Liikunta synnytyksen jälkeen
Liikunta auttaa kehoa palautumaan synnytyksestä, ehkäisee veritulppia ja pitää myös mielen virkeämpänä. Liikunnan voi aloittaa synnytyksen jälkeen kotiuduttuasi heti, kun vointi sen sallii. Alkuun liikunnan aiheuttaman rasituksen on oltava kevyttä.
Liikunta synnytyksen jälkeen lyhyesti
- Alussa liikunnaksi riittää esimerkiksi rauhallinen kävely vaunujen kanssa.
- Rinnat kannattaa tyhjentää ennen liikuntaa ja käyttää tukevia urheiluliivejä, jotta välttyy rintojen kipeytymiseltä.
- Mehiläisen ammattilaiset ovat tukenasi, kun halua palata turvallisesti liikunnan pariin.
Vatsalihasten erkauma – vatsalihasten palautuminen tapahtuu vähitellen
Raskauden edetessä suureneva kohtu venyttää suorat vatsalihakset sivuille erilleen toisistaan. Synnytyksen jälkeen vatsalihasten palautuminen tapahtuu vähitellen. Mikäli palautuminen jää vajaaksi, voi kehittyä niin sanottu vatsalihasten erkauma. Jotta palautuminen tapahtuisi mahdollisimman hyvin, tulee treenin alkuvaiheessa välttää liiallista suoriin vatsalihaksiin kohdistuvaa rasitusta.
Lantionpohjan palautuminen – jokainen toipuu synnytyksestä yksilöllistä vauhtia
Ennen siirtymistä raskaampaan treeniin, kuten voimaharjoitteluun tai juoksuun, on tärkeää saada lantionpohjan lihasten voima palautumaan riittävästi. Jos synnytys on tapahtunut sektiolla, tulee myös haavan alue olla parantunut kunnolla riittävän vahvaksi ennen kuin siihen kohdistuu liian kovaa kuormitusta. Sektion jälkeen tämä vie usein pari kuukautta. Ongelmattoman alatiesynnytyksen jälkeen toipuminen voi olla nopeampaa.
Kun päivittäinen kävely vauvanvaunujen kanssa tuntuu vaivattomalta ja lantionpohjan hallinta on normaalistunut, voi siirtyä asteittain raskaampaan liikuntaan. Toipumisnopeus on hyvin yksilöllistä eli itseään ei kannata turhaan verrata muihin. Huippu-urheilijalla lihaskunto ja oman kehon hallinta on usein erilainen kuin tavallisella liikkujalla. Muistathan siis, että jokainen toipuu synnytyksestä yksilöllistä vauhtia.
Osalla lantionpohjan alueen toipuminen voi viedä kuukausia. Tärkeintä on edetä maltillisesti ja turvallisesti omassa tahdissaan. Lajeja, joissa niveliin kohdistuu voimakkaita vääntöjä ja nopeita suunnan muutoksia, kannattaa kuitenkin aivan alussa välttää sillä hormonaaliset muutokset löysentävät ohimenevästi nivelsiteitä ja siten altistavat vammoille. Raskas liikunta onkin usein järkevintä aloittaa vasta, kun jälkitarkastus on tehty.
Milloin on syytä keventää harjoittelua?
Jos raskaampi liikunta aiheuttaa lantionpohjassa paineen tunnetta tai virtsankarkailua, on syytä keventää vielä harjoittelua ja voimistaa lantionpohjaa. Liian nopeasti aloitettu kuormittava treeni venyttää heikkoa lantionpohjan lihaksistoa ja altistaa myöhemmälle virtsankarkailulle tai laskeumalle.
Olemme tukenasi, kun halua palata turvallisesti liikunnan pariin
- Gynekologi on naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri. Gynekologi on erikoistunut mm. synnytyksestä palautumiseen ja siihen liittyviin vaivoihin.
- Äitiysfysioterapeutti osaa ottaa huomioon raskauden ja synnytysten aiheuttamat muutokset kehossa kokonaisvaltaisesti ja vaivoja ennaltaehkäisevästi.
- Lantionpohjan fysioterapeutti on lantionpohjan toimintaan ja ongelmiin erikoistunut fysioterapeutti.
Asiantuntijana artikkelissa Tuuli Soini, LT, Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri.