Miten varautua ja puuttua päihdeongelmaan työpaikoilla?
Päihdeongelmat ovat yhä kasvava riski yrityksille.
Mehiläisen johtava työterveyspsykologi Suvi Suortamo keskusteli työikäisten päihdeongelmista webinaarissammeUlkoinen linkki päihdepalveluiden johtajan, ylilääkäri Kaarlo Simojoen ja päihdehoitaja ja sosionomi Virpi Järvensivun kanssa. Suortamo kiteyttää päihdeongelman olevan laaja työikäisten keskuudessa. Mehiläisen Työelämäpalveluiden yrityspäättäjistä koostuvassa päättäjäraadissa tehdyn tutkimuksen (02/2024) mukaan lähes puolet vastaajista (N = 48) on tunnistanut ongelmia omissa organisaatioissaan alkoholiin liittyen ja 13 % huume- ja lääkeaineisiin liittyen. Ongelmat ilmenevät muun muassa työtehon laskuna ja lisääntyneinä sairauspoissaoloina. Päättäjäraadin vastaajat korostivat, että päihdeongelmaista työntekijää tulee tukea ja hoito on merkityksellistä työkyvylle ja terveydelle.
Päihteiden käyttö on lisääntynyt ja suhtautuminen muuttunut
Mehiläisen päihdepalveluiden johtaja, ylilääkäri Kaarlo Simojoki valottaa, että päihteiden käytöstä on tullut yhteiskunnassamme sallivampaa kuin ennen. Myös sosiaalinen media ja esimerkiksi televisio-ohjelmat muokkaavat päihteiden käyttöämme ja niiden kautta tulee uusia päihdekäytön trendejä.
Simojoki ja Järvensivu toivovat, että yhteiskunnassa päästäisiin pois ajattelusta, jossa päihteiden käyttö liittyisi huonoon lapsuuteen tai elämään, ihmisen heikkouteen tai geeneihin. Päihteiden käyttöön vaikuttavat taustatekijät ovat ajansaatossa muuttuneet ja yhä useammin taustalla ovat psykologiset ja psyykkiset syyt. Päihteitä käytetään yhä enenevässä määrin tunnesäätelyyn ja stressilievitykseen. Alkoholin käyttö on työikäisillä säännöllistynyt ja sitä saatetaan juoda päivittäin runsaastikin, myös kesken työpäivän.
Asenteet muita päihteitä, kuten huumeita kohtaan, on myös muuttunut. Esimerkiksi nuoret suhtautuvat kannabikseen samalla tavoin kuin vanhemmat sukupolvet alkoholiin. Sosionomi ja päihdehoitaja Virpi Järvensivu kertoo, että työterveyden asiakkaissa on tullut enenevässä määrin myös kokaiinin käyttö esille.
Miten päihteiden käyttö näkyy työyhteisöissä?
Päihteet ovat yhteiskunnassamme edelleen tabu, mikä lisää vaikeuksia puuttua ja havaita ongelmia. Ylilääkäri Simojoki kertoo, että Suomessakin on laadittu raportteja (Ehyt ry, Numerot puhuvat, 2018), jossa tuottavuuden lasku elinkeinoelämässä niin sanotun normialkoholinkäytön vuoksi on noin 0,5-1 miljardia vuodessa. Alkoholin säännöllinen käyttö aiheuttaa ongelmia niin terveydelle, mielelle kuin työyhteisöllekin ja on tuhoisaa myös käyttäjien läheisille ja perheille.
Työnantajille on olennaisen tärkeää havaita ja puuttua työntekijöiden päihteiden käyttöön, sillä se vaikuttaa niin työn tuottavuuteen, turvallisuuteen kuin työyhteisön toimivuuteen. Päihteiden käyttö näkyy lisääntyneenä väsymyksenä ja uupumuksena, lisääntyneinä sairauspoissaoloina sekä työkunnon laskuna ja lisääntyneenä työkyvyttömyytenä. Päihteet vaikuttavat negatiivisesti myös aivojen toimintaan heikentäen vuorovaikutustaitoja ja kykyä jäsennellä asioita. Tämä vaikuttaa työpaikoilla tietenkin työyhteisöön ja vuorovaikutustilanteisiin aiheuttaen ongelmia ja haasteita myös johtamisen näkökulmasta.
