Lääkärikäynnillä lapsi on tähti
18.5.2018
Vastaanotolleni saapuu erilaisia perheitä ja lapsia monenlaisista syistä: toisella voi olla astma, toisella puolestaan kipeä vatsa. Toiset potevat sitkeää flunssaa, ja näin keväisin erilaiset allergiat kiusaavat monia.
Koen, että lääkärinä minun on tärkeää pystyä katsomaan asioita myös potilaan näkökulmasta. Minun täytyy muistaa, että vaikka itse työskentelen samojen teemojen äärellä päivittäin, tilanne voi olla lapselle uusi ja jännittävä. Jo siitä syystä lasten oikeanlainen kohtaaminen vastaanotolla on erityisen tärkeää.
Vaikka olen ollut aina hyvä lasten kanssa, on vanhemmuus tuonut uudenlaista perspektiiviä työhöni. Huomasin sen ensimmäistä kertaa jo silloin, kun esikoisemme syntyi. Olin tuolloin viittä vaille valmis erikoislääkäri, ja yhtäkkiä työ muuttui monella tapaa tunteellisemmaksi: kun sairaalassa joutui kohtaamaan dramaattisia tapahtumia, peilasi sitä väkisin helpommin myös omaan elämään. Elämän raadollisuus konkretisoitui ihan uudella tavalla. Siksi erityisesti vanhemman huoleen on helppo samaistua, ja haluan tehdä työtä myös sen eteen, että vanhemman huoli väistyy.
Vastaanotollani lapsi on kuitenkin tähti ja tulee aina ensin. On tärkeää, että kommunikaatio tapahtuu lapsen kielellä: kerrotaan mistä on kyse, miten tulee toimia ja miksi. Lapselle ei saa lässyttää liiaksi, eikä valehdella. Jos väittää, ettei esimerkiksi piikittäminen satu ja totuus on toinen, on luottamus heti koetuksella – ja syystä. Lapsen kokemusta ei saa ohittaa tai vähätellä.
Lasten kohtaamiseen on omalla kohdallani auttanut isyyden lisäksi myös vapaa-aika – valmennan tällä hetkellä kahdeksanvuotiaiden poikien FC Wild P10-jalkapallojoukkuetta, jossa myös oma poikani pelaa. Sen lisäksi, että se tuo vapaa-aikaani paljon rikastuttavia kokemuksia, laajentaa se myös näkemystäni lääkärinä. Kentällä näen omin silmin monia lääkärille tärkeitä asioita, kuten pelaavia astmaatikkoja, satunnaisia kompurointeja ja miten uskomaton vaikutus liikunnalla on sekä lapsen terveyden että sosiaalisen elämän kannalta.
Se, että näen näitä hetkiä arjessani, auttaa minua kohtaamaan lapsia ja heidän vaivojaan paremmin myös vastaanotolla. Näen omin silmin, kuinka esimerkiksi astma näkyy lapsen arjessa, myös vastaanoton ulkopuolella. Se opettaa kuinka kokonaisvaltaisia vaikutuksia oikeanlaisella hoidolla on. Ja mikä olisikaan parempi palkitsevampi kokemus lääkärille kuin onnistunut hoito ja kokemus siitä, että on pystynyt auttamaan.
Petri Koponen vastaanottaa lapsiasiakkaita Töölön ja Nummelan Mehiläisessä sekä toimii Töölön yksikönjohtajana ja toimii Digiklinikan lastenlääkärinä.
Jatka keskustelua blogin aiheesta Mehiläisen TwitterissäUlkoinen linkki, FacebookissaUlkoinen linkki ja LinkedinissäUlkoinen linkki!
Lue lisää:
Minun vastaanotollani ei kenenkään tarvitse pelätä
Hyvä lääkäri kuuntelee ja kuulee
Lapsi saa monipuolisesta urheilusta lahjaksi liikunnallisen elämäntavan
Luottamus rakentuu ensikohtaamisesta lähtien
Borrelioosi pitää hoitaa, mutta punkkeja ei kannata pelätä