Lapsiperhearki haastaa parisuhteen
10.10.2017
Kun lapset tulevat mukaan parin elämään, jotain myös samalla lopullisesti jollain tapaa muuttuu. Kasvavasta lapsesta ja myöhemmin mahdollisista sisaruksista on huolehdittava. Uusioperheissä on oma tilanteensa, kun kummankin elämä yhdistetään.
Useimmat ihmiset haluavat lapsia itselleen, mahdollisesti jopa jo lapsesta tai nuoresta alkaenkin. Osa ihmisistä toisaalta voi vastustaa ajatusta, mutta syystä tai toisesta jossain vaiheessa, vaikkapa sopivan kumppanin löydyttyä, mieli muuttuukin.
Ikävä kyllä, kaikki ihmiset eivät lapsia saa, siitä huolimatta, miten paljon tahansa lapsia haluaisivatkaan ja olisivat hyviä vanhempia lapsilleen.
Unohtuuko parisuhdeaika lasten myötä?
Lapset antavat valtavan rikkauden ja sisällön elämään, eräänlaisen jatkuvuuden tunteen. Mutta lapset voivat myös laittaa parin keskinäiset välit todella kovalle koetukselle. Lasten olemassaolo perheessä on harvemmin pelkästään eron syy, mutta lapsiperhearjen haasteet voivat toki joissakin tapauksissa olla yksi eroon keskeisesti vaikuttava asia.
Parin keskinäisen ajan väheneminen voi johtaa etääntymiseen. On tunne, ettei yhteyttä toiseen enää olekaan. Usein seksuaalisuuden toteuttaminen kärsii myös.
Avio- ja avoerojen määrät ovat surullisen suuret. Laskentatavasta riippuen, noin puolet liitoista päätyy eroon. Tämä, jo viime vuosien aikana ”vakiintunut” määrä, vaikuttaa pitkälti myös olevan hyväksytty tosiasia. Ajatellaan, että näin nyt vaan käy parisuhteille.
Toisaalta syntyneiden vauvojen määrä Suomessa on tällä hetkellä poikkeuksellisen alhainen. Luku on samaa luokkaa kuin 1860-luvun lopun nälkävuosina, jolloin yhteiskunnan aineelliset olosuhteet olivat aivan toisenlaiset – tilanteen voi nähdä eräänlaisena negaationa nykyisestä.
Voiko jokin yhteiskunnan ilmapiirissä olla pielessä, jos parisuhteessa ei enää haluta tai uskalleta hankkia lapsia? Ja niistä pareista, joilla lapsia on, merkittävä osa ei selviä yhdessä. Mitä asiasta pitäisi ajatella ja mitä sen eteen voisi tehdä?
Erojen suuri määrä voi pelottaa
Lasten hankintaa ja niiden kasvatusta, edelleen myös perheiden hyvinvointia, tulisi tukea muutenkin kuin juhlapuheissa, pikemminkin oikeilla käytännön toimilla. Jo erojen suuri määrä, saattaa osaltaan pelottaa pareja. ”Kun tuokaan pari ei kestänyt lapsiperheen arkea, miksi meidän kävisi paremmin.” Jo asennetason muutos auttaisi, jolloin vaikeista tilanteista olisi mahdollisuus selvitä.
Yhteiskunnan toimilla voidaan merkittävästi edesauttaa jo lapsia hankkineiden perheiden vanhempien hyvinvointia ja parisuhdetta. Mutta vaikka yhteiskunnan antamat olosuhteet olisivat hyvätkin, parit voivat joutua ongelmiin keskinäisissä väleissään. Esimerkiksi parin oma tukiverkko voi olla huono, kun vaikkapa parin omat vanhemmat asuvat muilla paikkakunnilla.
Aikainen puuttuminen auttaa
Terveydenhuollon rooli on tärkeä tässäkin asiassa. Mitä aiemmin terveydenhuollon ammattilaisten interventio huonontuneeseen parisuhteeseen tehdään, sen parempi. Asia voisi ottaa rohkeasti ottaa esille vaikkapa lastenlääkärikäynnillä, muiden erikoislääkärikäyntien yhteydessä tai työterveyskäyntien yhteydessä.
Terapia-apua kannattaa tarvittaessa tarjota ja madaltaa sen kynnystä. Useissa tapauksissa alun perin ylivoimaisilta tuntuvat parisuhdeongelmat muuttuvat tavallisen ihmisen mittaisiksi, normaaliin elämään kuuluviksi asioiksi, eivätkä enää tunnu ylivoimaisen raskaan kivireen vetämiseltä.
Tulee muistaa, että onneksi kyse on siitä, että autetaan ongelmista yli, ei jommankumman tai molempien vakavista henkilökohtaisista mielenterveysongelmista. Ikävä kyllä pitkittyneissä parisuhdeongelmissa myös henkilötason murheet, kuten vakava masennus voivat astua kuvaan. Siksi apua kannattaa ajoissa hakea – ihan koko perheen hyvinvoinnin parantamiseksi.
Lue lisää: 5 vinkkiä parisuhteen hyvinvointiin
Blogitekstin on kirjoittanut parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Jouni Pölönen, jonka mielestä hyvä parisuhde parantaa koko perheen hyvinvointia.
Jatka keskustelua blogin aiheesta Mehiläisen FacebookissaUlkoinen linkki, TwitterissäUlkoinen linkki ja LinkedInissäUlkoinen linkki!