Jukka Holm korostaa organisaation tuen merkitystä esihenkilötyön mahdollistamiseksi
Työterveyden uusi suunta -sarjassa keskustellaan esihenkilötyöstä, kun Mehiläisen Työelämäpalveluiden johtava työterveyspsykologi Maaret von Wrightin vieraaksi saapuu Visma Enterprisen toimitusjohtaja Jukka Holm.
Jukka Holm on tehnyt 15 vuotta laaja-alaisesti erilaisia johtamisen tehtäviä. Tie toimitusjohtajaksi ei kuitenkaan ole ollut itsestäänselvyys.
- Olen työläisperheestä eikä suvussani ole hirveästi korkeakoulutettuja. Päädyin parikymppisenä startup-uralle opiskelukaverini kanssa. Halusimme kasvattaa yritystä, jolloin aloin tutkia johtamista. Huomasin, että oma kutsumukseni olikin nimenomaan johtamispuolella, Jukka avaa taustaansa.
Johtamisen käsite on laaja eivätkä johtaminen ja esihenkilötyö mene aina yksi yhteen. Jukka kuitenkin uskoo, että hyvää johtamista tarvitaan läpi koko organisaation. Esimerkiksi juuri IT-alalla puhutaan paljon itseohjautuvuudesta, mutta esihenkilötyö on silti tärkeässä roolissa.
- En usko mihinkään yhteen ismiin, aina pitää ymmärtää tilanne, jossa ollaan ja minne haluamme päästä. Me Vismalla haluamme pitää kiinni siitä, että esihenkilötyö on hyvää eri puolilla organisaatiota. Omat tiimiläiseni ovat olleet esihenkilöitä pitkään ja siinä tekee erilaisia havaintoja siitä mikä arjessa toimii ja mikä ei, Jukka kertoo.
Hyvä esihenkilötyö lähtee siitä, että esihenkilö itse ymmärtää vastuunsa. Jukalla on kokemusta siitä, miten tiimin heikko työtyytyväisyys saadaan käännettyä parempaan. Esihenkilöllä on ensisijainen kehitysvastuu, mutta hänen on saatava siihen muun organisaation tuki.
- Tällaisissa tilanteissa muutos lähtee aina siitä, että johtajuus otetaan tiimin sisällä eikä sitä johdeta ulkopuolelta. Ongelmatilanteissa vaaditaan kuitenkin keskustelua siitä, millä työkaluilla asiaa voi lähestyä. Olen nähnyt paljon sitä, että näennäisestä annetaan vastuuta ja velvoitetaan, että asioita pitäisi saada aikaiseksi. Tähän ei kuitenkaan anneta työkaluja ja se on kestämätön tilanne, Jukka kiteyttää.
Hyvän esihenkilön ja organisaation tuen lisäksi hyvään johtamiseen tarvitaan myös tiimin osallistaminen. Myös tiimiläisten on tiedostettava oma vastuunsa ja ymmärrettävä mitä heiltä odotetaan.
Esihenkilö tarvitsee sisäsyntyisen halun auttaa
Teoriassa jokaisesta voi tulla hyvä esihenkilö, mutta Jukasta tietynlainen kutsumus on tärkeää. Hyvällä esihenkilöllä on sisäsyntyinen halu auttaa muita ihmisiä, sillä esihenkilötyö on tietynlainen palveluammatti, jolle on annettava aikaa ja keskittymistä. Usein esihenkilöksi päätyy kuitenkin väärillä valintakriteereillä. Jukka antaa konkreettisen esimerkin:
- Vaikka myyntitiimistä esihenkilöksi valitaan joku, jolla on kovat myynnin tulokset. Tämä ei ole oikea lähtökohta, sillä esihenkilötyössä on jätettävä substanssi vähemmälle. Urheiluvertauksin sanoisin, että joukkueen jäsenenä mietin peliä sen kautta, mitä minä teen. Valmennuksessa katsotaan, miten kokonaisuus toimii. Työelämässä on sama tematiikka: asiantuntija miettii oman tekemisen kautta, kun taas esihenkilö katsoo laajempaa kuvaa. Näkökulma vaihtuu.
Ei kuitenkaan ole olemassa vain yhtä ihmistyyppiä, joka pärjää esihenkilönä. Tiimejä on monenlaisia, tärkeintä on halu toimia tiimin hyväksi ja kyky kohdata ihmiset yksilöinä. Jukka kiinnittääkin jo rekrytoinnissa huomiota arvopohjaan.
- Sanon aina, että me lupaamme tarjota hyvää johtamista ja se on arvolupaus, josta pidämme kiinni. Lisäksi pyrin rekryämään ihmisiä, jotka ovat minua parempia jollakin johtamisen osa-alueella, Jukka kertoo.
Huolehdi itsestäsi, jotta voit huolehtia muista
Esihenkilöiden johtamisessa korostuu entisestään valmentaminen, tilan antaminen ja kehittymisen mahdollistaminen.
- Olen ollut mukana valmennustyössä ja tietysti vanhempana mietin asiaa myös kasvatuksellisesta näkökulmasta. Olen aina ollut kiinnostunut siitä, miten yksilöitä tuetaan ja miten heidän paras puolensa tuodaan esiin. Samalla kuitenkin on tutkittava omaa kehitystä ihmisenä. Miten minä pidän huolta itsestäni, olenko minä esimerkillinen? Jukka kuvailee.
Esihenkilötyö voi tuntua yksinäiseltä ja vaikealta positiolta, jos painetta tulee sekä yrityksen johdolta, että tiimiläisiltä. Myös esihenkilö tarvitsee jonkun, jolle ajatuksia voi purkaa. Vaikka esihenkilöllä on usein oma esihenkilö, välillä on hyvä idea ottaa mukaan ulkopuolinen työnohjaaja. Myös esihenkilön roolilla on rajansa eikä hänen ole tarkoitus toimia terapeuttina.
- Rohkaisen ihmisiä tukeutumaan ammattiosaajiin. Kukaan ei osaa kaikkea ja vaikka asioita kuinka ennakoitaisiin, kaikenlaisia tilanteita tulee eteen. Olen nähnyt paljon työuupumusta ja näitä hetkiä varten tarvitaan erilaisia verkostoja, Jukka sanoo.
Jukka vastustaa ajatusta siitä, ettei asioista voisi puhua ääneen vaan hän painottaa, että myös vaikeista asioista pitää pystyä keskustelemaan. Hänelle on tärkeää, että työpaikallakin voidaan olla ihmisiä, vahvoina ja heikkoina hetkinä.
- Itse toimitusjohtajana pyrin näyttämään, että minäkin teen virheitä ja koen heikkoja hetkiä. Haluan luoda inhimillistä kulttuuria ja rehellistä ihmiskuvaa, sen kautta syntyy ilmapiiri, jossa puhuminen on sallittua, Jukka tiivistää.