Toimintaterapiaa kotikuntoutuksena
Toimintaterapia kotikuntoutuksena tarjoaa yksilöllistä tukea ja ohjausta kaikenikäisille, jotka kohtaavat haasteita arjessaan, edistäen itsenäistä selviytymistä ja elämänlaatua omassa ympäristössä.
Toimintaterapian kotikuntoutus tiiviisti:
- Toimintaterapiaa kotikuntoutuksena -palvelu on tarkoitettu kaiken ikäisille ihmisille, joiden arjessa selviytymisen kyky on heikko tai heikentynyt tai kun ihmisen haasteet vaikuttavat omaan ja samassa taloudessa asuvien perheenjäsenten arjessa selviytymiseen.
- Heikentyminen voi näyttäytyä niin fyysisen, psyykkisen kuin sosiaalisenkin toimintakyvyn alenemisena tai itsestä huolehtimisen hankaluutena.
- Teemme kotikuntoutusta myös itsemaksaville ilman lääkärin lähetettä.
Eri-ikäisten kotikuntoutus
Lasten toimintaterapian kotikuntoutuksessa harjoitellaan esimerkiksi lapsen ikätason mukaisia päivittäisiä toimintoja sekä vuorovaikutuksen, aistisäätelyn tai motoriikan haasteita, joissa lapsella voi ilmetä vaikeuksia.
Toimintaterapia on hyvä aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa haasteiden ilmetessä, jotta lapsi pysyy mukana ikätasoisessa kehityksessä. kuten leikissä, liikkumisessa ja oppimisessa. Lasten toimintaterapiassa tavoitteena on ohjata ja vaikuttaa lapsen toimintaympäristöön, jotta ikätasoinen kasvu ja kehitys toteutuisi.
Nuorten kotikuntoutuksessa päätavoitteena on nuoren omien vahvuuksien ja mielenkiinnon mukainen kuntouttava toiminta. Yhdessä nuoren ja lähipiirin kanssa kartoitetaan haasteet ja laaditaan tavoitteet terapialle. Tavoitteet voivat liittyä esimerkiksi itsenäistymiseen, arjen toimintoihin tai opiskelun/työn ja vapaa-ajan hallintaan. Terapiassa voidaan harjoitella konkreettiseesti arjen toimintoja ja luodaan onnistumisten kautta kokemus oman elämän hallinnasta.
Toimintaterapiassa konkreettisten toimintojen kautta käsitellään myös tunne-elämän haasteita. Toimintaterapeuteillamme on keinoja käsitellä myös psyykkisen toimintakyvyn haasteita.
Aikuisten kotikuntoutuksessa pyritään parantamaan ihmisen toimintakykyä sekä ohjaamaan ja tukemaan arjen toiminnoissa. Kuntoutuksen tavoitteena on mahdollisimman itsenäinen, turvallinen ja sujuva arki asiakkaalle ja hänen läheisilleen asiakkaan omassa elinympäristössä.
Asiakas on aina oman elämänsä asiantuntija. Toimintaterapeuttimme haluavat edistää, parantaa ja kehittää asiakkaidemme osallisuutta sekä toimintakykyä arjen eri osa-alueilla. Kaikilla kotikuntoutuskäynneillä tehdään tiivistä yhteistyötä kuntoutettavan omaisten ja läheisten kanssa.
Kotikuntoutusta voidaan hyödyntää toimintakyvyn arvioiden tekemiseen 1–3 käyntiä, tai lyhyisiin noin 10 kerran hoitojaksoihin, joilla voidaan saada aikaiseksi merkittävä parannus arjen hallintaan ja toimintakykyyn. Kotikuntoutusta voidaan ostaa myös jatkuvana palveluna.
Milloin toimintaterapiaa kotikuntoutuksena?
Lapsen tai nuoren toimintaterapian tarve voi ilmetä seuraavissa tilanteissa:
- Sosiaaliset tilanteet ja vuorovaikutus muiden lasten tai nuorten kanssa on hankalaa, esimerkiksi johtavat helposti konflikteihin.
- Vuorovaikutustilanteet aikuisen tai vanhemman kanssa ovat haastavia. Lapsi tuskastuu ja hänen on vaikea ilmaista mikä on huonosti.
- Levottomuus. Lapsi tai nuori esimerkiksi liikkuu jatkuvasti, vaihtelee usein asentoaan eikä jaksa pysyä paikoillaan.
- Aistisäätelyn haasteet. Lapsi tai nuori yli- tai alireagoi ärsykkeisiin tai on aistiyliherkkä, esimerkiksi vaatteet tuntuvat häiritseviltä tai taustaäänet vievät kaiken huomion.
- Joustamattomuus. Lapsi tai nuori haluaa noudattaa tarkkoja rutiineja, ja niistä poikkeaminen on hankalaa.
- Päivittäisissä toiminnoissa on hankaluuksia. Lapsi tai nuori ei suoriudu tavallisista arjen toiminnoista ikätason mukaan eikä etene niissä. Esimerkiksi siirtymätilanteissa on haasteita tai päivärytmin ja sääntöjen noudattaminen on vaikeaa.
- Asioiden suunnittelu ja toteutus eivät suju ja lapsi tai nuori tarvitsee jatkuvaa ohjausta siirtyäkseen vaiheesta seuraavaan.
