Työterveyden tuki kriisitilanteessa
Huolien ja ahdistuksen kanssa ei kannata jäädä yksin, vaan apua tulee pyytää matalalla kynnyksellä. Työterveyden ammattilaiset ovat yrityksenne henkilöstön tukena.
Työterveyspsykologimme ovat koonneet kirjoituksia ja videotallenteita kriisin aiheuttamien tunteiden hallintaan:
- Kun maailman tilanne ahdistaa – työterveyspsykologimme Milla-Maaria Kansanoja kokosi kuuden kohdan listan, joka sisältää vinkkejä ja huomioitavia asioita sekä tietoa mielen toiminnasta haastavassa maailmantilanteessa. Kirjoitus on suomen lisäksi englanniksi ja ruotsiksi (valitse kieli sivun oikeasta ylälaidasta) sekä venäjäksi ( pdf, 203 kB)(pdf-liite).
- Tunteiden ja reaktioiden hallintaUlkoinen linkki – työterveyspsykologimme Päivi Leppämäen videotallenne kriisin aiheuttamista tunteista ja reaktioista ja miten käsitellä niitä (video suomeksi)
- TurvapaikkaharjoitusUlkoinen linkki – työterveyspsykologimme Päivi Leppämäki ohjaa videolla harjoituksen, jonka avulla voit laskea vireystilaasi ja rauhoittaa mieltäsi
Työterveysasiakkaillemme on myös käytössään veloitukseton videokirjasto, joka tarjoaa kattavasti erilaisia sisältöjä mielen hyvinvointiin, uneen ja ahdistukseen liittyen. Videokirjasto on saatavilla OmaMehiläinen-palvelussa. Videosisällöt ovat suomeksi ja tekstitykset on saatavilla englanniksi.
Työterveyden palvelut työntekijöiden ja työyhteisön tueksi
Ukrainan kaltainen kriisi nostaa tarpeen erilaisille palveluille ja niitä on saatavilla matalan kynnyksen keskustelutuesta aina työterveyspsykologien luentoihin työyhteisölle. Kysy lisää palveluistamme omalta työterveyden yhteyshenkilöltäsi tai yrityksenne nimetyltä työterveyshoitajalta. Voit myös olla meihin yhteydessä puhelimitse 010 414 0112 (pvm/mpm).
-
Mielialavalmentajan vastaanotolla saa matalan kynnyksen keskusteluapua ja mahdollisuuden jäsenelle ajatuksiaan, kun tarvitsee tukea ahdistuksen ja huolien lieventämiseen. Mielialavalmentaja on lisäkoulutuksen saanut työterveyshoitaja ja vastaanottokäynnit kuuluvat yleensä kaikkiin työterveyssopimuksiin. Vastaanotolle ohjaudutaan Digiklinikan, työterveyslääkärin- tai hoitajan vastaanoton kautta.
-
Työterveyspsykologin vastaanotolle voi hakeutua, kun tarvitsee apua mielialaongelmiin ja henkiseen kuormitukseen. Työterveyspsykologin vastaanottokäynti/käynnit kuuluvat yleensä kaikkiin työterveyssopimuksiin. Vastaanotolle tarvitaan työterveyslääkärin- tai hoitajan lähete.
-
Työterveyden Sparrit tarjoavat matalan kynnyksen keskustelutukea työterveyspsykologin tai psykoterapeutin kanssa. Keskustelutuki antaa apua erilaisten mielenterveyden haasteiden lievittämiseen ja haasteen ratkaisemiseen. Sparri sisältää 1–5 tapaamista ja vastaanotolle voi mennä ilman lääkärin lähetettä. Palvelun käyttöönotosta sovitaan erikseen yrityksen kanssa. Tutustu psykoterapiapalveluihimme
-
Työterveyspsykologien luennot ja vapaamuotoiset keskusteluhetket räätälöidään yrityksen tilanteeseen sopivaksi ja toteutus voi olla etänä tai yrityksen toimipisteessä. Työterveyspsykologit voivat luentojen lisäksi järjestää vapaamuotoisia keskustelutilaisuuksia, esimerkiksi kahvihetkiä. Toteutustapa sovitaan aina yrityskohtaisesti ja hinnoittelu määräytyy sen mukaan.
-
Huoli omasta jaksamisesta -chat on avoinna 24/7 ja tarjoaa keskustelutukea huoliin ja murheeseen. Usein jo keskustelu toisen ihmisen kanssa helpottaa oloa ja antaa uusia näkökulmia sekä keinoja ahdistuksen helpottamiseen. Palvelun käytöstä sovitaan erikseen yrityksen kanssa.
-
EsihenkilöChat on avoinna arkisin klo 8–16 ja tarjoaa nopean keskustelutuen esihenkilöille, mikäli he kaipaavat neuvoja ja apuja esihenkilötyön tueksi. Chatissa saa tietoa myös erilaisista palveluista, joita voi hankkia työyhteisön tueksi. Palvelun käytöstä sovitaan erikseen yrityksen kanssa.
-
Digivalmennukset mahdollistavat pidempiaikaisen tuen tarjoten 12–16 viikon sisältävien valmennusten aikana harjoitteita ja itseopiskelua valmentajan etätuella tai tapaamisilla. Palvelun käytöstä sovitaan erikseen yrityksen kanssa ja valmennuksen soveltuvuus sekä aloittaminen tapahtuvat työterveyshoitajan toimesta.
-
Hengähdä-valmennus antaa tukea stressin vähentämiseen ja mielen hyvinvointiin (kesto 13 viikkoa sisältäen valmentajan etätuen)
-
Nuku paremmin -valmennuksessa saa apua tilapäiseen unettomuuteen (kesto 12 viikkoa sisältäen 3 tapaamista univalmentajan kanssa sekä valmentajan etätuen)
-
Voi paremmin -valmennus tarjoaa apua alakuloon ja ahdistuneisuuteen (kesto 15 viikkoa sisältäen 3 tapaamista mielialavalmentajan kanssa sekä valmentajan etätuen)
-
Uni haasteena -valmennus antaa avun pitkittyneeseen unettomuuteen (kesto 16 viikkoa sisältäen 5 tapaamista univalmentajan kanssa sekä valmentajan etätuen)
-
Työterveyshoitaja on työntekijöiden ensisijainen yhteyshenkilö
Yrityksen nimetty työterveyshoitaja antaa työntekijöille neuvoja ja ohjausta tilanteen tueksi sekä tietää, mitä työterveyden palveluita yrityksellä on käytössä. Työterveyshoitajan tavoittaa helpoiten OmaMehiläinen-palvelun Työterveys-välilehden Lähetä viesti -toiminnon kautta. Työterveyshoitajalle voi myös varata vastaanotto- tai soittoajan saadakseen neuvoa ja ohjausta tilanteeseen sekä ohjauksen tarvittaessa muiden työterveyden palveluiden pariin.
Ole matalalla kynnyksellä yhteydessä omaan asiakasvastaavaasi tai yrityksen työterveyshoitajaan kysyäksesi työterveyden tuesta henkilöstöllenne.