rasitukseen liittyvässä lämpöhalvauksessa potilas hikoilee alkuvaiheessa runsaasti. Elimistön kuivuessa hikoilu lakkaa, iho nousee kananlihalle ja potilas alkaa palella. Nämä ovat vakavan lämpötasapainon pettämisen merkkejä. Kuivuman merkkejä ovat kuiva iho ja limakalvot.
Lämpöhalvauksen hoidossa viilennys tärkeintä
Lämpöhalvauksen hoidossa rasitus ja kuumalle altistuminen pitää keskeyttää välittömästi. Potilaalta kannattaa riisua ylimääräiset vaatteet, viedä hänet viileään tilaan, ruiskutella iholle viileää vettä ja haihduttaa nestettä iholta tuulettimen avulla.
Perusterveen aikuisen voi upottaa kaulasta eteenpäin viileään veteen muutamaksi minuutiksi, mutta lapselle ja vanhukselle viileään veteen upottaminen on liian raju hoitotoimenpide. Päätä ja niskaa voi viilentää kylmillä pyyhkeillä ja kainaloihin ja nivusseutuun voi laittaa kylmäpakkaukset.
Jos potilas voi huonosti, hänen pitää päästä heti sairaalahoitoon. Usein lämpöhalvauksen saanut on kuivunut ja suonensisäinen nesteytys on tarpeen. Vakavaan lämpöhalvaukseen liittyy myös elimistön suolatasapainonhäiriöitä, munuaisten toiminnan äkillistä pettämistä ja muutoksia verenhyytymistekijöissä. Lapset ja vanhukset tarvitsevat lämpöhalvauksen vuoksi sairaalahoitoa.
Varaa aika yleislääkäripäivystykseen
Miten lämpöhalvauksen saa?
Raskaisiin ja pitkäkestoisiin urheilusuorituksiin, kuten maratonin juoksemiseen, ja työskentelyyn kuumissa olosuhteissa liittyy lämpöhalvauksen vaara.
Työnteko suojavarusteissa tai muuten lämpimässä ja kosteassa ympäristössä voi kohottaa elimistön lämpötilaa nopeastikin, vaikka ympäristön lämpötila ei olisi kovinkaan korkea. Nyrkkisääntöä, mikä lämpötila on liian korkea, ei ole. Vaatetus ja ilmankosteus vaikuttavat tilanteeseen paljon.
Suomessa lämpöhalvauksen saanut tyyppipotilas on usein saunoja, joka menettää tajuntansa saunassa sairauskohtauksen tai alkoholin vaikutuksen vuoksi.
Lue lisää: Aurinko ja luomet
Lämpöhalvauksen jälkioireet
Jos lämpöhalvauksen hoito alkaa tehokkaasti, potilas voi toipua tapahtuneesta täysin. Vakavimmissa, tehohoitoa vaatineissa tapauksissa, potilaalle voi jäädä esimerkiksi munuaisten vajaatoimintaa ja neurologisia oireita.
Kuinka estää lämpöhalvaus?
Lämpöhalvauksen estämiseen pätevät osittain samat keinot kuin auringonpistoksen estämiseen. Kuumalla ja lämpimällä ilmalla kannattaa pitää päähinettä ja aurinkolaseja, juoda riittävästi vettä ja pitää riittävästi taukoja töistä kuumassa tai kosteassa ympäristössä.
Voimakasta fyysistä rasitusta kannattaa välttää ja pukeutua keveisiin ja suojaaviin vaatteisiin. Liiallista alkoholin, kahvin ja teen nauttimista kannattaa välttää, koska ne lisäävät virtsaneritystä ja voivat aiheuttaa sitä kautta elimistön kuivumista.
Jos on yleiskuntoa heikentäviä perussairauksia, ei kannata välttämättä matkustaa lämpimiin maihin kuumimpina aikoina. Näin on erityisesti sydänsairauksien kohdalla.
Teksti: Akuuttilääketieteeseen erikoistuva yleislääkäri Laura Patrikainen.
Epäiletkö vakavaa lämpöhalvausta tai auringonpistosta? Tutustu Mehiläisen Yleislääkäripäivystykseen!