Nainen – Näin hoidat sydäntäsi
18.5.2018
Joka kuudes suomalainen nainen kuoli vuonna 2017 sepelvaltimotautiin. Määrä on pysäyttävä. Vaikka sairastumisen riski on meillä kaikilla naisilla olemassa, voimme omalla toiminnallamme pienentää riskiä sairastua ja ennaltaehkäistä sepelvaltimotaudin syntymistä.
Henkinen stressi voi aiheuttaa naisilla sydänkohtauksen
Sydänkohtauksen yleisin oire sekä miehellä että naisella on sama: rintakipu, paine tai epämukavuus rinnalla tai aaltoileva minuutteja kestävä epämiellyttävä kiputuntemus. Naisilla sydäninfarkti ei kuitenkaan aina oireile kipuna. Voi olla, että tuntemus on pikemminkin paineen tunne tai kiristys: ikään kuin rintaliivit olisivat liian kireät. Tämän lisäksi naisilla on miehiä useammin oireina niskakipua, hengenahdistusta, kipua molemmissa käsissä, pahoinvointia, hikoilua, uupumisen tunnetta tai närästysvaivaa.
Naisen sepelvaltimotaudin oireet voivat olla sangen epämääräisiä ja eivät läheskään niin selkeitä kuin miehillä. Miehillä oireena on usein kova puristava rintakipu. Erot oireissa voivat johtua siitä, että naisilla tukoksia voi olla myös sepelvaltimoiden pienissä sivuhaaroissa. Tällöin puhutaankin pienten suonten sepelvaltimotaudista. Naisilla oireita on myös miehiä enemmän usein levossa, tai nukkuessa.
Henkinen stressi voi aiheuttaa nimenomaan naisille sydänkohtauksen. Naiset eivät aina tunnista oireitaan sydänperäisiksi ja tämän vuoksi he hakeutuvat päivystykseen hoitoon usein liian myöhään: sydäninfarktin jo sairastettuaan.
Naisten sepelvaltimotaudin riskitekijät
Miehillä ja naisilla on myös yhteisiä sepelvaltimotaudin riskitekijöitä kuten korkea kolesteroli, verenpainetauti ja lihavuus. Mutta on joitakin tekijöitä, jotka aiheuttavat erityisesti naisten sepelvaltimotautia. Näitä ovat muun muassa:
Diabetes
Diabetes aiheuttaa naisille enemmän sepelvaltimotautia kuin miehelle. Diabetes muuttaa kiputuntemusta – ja sitä, millaisena kipu koetaan. Siten diabeetikko voi sairastaa sydäninfarktin myös ilman kipuoiretta.
Stressi ja masennus
Masennuksen vuoksi ei aina jaksa ylläpitää terveitä elintapoja ja noudattaa lääkehoitoa. Samoin henkinen stressi vaikuttaa naisen sydänsairastuvuuteen enemmän kuin miehillä.
Tupakointi
Tupakointi on naisten sydänsarauksissa suurempi riskitekijä kuin miehillä.
Liikunnan puute
Liikkumattomuus on iso sepelvaltimotaudin riskitekijä. Joidenkin tutkimusten mukaan naiset eivät elä niin aktiivisesti kuin miehet.
Menopaussi eli vaihdevuodet
Matalan estrogeenitason on todettu aiheuttavan etenkin pienten suonten sepelvaltimotautia.
Raskauden komplikaatiot
Raskaudenaikainen diabetes ja verenpainetauti voivat lisätä pitkän aikavälin riskiä sairastua verenpainetautiin ja diabetekseen.
Sukurasite
Sukurasituksen on osoitettu olevan naisille suurempi riskitekijä kuin miehille.
Tulehdukselliset sairaudet
Tulehdukselliset sairaudet kuten reuma ja SLE eli reumasairauksiin kuuluva autoimmuunitauti voivat lisätä sekä miesten että naisten sydänsairauden riskiä.
