Vaikka oireet eivät ole vakavia, vanhemman huoli on silti todellinen
18.5.2018
Vain pari viikkoa sitten nuorempi, vain 1-vuotias tyttäreni kaatui ja löi hampaansa kiveykseen. Hammas lohkesi niin pahasti, että jouduimme hakeutumaan sairaalaan, jossa hammas täytyi poistaa nukutuksessa. Vaikka meitä vanhempia huoletti kovasti, tyttö jaksoi olla koko lääkärireissun pirteä. Siinä tilanteessa huomasin, että lääkäri-isän roolin lisäksi on joskus myös tärkeä olla ihan tavallinen isä. Perheen ja ystävien keskuudessa olen yleensä luottolääkäri, jolta kysytään mielipidettä ja neuvoa yhdessä jos toisessa lääketieteellisessä asiassa. Kun oma lapsi satuttaa itsensä, on lääkäri-isäkin vain lapsestaan huolestunut isä. Joskus on haastavaa, kun menee liikaa lääkärin rooliin, vaikka voisi antaa muiden lääkärien hoitaa ja itse keskittyä pelkästään lapsen vointiin.
Vanhemmuuteen liittyy paljon epävarmuutta. Esimerkiksi lapsen korkea kuume tai epämääräiset oireet voivat aiheuttaa huolta, etenkin silloin, kun ne kokee ensimmäisen kerran pienen lapsen kanssa. Oma tuloni isäksi on avannut ymmärtämään juuri tätä puolta vanhemmuudesta. Vaikka lääkärinä näkisinkin nopeasti, että oireet eivät ole vakavia, vanhemman huoli on silti todellinen. Huoleen on suhtauduttava vakavasti ja asiat on käytävä läpi. Lääkärin on tärkeä ymmärtää vanhempaa ja kohdata hänet juuri siinä hetkessä.
Myös Mehiläisen Digiklinikan puolella työskennellessäni tulee usein viestejä huolestuneilta vanhemmilta. Usein yhteydenoton syynä on yllättäen alkanut kuume, nuha, yskä tai silmätulehdus, tai lievät vammat, joista asiakkaat kertovat myös kuvin. Muistan tapauksen, jossa lapsi oli saanut haavan, josta vanhemmat lähettivät Digiklinikkaan kuvan ja kysyivät, onko syytä lähteä liimaamaan tai tikkaamaan se päivystykseen. Kuvan perusteella lääkäri ja vanhemmat pystyivät yhdessä toteamaan, että pelkkä kotihoito riittää eikä perheen tarvinnut lähteä näyttämään haavaa viikonloppupäivystykseen toiseen kaupunkiin. Isänä ymmärrän, että monelle perheelle voi olla helpotus, ettei tarvitsekaan lähteä käymään lääkäriasemalla, varsinkin jos välimatkat ovat pitkät tai jos perheessä on monta lasta otettavaksi mukaan.
Olen saanut olla jo neljän vuoden ajan isä kahdelle pienelle tyttärelle. Pian juhlitaan taas vanhemmuutta isänpäivän muodossa. Perheessämme isänpäivän perinteisiin kuuluvat päiväkodissa valmistetut lahjat ja kortit sekä sänkyyn tuotu aamiainen. Tämä äitien- ja isänpäivän perinne on seurannut mukana omasta lapsuudenkodistani. Lapsuuden perheessäni oli tärkeää juhlia niin nimipäivää kuin muitakin merkkipäiviä, mutta itselleni se ei ole yhtä tärkeää. Suurin osa ajasta perheen kanssa on kuitenkin ihan tavallista arkea, joka on juhlia tärkeämpää ja antaa paljon enemmän. Haaveilin pitkään isäksi tulosta ja perheestä. Sen jälkeen, kun 1- ja 4-vuotiaat tyttäreni ovat syntyneet, olen ollut jopa yllättynyt siitä, miten syväksi tunteeksi vanhemmuus muodostuu. Niinpä yritän tavallaan joka päivä viettää isänpäivää, kun saan olla isä kahdelle ihanalle tyttärelleni.
Blogitekstin kirjoittaja Toni Keski-Jyrä toimii Mehiläisessä työterveyslääkärinä sekä Digiklinikan vastuulääkärinä.
Mehiläisen Digiklinikalla auttavat yleislääkärit ja hoitajat 24/7. Lue lisää Digiklinikan palveluista.
Jatka keskustelua blogin aiheesta Mehiläisen TwitterissäUlkoinen linkki, FacebookissaUlkoinen linkki ja LinkedInnissäUlkoinen linkki!
Lue lisää:
Minun vastaanotollani ei kenenkään tarvitse pelätä
Lääkärikäynnillä lapsi on tähti
Hyvä lääkäri kuuntelee ja kuulee
Lapsi saa monipuolisesta urheilusta lahjaksi liikunnallisen elämäntavan
Borrelioosi pitää hoitaa, mutta punkkeja ei kannata pelätä