- Tunteiden tunnistaminen tai niiden hallinta on vaikeaa. Esimerkiksi lapsi/nuori saa usein raivareita pienistäkin asioista tai hänen on vaikea tunnistaa niin omia kuin toistenkin tunnetiloja.
- Liikkumisessa tai hienomotoriikassa on haasteita. Lapsi on ikäistään kömpelömpi tai kehonhahmottamisessa on pulmia.
- Uusien taitojen omaksumisessa on vaikeuksia, esimerkiksi lapsi tai nuori oppii uusia asioita hitaasti.
- Lapsi tai nuori on kuormittunut arjessa eikä pysy ikätasoisen varhaiskasvatuksen tai opetuksen mukana. Päivän jälkeen kuormitus voi purkautua esimerkiksi ärtyneisyytenä.
- Lapsi tai nuori kieltäytyy menemästä kouluun.
Lasten ja nuorten kotikuntoutukseen voi sisältyä muun muassa:
- Arvioinnit toimintakyvystä
- Arvioinnit apuvälineiden tarpeesta
- Liikkumis- ja toimintakyvyn harjoittelua
- Omasta hygieniasta huolehtimista
- Perusarjenaskareista selviytymistä
- Apua ja tukea erityislapsen kanssa pärjäämiseen, vanhemmuuteen, arjen sujuvuuteen, haastavissa tilanteissa toimimiseen lapsen tai nuoren kanssa
- Keinoja tunteiden säätelyyn
- Vuorovaikutustaitojen ja leikkitaitojen harjoittelu
- Psyykkisen toimintakyvyn kohentaminen
Aikuisten ja ikäihmisten toimintaterapialle voi olla tarvetta, kun herää huoli omasta tai läheisen pärjäämisestä kotona:
- Arjessa pärjääminen on heikentynyt ikääntymisen, sairastumisen tai operaatioiden jälkeen.
- Kotona tehtävät askareet ovat vaikeutuneet.
- Ulkona liikkuminen on vähentynyt tai lakannut kokonaan.
- Omasta hygieniasta huolehtimisessa on ilmennyt vaikeuksia.
- Liikkumisessa on epävarmuutta ja pelkoa kaatumisesta.
- Kuormittuneisuus ja väsymys vaikeuttavat arjessa selviytymistä.
Aikuisten ja ikäihmisten kotikuntoutukseen voi sisältyä muun muassa:
- Arvioinnit toimintakyvystä
- Arvioinnit apuvälineiden tarpeesta
- Liikkumis- ja toimintakyvyn harjoittelua
- Omasta hygieniasta huolehtimista
- Perusarjenaskareista selviytymistä
- Psyykkisen toimintakyvyn kohentaminen
Usein kysyttyä toimintaterapian kotikuntoutuksesta
Toimintaterapia kotikuntoutuksena on suunnattu kaikenikäisille ihmisille, jotka tarvitsevat tukea arjessa selviytymiseen fyysisen, psyykkisen tai sosiaalisen toimintakyvyn heikentyessä.
Toimintaterapia auttaa parantamaan ja ylläpitämään asiakkaan toimintakykyä, edistää itsenäistä selviytymistä ja tukee asiakkaan osallisuutta yhteiskunnassa. Se auttaa myös hallitsemaan arjen haasteita ja edistää henkilökohtaista kasvua ja kehitystä.
Terapia toteutetaan asiakkaan omassa arkiympäristössä, kuten kotona, vapaa-ajan asunnolla tai hoivakodissa. Terapia suunnitellaan yksilöllisesti asiakkaan tarpeiden mukaan, ja se voi sisältää erilaisia harjoituksia ja toimintoja, jotka tukevat asiakkaan toimintakykyä.
Toimintaterapian kesto vaihtelee yksilöllisesti. Se voi olla lyhyt, esimerkiksi 1-3 käyntiä toimintakyvyn arviointia varten, tai pidempi, noin 10 kerran hoitojakso, jolla pyritään saavuttamaan merkittäviä parannuksia arjen hallintaan. Jatkuvaa palvelua on myös mahdollista ostaa.
Toimintaterapian hinta on sama kuin vastaavan keston toimintaterapia Terapiaklinikan perusvastaanotolla. Lisäksi veloitetaan matkakulut. Kotikuntoutuspalveluista voi saada kotitalousvähennystä, mikä alentaa kustannuksia.
Voit aloittaa ottamalla yhteyttä lähimpään Mehiläisen Terapiaklinikkaan tai varaamalla ajan suoraan verkkosivuiltamme. Toimintaterapiaa voi aloittaa myös ilman lääkärin lähetettä.
Kyllä, vuodesta 2024 alkaen kotona tai vapaa-ajan asunnolla tuotetusta toimintaterapiasta on mahdollista saada kotitalousvähennystä. Vähennyksen saa vain rekisteröidyn kuntoutusyrityksen ja laillistetun terapeutin tuottamasta palvelusta. Kotitalousvähennys haetaan itse OmaVero-palvelun kautta.
Lue lisää kotitalousvähennyksestäUlkoinen linkki (vero.fi)
Tutustu KotitalousvähennyslaskuriinUlkoinen linkki (vero.fi)
Ensimmäisellä käynnillä terapeutti arvioi asiakkaan toimintakykyä ja keskustelee asiakkaan sekä tarvittaessa hänen läheistensä kanssa tavoitteista ja tarpeista. Tämän pohjalta laaditaan yksilöllinen kuntoutussuunnitelma.