Simojoki muistuttaa, että päihteiden käytön ongelmaa ja sen havaitsemista ei helpota et ätyöt eikä se, että erilaisten päihteiden käyttö tunnistetaan vielä heikonlaisesti työyhteisöissä. Alkoholin tuoksu on aika monelle tuttu ja siten helpommin tunnistettavissa, mutta muiden päihteiden kuten kannabiksen, kokaiinin ja lääkkeiden käyttö on hankalampaa tunnistaa.
Päihdeongelmaan suhtautuminen ja varautuminen työpaikoilla - asiantuntijoiden vinkit työntekijälle ja johdolle:
Avoin keskustelu. Kysy mitä työkaverille kuuluu ja miten hän voi. Jos herää huoli päihteiden käytöstä, kerro huolesi ja että olet tukena, jos toinen haluaa asiasta kertoa. On tärkeää, että toinen tietää jonkun välittävän; se voi jopa pelastaa toisen hengen. Jos koet itse asian esille ottamisen vaikeaksi, puhu työntekijän esihenkilölle asiasta.
Työnantajan aktiivisuus. Työikäisten on hankalaa saada päihdepalveluita julkiselta puolelta resurssipulan vuoksi, joten kun huoli päihteiden käytöstä herää, ota yhteyttä työterveyteen. Työterveys tarjoaa laajoja kartoituksia työkyvyn ja hyvinvoinnin tueksi.
Varmista, että työpaikallanne on päihdehoitosuunnitelma ja että se on kaikkien tiedossa. Päihdehoitosuunnitelmassa olennaisen tärkeää ovat varhaisen vaiheen ja puheeksi oton toimet hoitoonohjauksen lisäksi. Nämä olisi hyvä huomioida myös osana toimintasuunnitelmaa.
Yrityskulttuurin muutos. Mahdollista tapahtumissa ja juhlissa myös alkoholittomat vaihtoehdot ja ympäristö, joka sallii päihteettömyyden. Miettikää myös sellaisia työyhteisötason tekemisiä, joissa päihteet eivät ole läsnä.
Älä jää yksin. Pyydä apua työterveydestä, jossa esimerkiksi päihdehoitajan kanssa voit miettiä kokonaisvaltaista hyvinvointiasi: miten terveelliset elämäntavat ovat hallussasi, miten tunnistat ja ennaltaehkäiset päihderiskitekijöitä ja miten toimit, jos retkahdat. Yhdessä on helpompi saada muutosta aikaan ja hyvinvointisi sekä työkykysi turvattua.
Päihteiden käyttöön liittyvät haasteet ovat henkilökohtaisia ja vaikeita käsitellä niin yksilölle kuin myös esihenkilölle ja työyhteisölle. Apua ja tukea aiheeseen on kuitenkin saatavilla työterveydestä. Hyödyntäkää työterveyden tarjoama tuki työyhteisötasolla ja esihenkilöille esimerkiksi puheeksioton osalta. Työterveyden moniammatillinen tiimi on apuna kokonaisvaltaisesti, sillä päihteiden käyttöön liittyy usein myös muita elintapa- tai mielenterveysongelmia, jotka vaikuttavat työkykyyn. Hoitotulokset ovat hyviä, sillä lähes kaksikolmasosaa kykenee tekemään muutoksen saadessaan oikeanlaista tukea. Ennaltaehkäisevät toimet ja kokonaisvaltainen apu tukee työkykyä ja kokonaisvaltaista muutosta parempaan niin yksilö- kuin työyhteisötasollakin.
Artikkeli on tehty Päihteet ja riippuvuudet työelämässä: Ennaltaehkäisy, tunnistaminen ja työkyvyn ylläpitäminen webinaarin pohjalta, mikä on osa Mehiläisen Työelämäpalveluiden Työterveysyhteistyö - välttämätön paha vai mahdollisuus -sarjaa. Webinaarin pääset kuuntelemaan tästäUlkoinen linkki.
Ehyt ry:n Numerot puhuvat raportti 2018Ulkoinen linkki.