Miten voit itse vaikuttaa sairastumisriskiisi?
Terveiden elintapojen noudattaminen on avainasemassa, kun haluat vähentää riskiäsi sairastua sepelvaltimotautiin. Tässä muutama vinkki terveisiin elintapoihin:
- Lopeta tupakointi. Jos et polta, älä aloita. Yritä välttää passiivista tupakointia.
- Liiku säännöllisesti, vähintään puoli tuntia päivässä. Tavoittele 9 000 askelta päivässä ja pyri muutamana päivänä viikossa liikkumaan niin, että hengästyt (esimerkiksi sauva-tai porraskävely).
- Älä anna painon nousta. Pyri siihen, että vyötärönympäryksesi olisi alle 90 cm. On todettu, että vatsan alueen rasva on riskitekijä sepelvaltimotaudille. Jos sinulla on ylipainoa, yritä laihduttaa edes muutama kilo: sen ansiosta verenpaineesi voi laskea ja lisäksi riskisi sairastua diabetekseen voi pienentyä.
- Syö terveellisesti. Pyri siihen, että jokaisella aterialla on jotakin värikästä esimerkiksi vihanneksia ja marjoja. Syö täysjyvätuotteita. Vältä lisättyä sokeria: valkoista viljaa, pullaa ja karkkia.
- Harjoittele stressinhallintaa. Esimerkiksi metsässä kävelyn, meditaation ja joogan on osoitettu rauhoittavan mieltä.
- Vähennä alkoholinkäyttöä. Maksimissaan yksi lasillinen viiniä päivässä, krapulan tiedetään pahentavan muun muassa rytmihäiriötuntemuksia. Myös unenlaatusi paranee, kun vähennät alkoholin käyttöä.
- Käytä sinulle määrättyjä lääkkeitä. Jos lääkäri suosittelee aloittamaan kolesterolilääkityksen tai verenpainelääkityksen, kannattaa näitä lääkkeitä syödä. Lääkkeitä ei määrätä ilman syytä. Jos sinulla on todettu jo diabetes tai verenpainetauti, pyri siihen, että mittausarvosi ovat hoitosuunnitelmassasi asetetuissa tavoitteissa ja käy säännöllisesti lääkärin kontrolleissa.
Sepelvaltimotaudin hoito
Sepelvaltimotaudin lääkehoito on sekä miehillä että naisilla samanlainen. Kolesterolilääkitys hyödyttää yhtälailla sekä miehiä, että naisia. Tutkimuksissa on kuitenkin huomattu, että naisille määrätään miehiä harvemmin kolesterolilääkkeitä.
Sepelvaltimoiden pallolaajennus- ja stenttaushoito toimivat hyvinä hoitoina sekä miehille että naisille. Sen sijaan on osoitettu, että naisilla on ohitusleikkauksen jälkeen miehiä enemmän komplikaatioita. Tiedetään, että sydänkuntoutus edesauttaa sydänkohtauksesta toipumista. Kuitenkin naisia lähetetään miehiä vähemmän sydänkuntoutukseen.
Kuuntele omaa kehoasi
Koska naisten sepelvaltimotaudin oireet eroavat miesten oireista, kannattaa omaa kehoaan kuunnella herkällä korvalla. Älä myöskään epäröi hakeutua ammattilaisten arvioon, mikäli oire on sinulle uusi tai oireilu pitkittyy.
Muista, että pystyt itse monin eri tavoin pienentämään sairastumisriskiäsi. Ja jos vaikka oletkin sairastanut sydäninfarktin, pystyt ehkäisemään uuden infarktin syntymistä ja sepelvaltimotaudin etenemistä muun muassa lääkitystä käyttämällä ja terveillä elintavoilla.
Me täällä Mehiläisessä olemme sinua varten!
Lue lisää:
Blogitekstin kirjoittaja on Hanna Suurmunne joka toimii kardiologian erikoislääkärinä Mehiläinen Lahdessa.