![](/static/1730362770322.01882648502/27ade/Mehilaisen%20tapaturmapaivystyksen%20hoitaja%20Satu%20hoitaa%20asiakkaan%20nilkkavammaa.jpg)
Näin vietät talviloman turvallisesti - lue lääkärin vinkit
3.2.2025
![](/static/1738560387193.7014876814/d9a71/Mies%20pitelee%20suksia%20kasissaan%20iloisena%20kotitalonsa%20edessa.jpg)
Talvilomakausi saa monet nauttimaan raikkaasta talvisäästä ja ehkä itselle täysin uusista talvisista aktiviteeteista. Valitettavasti lumi ja jää luovat otolliset olosuhteet erilaisille tapaturmille, ja lisäksi pakkanen lisää paleltumisriskiä. Mehiläisen tapaturmapäivystyksistä saat nopeasti apua ympäri Suomea 13 eri paikkakunnalta ilman ajanvarausta.
Jotta talvilomasta voi nauttia täysipainotteisesti, on hyvä kiinnittää huomiota muutamaan seikkaan vammojen välttämiseksi. Tämän takia listasimme yhdessä asiantuntijamme kanssa vinkit, joiden avulla voit nauttia talvilomasta turvallisemmin.
Mitä on hyvä ottaa huomioon ennen talviulkoilua?
Ennen ulkoilua on tärkeää valmistella keho kylmiin olosuhteisiin. Tee kevyt lämmittely esimerkiksi rauhallisen kävelyn, venytysten tai suuria lihasryhmiä aktivoivien liikkeiden, kuten kyykkyjen, avulla.
Lämmittelyn jälkeen keho on valmis ulkoiluun, ja olet vähentänyt loukkaantumisriskiä. Muista myös pukeutua säänmukaisesti, jotta pysyt lämpimänä koko ulkoilun ajan.
Mihin on hyvä kiinnittää huomiota varusteissa?
Asianmukaiset ja omaa taitoa vastaavat välineet sekä erilaisten suojien käyttö – kypärä tärkeimpänä – ovat vammojen ja tapaturmien ennaltaehkäisyssä kaiken a ja o. Erilaiset suojat, kuten rannesuojat, kyynärsuojat ja kypärät estävät tehokkaasti vammoja.
Myös urheilutarvikkeiden säädöt ja välineiden kunto kannattaa aina tarkistaa ennen aktiviteettia. Jos itseltä ei löydy taitoa tai osaamista, voit aina pyytää apua välineiden säätöjen tarkistamiseen esimerkiksi suksivuokraamon asiantuntijalta tai asiantuntevasta urheiluvälineliikkeestä.
Erityisesti suosituissa ulkoilukohteissa, kuten esimerkiksi laskettelu rinteessä, yhteisten sääntöjen noudattaminen, muiden huomioon ottaminen sekä oman taitonsa rajojen tunteminen ovat tärkeitä turvallisuustekijöitä.
Onko ravitsemuksella merkitystä talvella?
Riittävä nesteen saanti on tärkeää myös talviurheilussa, samoin kuin terveellinen ja riittävän energiapitoinen ruoka. Syö ja juo tasaisesti päivän aikana. Nappaa heti urheilusuorituksen jälkeen vaikkapa ruisleipä tai banaani, sillä lihasten palautuminen kuluttaa energiaa. Alkoholi ei kuulu rinteeseen. Jos after ski venähtää illalla pitkäksi, ota seuraava päivä rauhallisesti.
Miten toimia kaatumisen tai törmäyksen sattuessa?
Ulkoillessa voi tapahtua kaatumisia tai törmäyksiä. Tärkeimpänä ensiapuna toimivat kohoasento ja kompressio: nosta vammautunut kohta kohoasentoon ja purista vammakohtaa heti käsin.
Pidä vammakohdan ympärillä tukevaa ja joustavaa sidettä, ja pidä raaja tai kehonosa koholla mahdollisimman paljon 2–3 päivän ajan. Vammaa on syytä näyttää lääkärille, jos vamma-alueen kipu ja turvotus ovat voimakkaita ja viimeistään silloin, jos kipu ja turvotus jatkuvat vielä seuraavana päivänä.
Miten suojata iho paleltumilta?
Pakkanen ja viima saattavat aiheuttaa paleltumia jopa suojatullekin iholle. Paleltuneen ihon tunnistaa värimuutoksista ja siitä, että kohta on tunnoton tai sitä pistelee.
Ensiapuna paleltumaan on hyvä suojata paleltunut alue kylmältä ja lämmittää sitä vaikkapa lämpimällä iholla tai vedellä. Jos ihon normaali väri ja tunto eivät palaa tunnin lämmittelyllä, on hyvä mennä lääkäriin.
Muista jättää aikaa rentoutumiselle
Talvilomapäiviä ei kannata suunnitella ja aikatauluttaa liian tiiviiksi. Liian tiukaksi suunniteltu aikataulu voi tuntua suorittamiselta, mikä puolestaan voi aiheuttaa stressiä.
Säännöllisestä ja riittävästä unesta huolehtiminen on lomalla yhtä tärkeää kuin arjessakin.
Mehiläisen tapaturmapäivystyksistä saat apua ilman ajanvarausta ympäri Suomen. Tapaturman sattuessa meillä pääset hoitoon nopeasti, ja päivystyksissämme voimme tehdä tarvittavat magneetti-, röntgen- ja ultraäänitutkimukset.
Blogin asiantuntijana ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Tero Yli-Kyyny.