Nuori voi rasittua liikaa – perheen pelisäännöistä apua
18.5.2018
Paavo Nurmen stadionista Turussa on tullut viime vuosina tuttu paikka 12-vuotiaan tyttäreni yleisurheiluharrastuksen myötä. Kentän laidalta on ihana seurata iloista tyttöporukkaa, josta paistaa reippaus, iloisuus ja hyvä ryhmähenki. He iloitsevat aidosti omista ja muiden onnistumisista sekä tukevat toisiaan karvaiden pettymysten hetkellä. Yleisurheilu on monipuolinen harrastus, jossa harjoitellaan seitsenottelun eri lajien kautta lihaskoordinaatiota, voimaa, nopeutta ja kestävyyttä. Mielestäni se onkin erinomainen tapa löytää liikunnan ilo ja saada samanhenkisiä ystäviä.
Murrosikäisen äitinä ja lastenlääkärinä olen kuitenkin huolissani liiallisesta rasituksesta, joka voi tulla koulunkäynnin ja aktiivisen urheiluharrastuksen kuormituksesta sekä vapaa-ajan puutteesta. Tyttäreni ei tietenkään myönnä olevansa väsynyt ja omasta mielestään hän syö hyvin, vaikka todellisuudessa aamupala saattaa jäädä väliin eikä kouluruoka ei maistu. Koulun jälkeen pitäisi olla lämmin ja ravitseva ateria, jotta illan harrastuksissa jaksaa. Vielä myöhään illalla sängyssä älylaitteet välkkyvät ja stimuloivat herkkää mieltä viivästyttäen rauhoittumista ja unen tuloa. Näistä asioista käymme tahtojen taistoa lähes päivittäin.
Kasvuiässä olevan lapsen elimistö on herkkä stressille sekä luusto ja lihaksisto altis rasitusvammoille. Kasvavalla lapsella ei pitäisi olla esimerkiksi rasituksesta johtuvia luunmurtumia, mutta niihinkin törmään vastaanotollani valitettavan usein. Myös esimerkiksi päänsäryn, vatsakivun, sairastelukierteen tai uupumuksen taustalla voi olla liialliseen kuormitukseen liittyvät ongelmat. Riittävä uni, ravinto ja lepo ovat parhaat keinot välttää liiallinen rasitus. Vaikka urheiluharrastuksessa on tarkoituksena kehittyä joka vuosi, ei se siltikään saisi olla liian tavoitteellista ja viedä kaikkea vapaa-aikaa. Viikossa olisi hyvä olla pari lepopäivää, jolloin nuori voi tehdä mitä haluaa.
On hyvä muistaa, että niin tahtojen taistelut kuin ilon hetket kuuluvat lapsen elämään eri ikävaiheissa. Tärkeää on, että vanhemmilla on turvalliset ja jämäkät otteet asioiden käsittelyyn. Nuoret ovat fiksuja ja heidän kanssaan voikin käydä antoisia keskusteluja esimerkiksi levon, koulunkäynnin, hyvän ruoan ja harjoittelun merkityksestä sekä sopia yhteisiä pelisääntöjä, kun suurin tunnekuohu on laantunut.
Vanhemman on hyvä pitää myös mielessä, että nuoret oppivat paljon vanhempien esimerkistä ja että myös vanhempien tulee elää yhdessä sovittujen sääntöjen mukaisesti. Niinpä elokuussa, kun koulun ja yleisurheilun täyttämä arki taas alkoi, meidän perheessä kaikkien kännykät – äidin ja isän mukaan luettuna – jätetään yön ajaksi keittiöön latautumaan eikä niitä viedä mukaan sängyn viereen.
Blogitekstin kirjoittaja Päivi Silén toimii Mehiläisessä lastentautien erikoislääkärinä Turussa ja Salossa.
Jatka keskustelua blogin aiheesta Mehiläisen TwitterissäUlkoinen linkki, FacebookissaUlkoinen linkki ja LinkedInnissäUlkoinen linkki!
Urheilu Mehiläisen asiantuntijat hoitavat liikkuvia ihmisiä ammattiurheilijoista harrastajiin. Lue lisää Urheilu Mehiläisen palveluista.
Tiesitkö, että Mehiläisen Digiklinikka auttaa ympäri vuorokauden? Lue lisää Digiklinikan palveluista.
Lue lisää:
Minun vastaanotollani ei kenenkään tarvitse pelätä
Lääkärikäynnillä lapsi on tähti
Hyvä lääkäri kuuntelee ja kuulee
Lapsi saa monipuolisesta urheilusta lahjaksi liikunnallisen elämäntavan