Felicitas Mehiläisen yksilölliset hedelmöityshoidot
18.5.2018
Felicitas Mehiläinen lapsettomuusklinikan nettisivuilla lukee, että olemme yksilöllisten hedelmöityshoitojen edelläkävijä. Sitä me todella olemme. Mielestäni yksilöllistä hoitoa voi tarjota ainoastaan kokenut hoitotiimi.
Olen ollut mukana osana hedelmöityshoitotiimiä IVF-laboratoriohoitajana jo 15 vuoden ajan. Pelkästään Felicitaksen Turun laboratoriossa meillä työskentelee kolme laboratoriotyöntekijää. Meillä on yhteensä 57 kokemusvuotta samassa IVF-laboratoriossa (biologi 21 vuotta + laboratoriohoitaja 21 vuotta + laboratoriohoitaja 15 vuotta). Se on kunnioitettava määrä. Meillä on myös vuosien kokemusta mm. mikrobiologiasta ja perinnöllisyystieteestä, joista on hyötyä hedelmöityshoidoissa. Lisäksi, lääkäreillämme ja hoitajillamme on vastaavia runsaita kokemusvuosia.
Laboratoriotyöntekijän tärkeimmät ominaisuudet ovat tarkkuus ja huolellisuus. Kun kyse on sukusoluista, tarkkuusvaatimus korostuu äärimmilleen. Sukusolut käsitellään yksitellen ja jokaisessa työvaiheessa varmistetaan henkilöllisyys. Jokainen vaihe on tehtävä äärimmäisen huolellisesti ja steriilisti. Lisäksi työ vaatii näppäryyttä, kuten vaikka mikroinjektio, jossa siittiö viedään munasoluun ohuella lasipipetillä mikroskoopin ja mikromanipulaattorien avulla. Alkioiden pakastus ja sulatus on puolestaan myös hyvin herkkää ja tarkkaa työtä, jossa pipetoidaan hyvin pieniä nestemääriä sekuntien tarkkuudella.
Aamu laboratoriossa alkaa olosuhdevalvonnalla. Tarkastamme soluviljelykaappien lämpötilat, sekä hiilidioksidi- ja happipitoisuudet. Tämän jälkeen tarkastelemme hedelmöittymiset ja alkioiden jakaantumiset, sekä jaamme tarvittavat liuokset ja maljat. Viljelykaapeissa on asiakkaiden erivaiheisia alkioita. Spermalaboratoriossa teemme sperma-analyysit, sperman pakastukset ja sulatukset, sekä hoitonäytteiden pesut. Lisäksi laboratoriossamme on oma toimiva spermapankki, josta saamme luovutettuja kotimaisia siittiöitä asiakkaidemme tarpeiseen. Solulaboratoriossa olemme mukana munasolujen keräyksissä ja alkion siirroissa. Laboratoriossa sukusolut hedelmöitetään, hedelmöittymistä ja alkioiden kehittymistä seurataan ja munasoluja tai alkiota voidaan pakastaa. Kaikki laboratoriotyöntekijämme tekevät kaikkia laboratoriotöitä ja se tuo joustavuutta toimintaamme.
Sukusolut ovat laboratoriossa soluviljelykaapissa, joka on optimoitu jäljittämään olosuhteita naisen lisääntymiselimistössä. Alkiot otetaan viljelykaapista mikroskooppitarkasteluun mahdollisimman lyhyeksi ajaksi, jotta olosuhteet eivät kärsi. Hedelmöittymistä ja alkioiden kehittymistä seurataan laboratoriossa 2-6 päivää, minkä jälkeen paras alkio valitaan siirrettäväksi kohtuun. Muut hyvälaatuiset alkiot säilötään nestetyppeen ja ne voidaan myöhemmin käyttää pakastealkionsiirrossa.
Yksilölliset hedelmöityshoidot tarkoittavat laboratorion osalta sitä, että hoidon edetessä mietimme joka vaiheessa yksilöllisesti joka asiakkaan kohdalla mm. hedelmöitysmuodon, alkioiden viljelyajan ja tavan sekä siirrettävien, sulatettavien ja pakastettavien alkioiden määrän. Lapsettomuushoidot ovat vahvasti tiimityötä, jossa jokainen ammattiryhmä tuo oman osaamisensa asiakkaan parhaan mahdollisen hoidon toteuttamista varten.
Kehitämme laboratoriossa menetelmiämme asiakkaidemme parhaaksi. Seuraamme alan kehitystä, osallistumme koulutuksiin ja sisäisiin ja ulkoisiin laaduntarkkailuihin, sekä viranomaistarkastuksiin. Yksilölliset hedelmöityshoidot ja alati kehittyvät lapsettomuushoidot tekevät jokaisesta työpäivästä vaihtelevan ja mielenkiintoisen. Yksi mielenkiintoisimmasta tekniikoista, mikä on saatu viime vuosina hedelmöityshoitolaboratorioihin käyttöön, on time lapse -mikroskoopit. Viljelykaapissa on kamera, joka ottaa alkioista kuvia säännöllisin väliajoin. Näistä kuvista syntyy video, josta nähdään alkion varhaisen kehityksen vaiheet. Time lapse -mikroskooppien avulla saadaan alkioille vakaammat viljelyolosuhteet, koska niitä ei tarvitse ottaa tarkastelua varten soluviljelykaapista pois ja pystymme valitsemaan entistäkin tarkemmin juuri oikean alkion siirtoon.
Työni on parasta laboratoriohoitajan työtä ja olen siitä hyvin ylpeä. On hienoa olla seuraamassa, kun asiakkaan raskaustesti tulee positiiviseksi tai sitä, kun onnellinen perhe tulee klinikalle näyttämään vauvaansa. Vaikka vuosien kokemus tuo varmuutta työhön, hoitojen yksilöllisyys pitää koko ajan valppaana ja tarkkana.
Blogitekstin on kirjoittanut Eva Löfman, joka työskentelee IVF-laboratoriohoitajana Felicitas Mehiläisessä.
Jatka keskustelua blogin aiheesta Mehiläisen FacebookissaUlkoinen linkki, TwitterissäUlkoinen linkki ja LinkedInissäUlkoinen linkki!
Lue myös: