Paras kipulääke loukkaantuneelle lapselle on syli
2.7.2019
Lapsena olin pojanviikari, jolle sattui joka kesä pieniä tapaturmia. Suurin syyllinen niissä oli maan vetovoima, joka veti minut alas milloin mistäkin puunoksalta. Usein joku paikka piti laittaa kipsiin, mutta se hoidettiin siihen aikaan ihan kotipuolen terveyskeskuksessa. Lääkärissä käynti ei pelottanut, sillä pidin silloin ihan muita asioita pelottavina ja jänninä.
Olen ollut lastenkirurgi jo toistakymmentä vuotta. Lastenkirurgia on erikoislääkäriala, johon kouluttaudutaan Suomen yliopistosairaaloiden lastenkirurgian osastoilla. Lastenkirurgia kattaa kaikki alle 16-vuotiaiden kirurgiset toimenpiteet. Siihen kuuluvat kaikki lasten tapaturmat, ortopedia, virtsatieongelmat, vatsaongelmat sekä moninaiset kyhmyt, kuopat ja muut vanhempia mietityttävät tilanteet. Lastenkirurgia on mielenkiintoinen ja laaja erikoisala lääketieteessä, jossa tietämys lasten kehityksestä vaikuttaa lapsen hoidon valintaan.
On tärkeää muistaa, että lapsi ei ole pienikokoinen aikuinen. Usein jo 3–4 -vuotiailta saa kuitenkin paljon tietoa ja siksi pyrin vastaanottotyössäni luomaan aina ensin yhteyden suoraan lapseen ja selvittämään, mikä hänen käsityksensä on siitä, miksi lääkärin vastaanotolle on tultu. Tärkeää on myös hyvä yhteys vanhempiin ja heidän huoliinsa, sillä vanhemmat tuntevat lapsensa parhaiten ja osaavat kertoa, milloin lapsi ei voi hyvin ja mikä on normaalista poikkeavaa. Turhaa käyntiä lastenkirurgilla ei ole olemassa, sillä aina on olemassa vanhempien kysymys, johon pyrimme löytämään vastauksen.
Olen erityisen kiinnostunut liikunnasta lapsen kehityksen tukena. Tähän liittyen minulla on herännyt muutama huolenaihe. Suuressa kuvassa ongelmat ja uhkakuvat lastenkirurgin näkövinkkelistä löytyvät liikunnasta; toisaalta lapset liikkuvat aivan liian vähän, kun perusleikki, hyppiminen ja kiipeily ovat häviämässä, ja toisaalta niin kutsuttu tavoitteellinen harjoittelu eri urheilulajeissa alkaa turhan aikaisin.
Erityisesti jalkapallo on ollut lähellä sydäntäni aina. Olen ollut parikymmentä vuotta mukana lasten ja nuorten urheilutoiminnassa – sekä jalkapallovalmentajana että terveys-, ylirasitus- ja vammakonsulttina. Harrastustoiminnassa nousee usein esiin ’voitetaan seuraava ottelu’ -mentaliteetti, jota täytyisi hillitä. Lapset tulisi opettaa ennemmin pelaamaan pilke silmäkulmassa. Koko harrastustoiminta lapsilla kuitenkin perustuu siihen, että vanhemmat ja valmentajat tekevät pyyteetöntä työtä lasten liikuntaharrastuksen eteen.
Samalla tavalla kuin lapsen kasvu ja kehitys vaikuttavat lastenkirurgisten hoitomuotojen valintaan, vaikuttavat ne myös siihen, mitä liikunnan osa-aluetta kannattaa harjoittaa missäkin kehitysvaiheessa. Tämä yhteys kehitykseen on samanlainen, oli sitten liikunnallisesti kuinka lahjakas tahansa.
Ammattini puolesta olen joutunut usein myös antamaan ensiapuohjeistusta joukkueille ja erityisesti siihen, millä tavalla lasten kipua hoidetaan. Paras kipulääke pelissä loukkaantuneelle lapselle on syli. Kun pikkuinen itkee, niin hänet otetaan syliin rauhoittumaan. Ja kun samalla kipeään kohtaan laitetaan kylmää ja jutellaan, niin kipu lähtee yleensä ilman mitään varsinaista kipulääkettä.
Lempimuumihahmoni?
Mörkö on suosikkihahmoni Muumeissa. Mörkö on sellainen hiljainen mörisijä, joka mielestäni on kiltti, vaikka näyttääkin karvaiselta ja pelottavalta.
Blogitekstin kirjoittaja Jouni Julin toimii Salon Mehiläisessä yleis- ja lastenkirurgian erikoislääkärinä.
Lue lisää:
Lasta ei saa ohittaa vastaanotolla - kuten ei vanhempaakaan
Lastenlääkärinä ja tutkijana tärkeiden kysymysten äärellä
Vaikka oireet eivät ole vakavia vanhemman huoli on silti todellinen
Minun vastaanotollani ei kenenkään tarvitse pelätä
Lääkärikäynnillä lapsi on tähti
Hyvä lääkäri kuuntelee ja kuulee
Lapsi saa monipuolisesta urheilusta lahjaksi liikunnallisen elämäntavan
Borrelioosi pitää hoitaa, mutta punkkeja ei kannata pelätä
Nuorikin voi rasittua liikaa - perheen pelisäännöistä apua