Mistä apua alentuneeseen työkykyyn?
Johtavan työterveyspsykologi Suvi Suortamon ja Työvalmennuspalveluiden yksikön johtaja Riitta Erämaan vinkit parempaan työkyvyn hallintaan
Johtava työterveyspsykologi Suvi Suortamo painottaa, että työkyky on laaja asia. Terveyden lisäksi työkykyyn vaikuttavat oma osaaminen ja yleinen toimintakyky. Työkykyä arvioidaan työterveydessä suhteessa työn vaatimuksiin, eli miten työn sisältö, työn vaatimukset ja työn organisointi ovat tasapainossa yksilön oman kyvykkyyden kanssa. Työssä onnistumiseen vaikuttavat myös muun muassa työntekijän oma motivaatio, omat ominaisuudet, miten työtä yrityksessä johdetaan, miten esihenkilötyö tukee työntekijöiden työssä pärjäämistä ja laajemmin millainen työyhteisödynamiikka työpaikalla on.
Työvalmennuspalveluiden yksikönjohtaja, työkykyvalmentaja Riitta Erämaa on havainnut rohkaisevia esimerkkejä siitä, miten työkykyvalmentaja on voinut auttaa asiakkaita voimaan paremmin. Kun omassa työssä jatkamisen mahdollisuuksia ei näyttäisi olevan, Riitta kokee etenkin asiakastyössä hyödylliseksi ammatillisten ja koulutuksellisten vaihtoehtojen pohdinnan yhdessä asiakkaan kanssa. Moni työkykyyn liittyvä asia on melko monimutkainen ja työkykyvalmentajilla on osaaminen kertoa eri vaihtoehdoista ja avata esimerkiksi sosiaaliturvaan liittyviä kiemuroita. Yhdessä läpikäydyt asiat työkyvyn, työssäjaksamisen ja työuranäkymien osalta luovat usein työntekijälle motivaatioon uudenlaista otetta.
Mitkä asiat vaikuttavat työkyvyn heikkenemiseen?
Riitta Erämaa kiteyttää, että terveydentila vaikuttaa merkittävästi työssä suoriutumiseen, mutta taustalla on usein myös muita asioita. Monesti ihmiset sinnittelevät aika pitkäänkin osittaisella työkyvyllä eivätkä välttämättä halua myöntää, että tilanne ei ole itselle hyvä ratkaisu pitkällä tähtäimellä. Jos työntekijä kokee, ettei hänen osaamisensa riitä työhön tai työ ei ole tarpeeksi haastavaa, se kuormittaa ja työteho väistämättä laskee sekä sairauspoissaolon riski kasvaa.
Mikä neuvoksi, jos tuntuu, että työn kuormitus ei ole hallinnassa?
Riitta Erämaa kannustaa avoimesti kertomaan tilanteestaan esihenkilölle. Hän muistuttaa, että aina jaksaminen ei riipu vain työstä vaan taustalla voi olla esimerkiksi vaikea elämäntilanne, mikä syö voimavaroja tehdä töitä. Myös taloudelliset huolet aiheuttavat monelle ahdistusta, mutta niihinkin voi hakea ratkaisuja (ja tukea) työkykyvalmentajan avustuksella. Asioista keskustelu ja niiden selvittäminen helpottavat kuormitusta ja vaikuttavat näin myös positiivisesti työkykyyn.
Työkykyvalmentaja voi auttaa mitoittamaan työtä sopivammaksi, esimerkiksi miettimällä terveydellisesti soveltuvia ja motivoivia tehtäviä, työn rytmitystä tai osa-aikaisia työjärjestelyjä. Työhön paluuta ja työssä jatkamista tuetaan erilaisin taloudellisin tukimuodoin. Vaihtoehdoista ei tarvitse olla itse tietoinen vaan apua voi pyytää työkykyvalmentajalta.
Asiantuntijoiden vinkit johdolle ja esihenkilöille, mitä huomioida työkyvyn tukemisessa
- Ihminen on kokonaisuus ja elämäntilanne kokonaisuudessaan vaikuttaa työkykyyn.
- Psykologiseen turvallisuuteen panostaminen työpaikoilla mahdollistaa avoimen ilmapiirin nostaa työkykyasioita esille ja edistää ratkaisujen löytämistä.
- Kun työkyky on koetuksella, on hyvä miettiä avoimesti ratkaisuja, miten työntekijä voisi tehdä töitä edes vähän. Vaihtoehtoja kannattaa miettiä laajalti, yli organisaatiorajojenkin.
- On tärkeää, että varhaisen tuen malli on ajan tasalla ja työntekijöillä tiedossa, jotta he tietävät miten erilaisissa työkyvyn haasteissa tulee toimia. Varhaisen tuen mallissa on hyvä olla kirjattuna muun muassa se, miten työpaikalla suhtaudutaan osapäivärahaan ja osa-aikatyöhön.
- Pienilläkin työn muutoksilla voidaan saada työntekijän motivaatioon positiivista muutosta. Esimerkiksi 80 % työviikko asiantuntijatyössä tai vapaapäivä keskellä viikkoa voivat olla ratkaisu työssä jaksamiseen ja motivaatioon.
- Esihenkilön on hyvä olla säännöllisesti yhteydessä pitkällä sairauspoissaololla olevaan työntekijään. Säännöllinen kuulumisten kysely osoittaa, että välittää ja tarjoaa myös mahdollisuuden käydä keskustelua hyvissä ajoin eri työhön paluun vaihtoehdoista.
- Työkykyvalmentajat voivat auttaa yrityksen työkykyjärjestelmien luomisessa. Työterveysneuvottelu on yksi foorumi, missä työkykyasioita voidaan käydä läpi.
Artikkeli on kirjoitettu Mehiläisen Työterveysyhteistyö - välttämätön paha vai mahdollisuus webinaarisarjan jakson Joustavuus ja johtajuus: avaimet alentuneen työkyvyn tukemiseen pohjalta. Lisää vinkkejä ja koko webinaarin pääset kuuntelemaan tästä.Ulkoinen linkki