Ihon kemiallinen kuorinta
Ihon kemiallinen kuorinta on lääketieteellinen toimenpide, jolla voidaan parantaa ihon ulkonäköä ja rakennetta. Se sopii hoidoksi mm. rasvaiseen paksuun ihoon, akneen eli finnitautiin, ryppyjen ja muiden ihon epätasaisuuksien tasoittamiseen, aknearpien ja ihon värimuutosten korjaamiseen. Toimenpiteen tekee asiaan perehtynyt erikoislääkäri.
Kemiallisen kuorinnan syvyys määrittyy toivotun toipumisajan ja hoidetun vaivan mukaan. Mitä syvemmällä ihossa hoidettavat muutokset ovat, sitä syvempi kemiallinen kuorinta on tarpeen tehdä toivotun paranemistuloksen aikaansaamiseksi. Hoito tapahtuu hoidettavasta ongelmasta riippuen joko kertahoitona tai sarjahoitona.
Miten ihon kemiallinen kuorinta tehdään?
Pinnallinen lääketieteellinen kemiallinen kuorinta tehdään yleensä vahvalla glykolihapolla, kun taas keskisyvä kemiallinen kuorinta tehdään yleensä trikloorietikkahapolla (TCA). Molempien aineiden käyttö on hyvin dokumentoitu kirjallisuudessa.
Toimenpide voidaan tehdä vastaanottohuoneessa. Puudutusta tarvitaan kivun lievitykseen vain harvoin. Hoidettavalle iholle levitetty happoliuos aiheuttaa ihoon hallitun ja viiveellä kehittyvän ihovaurion, jonka johdosta haluttu osa ihoa vähitellen kuoriutuu pois ja alta paljastuu aiempaa terveemmän näköinen iho.
Pinnallisen kemiallisen kuorinnan jälkeen potilas on heti työkykyinen, punotusta ja lievää hilseilyä voi olla muutamia päiviä. Keskisyvän kemiallisen kuorinnan jälkeen potilaalla on tyypillisesti noin 5-8 vrk ajan ihon kuivamista ja kuoriutumista. Potilas on koko ajan työkykyinen, mikäli sosiaalinen haitta ei estä töitä. Syvästä kemiallisesta kuorinnasta on nykyaikana suureksi osaksi luovuttu, koska on kehitetty sitä turvallisempia muita hoitovaihtoehtoja.