Sydänpussintulehdus
Sydänpussitulehdus, eli perikardiitti, voi liittyä sydänlihastulehdukseen. Kun potilaalla on yhtä aikaa sydänlihastulehdus ja sydänpussitulehdus, puhutaan perimyokardiitista.
Sydänpussitulehdus ei esiinny yksinään, sillä sydänpussi voi tulehtua vain, jos sydänlihaskin on tulehtunut. Sydänpussi on sydäntä suojaava pussimainen kalvo. Sydänpussitulehduksessa sydänpussiin tulee tulehdussolukertymiä ja sydänpussiin kertyy nestettä.
Sydänpussitulehdus: kuinka yleinen?
Perimyokardiitti on selvästi harvinaisempi kuin sydänlihastulehdus myokardiitti. Lievä tulehdus ei tule välttämättä ollenkaan ilmi. Sairaalahoitoa vaativia tapauksia on Suomessa noin 150 vuosittain. Suurin osa hoitoa tarvitsevista potilaista on 50–59-vuotiaita ja miehiä useammin kuin naisia.
Sydänpussitulehdus: mistä johtuu?
Sydänpussitulehduksen voi aiheuttaa virus, muu tulehdus, rintakehävamma, syövän sädehoito, lääkereaktio, munuaisten vajaatoiminta tai sydänleikkauksen komplikaatio. Sydänpussitulehduksessa sydänpussiin kertyy nestettä tai sydänpussi voi panssaroitua, eli paksuuntua ja kalkkeutua.
Sydänpussitulehduksen oireet
Sydänpussitulehduksen voimakkain oire on yleensä pistävä ja terävä rintakipu, joka vaihtelee hengityksen syvyyden ja asennon mukaan. Kipu on yleensä voimakasta pitkällä maatessa ja syvään hengittäessä. Muita oireita ovat hengenahdistus ja kuume. Kipu voi säteillä hartioihin ja käsivarsiin. Oireita voi olla vaikea erottaa sydäninfarktin oireista, sydänlihastulehduksen oireiden tavoin.
Sydänpussitulehduksen tutkiminen
Sydänpussitulehdus selviää sydänfilmistä ja sydämen kaikututkimuksesta. Sydänfilmissä, eli EKG:ssä, näkyvät yleensä ST-välin nousut, eli sydänsähkökäyrän nousut. Ne merkitsevät sydänpussin ärsytystä. Nestekertymä näkyy kaikututkimuksessa. Lisäksi veren tulehdusarvot ovat yleensä koholla.
Sydänpussitulehduksen hoito
Lievä sydänpussitulehdus paranee yleensä itsestään. Vaikeampaa tulehdusta hoidetaan oireiden ja aiheuttajan mukaan. Jos sydänpussissa on runsaasti nestettä, se pyritään poistamaan lääkkeillä. Jos lääkehoito ei riitä, lääkäri poistaa nesteen sydänpussin punktiolla tai kirurgisesti dreenaamalla.
Sydänpussitulehduksen riskit ilman hoitoa
Kuten sydänlihastulehduksessa, sydänpussitulehduksenkin aikana rasitus on vaarallista.
Sydänpussitulehduksesta toipuminen
Potilas toipuu sydänpussitulehduksesta samassa ajassa kuin sydänlihastulehduksestakin. Terveellä aikuisella sydänoireet hellittävät parissa viikossa, mutta kokonaan toipuminen kestää pari kuukautta. Sydänpussitulehduksesta ei yleensä jää mitään pysyvää haittaa. Tulehdus paranee, kun kivut hellittävät. Sydänlihastulehduksesta voi jäädä pysyviä haittoja.
Sydänpussitulehdus: milloin lääkäriin?
Lääkäriin on syytä hakeutua, jos on voimakasta rintakipua, hengenahdistusta, rytmihäiriöitä, kuten lisälyöntejä tai syke on poikkeuksellisen nopea.
Asiantuntijana kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri Tapio Aalto
Lue lisää sydäntutkimuksista:
- Ultraääni
- Aortan kuvaus
- Geenitutkimukset
- Varjoainekuvaus
- Sydämen ultraääni
- Rasitus-EKG eli sydänfilmillä (tehdään laboratoriossa)
- EKG:n pitkäaikaisrekisteröinti (tehdään laboratoriossa)
- Sepelvaltimoiden tietokonetomografia (tehdään kuvantamisen yksikössä)
Lue lisää sydänoireista:
- Eteisvärinä eli flimmeri
- Rytmihäiriöt
- Rintakipu
- Sydäninfarkti eli sydänkohtaus
- Sydämen läppävika
- Sydänlihastulehdus
Lue lisää sydänhoidosta:
Kokemuksia sydän- ja verisuonisairauksista
- "Nopea hoitoonpääsy pelasti sydäninfarktilta"
- Omaiset toivovat nopeaa ja hyvää hoitoa sydänpotilaalle