Ennaltaehkäisevät, terveyttä ja työkykyä tukevat ohjelmat
Ennaltaehkäisevät, terveyttä ja työkykyä tukevat ohjelmat ovat vaihtoehtoinen tapa tukea työntekijää perinteisten vastaanottokäyntien rinnalla ja ne sisältyvät kaikkiin työterveys-sopimuksiimme, joissa etäpalveluiden käytöstä on sovittu.
Työkyvyn ja terveyden ylläpitämisen ohjelmat lyhyesti
Tarjoamme 14 erilaista työkyvyn ja terveyden ylläpitämisen ohjelmaa eri teemojen alla:
- Ravitsemus ja painonhallinta
- Mielen hyvinvointi ja uni
- Liikunta-aktiivisuuden lisääminen
- Työuran alun tuki
- Päihteiden käytön vähentäminen
Ohjelmat ovat kestoltaan 12-16 viikkoa, jonka aikana työntekijä saa tukea sekä erilaisia harjoituksia, vinkkejä ja videoita saatavilleen OmaMehiläinen-sovelluksessa. Ohjelmien aikana työntekijänä tukena toimii työterveyshoitaja, mielialavalmentaja, univalmentaja, työterveyspsykologi tai työfysioterapeutti. Tarve työkyvyn ja terveyden ylläpitämisen ohjelmalle voi ilmetä esimerkiksi terveystarkastuksen yhteydessä, jonka jälkeen työterveyshoitaja voi käynnistää ohjelman työntekijälle. Saatavilla myös englanniksi ja ruotsiksi.
Monipuoliset ohjelmat
Ravitsemus ja painonhallinta:
- Syö terveellisemmin - terveelliseen ruokavalioon (kesto 12 viikkoa, sisältää työterveyshoitajan etätuen)
- Kevennä - painonhallintaan (kesto 16 viikkoa, sisältää 3 työterveyshoitajan tapaamista ja etätuen)
Mielen hyvinvointi ja uni:
- Hengähdä - stressin vähentämiseen ja mielen hyvinvointiin (kesto 13 viikkoa, sisältää työterveyshoitajan etätuen)
- Nuku paremmin - tilapäiseen unettomuuteen (kesto 12 viikkoa, sisältää 3 univalmentajan tapaamista ja etätuen)
- Voi paremmin - alakuloon ja ahdistuneisuuteen (kesto 15 viikkoa, sisältää 3 mielialavalmentajan tapaamista ja etätuen)
- Oivalla vuorovaikutuksesta - kuormittaviin ihmissuhteisiin ja vuorovaikutustaitojen kehittämiseen (kesto 15 viikkoa, sisältää 3 mielialavalmentajan tapaamista ja etätuen)
- Voi hyvin työssä - työuupumukseen (kesto 12 viikkoa, sisältää 1-3 työterveyspsykologin tapaamista ja etätuen)
- Uni haasteena - pitkittyneeseen unettomuuteen ja epäsäännöllistä työaikaa tekeville uniongelmaisille (kesto 16 viikkoa, sisältää 5 univalmentajan tapaamista ja etätuen)
Liikunta ja aktiivisuus:
- Lähde liikkeelle - liikunta-aktiivisuuden lisäämiseen (kesto 12 viikkoa, sisältää työterveyshoitajan etätuen)
- Liikunta tavaksi - terveelliseen ja säännölliseen liikuntaan (kesto 12 viikkoa, sisältää 1-3 työfysioterapeutin tapaamista ja etätuen)
Työuran alun tuki
- Duunista kiinni - työelämään siirtyville nuorille aikuisille, jotka tarvitsevat tukea ja hyödyllistä tietoa liittyen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin (kesto 6 viikkoa, sisältää 2 valmentajan tapaamista ja etätuen)
Päihteiden käyttö ja riippuvuudet:
- Irti tupakasta - tupakoinnin lopettamiseen (kesto 13 viikkoa, sisältää 3 työterveyshoitajan tapaamista ja etätuen)
- Juo vähemmän - alkoholin käytön vähentämiseen (kesto 12 viikkoa, sisältää 3 työterveyshoitajan tapaamista ja etätuen)
- Irti ongelmallisesta rahapelaamisesta - henkilöille, jotka haluavat saada pelaamisen hallintaan (kesto 12 viikkoa, sisältää 4 työterveyshoitajan tapaamista ja etätuen sekä 1 työvalmentajan tapaamisen)
Lisäksi työterveysasiakkaillamme on saatavilla veloituksetta 5 viikon mittainen Arvioi alkoholin käyttöäsi -valmennus, joka löytyy OmaMehiläinen-palvelusta (myös ruotsinkielisenä). Valmennukseen ei sisälly etätukea eikä tapaamisia, mutta OmaMehiläisen kautta voi olla tarvittaessa yhteydessä omaan työterveyshoitajaan.
Lue lisää: Mehiläisen ja A-klinikan yhteistyö päihdehaittojen ennaltaehkäisyssä ja työkyvyn tukemisessa
Mitä ohjelmat pitävät sisällään?
Teemasta riippuen asiakkaan tukena toimii työterveyshoitaja, mielialavalmentaja, univalmentaja, työterveyspsykologi tai työfysioterapeutti. Kaikkiin ohjelmiin kuuluu etätuki ja laajempiin kokonaisuuksiin myös työterveyden ammattilaisen tapaamisia, joka mahdollistaa aiheen syvemmän ja henkilökohtaisemman käsittelyn. Ohjelmat toteutetaan OmaMehiläinen-sovelluksessa tai verkkopalvelussa. Ohjelma sisältää viikoittain julkaistavia vinkkejä, harjoituksia ja videoita eri teemoista. Kaikki tapaamiset voidaan järjestää etävastaanottoina.
Miten työntekijä ohjautuu ohjelmiin?
Ennaltaehkäisevät, terveyttä ja työkykyä tukevat ohjelmat sisältyvät kaikkiin työterveyssopimuksiin, joissa etäpalveluista on sovittu. Työntekijän tuen tarve voi nousta esiin esimerkiksi työterveyden vastaanottokäynnillä tai terveystarkastuksessa. Jos yrityksellä on käytössään Työkykytutka, voidaan myös sen avulla tunnistaa työntekijän tuen tarve. Työntekijä voi olla myös yhteydessä työterveyshoitajaan uuden Tuki elämäntapamuutoksessa -chatin kautta OmaMehiläisen Digiklinikalla. Tukimuoto ja ohjelma valitaan aina yksilöllisen tarpeen mukaan.