Seksuaaliterveys ja seksiongelmat
Seksuaaliterveydellä käsitetään seksuaalitoimintoihin ja halukkuuteen liittyviä ominaisuuksia, kykyä ja seksuaalista identiteettiä.
Biologinen ja psykologinen seksuaalisuus
Seksuaalisuus on ihmisen biologinen ominaisuus, jonka perustarkoituksena on lajin lisääntyminen. Seksuaaliterveys on osa terveyden fyysistä, sosiaalista ja psyykkistä kokonaisuutta ja tältä osin osa yksilön elämänlaatua.
Psykososiaalinen näkökulma tekee seksuaaliterveyden tutkimuksen haastavaksi erilaisista kulttuurien tavoista, uskomuksista ja arvoista johtuen. Myös yksilön ja perheen käsitykset saattavat poiketa siitä, mikä koetaan normaaliksi ja siitä mikä on luvallista tai luvatonta. Seksuaaliterveys ei siten käsitä vain elimellisten tai hormonitoimintojen tutkimista vaan heijastuu viimekäänteessä yksilön omiin tulkintoihin ja arvoihin.
Seksuaalisuus on terveytemme intiimeintä aluetta, jota erilaiset tabut, myytit ja ennen kaikkea häpeä ympäröivät. Seksuaaliterveyden ihannetilaa ei siten voi yleisesti määritellä ,se on aina yksilöllinen minäkäsitykseen ja itsetuntoon liittyvä ominaisuus, joka on osin ympäristön muokattavissa.
Miehen ja naisen seksuaalisuuden erot
Johtuen naisen ja miehen biologisista eroista miehen ja naisen seksuaalisuus eroavat toisistaan, mies on visuaalisesti reagoiva ja keskittyy yleensä yhteen asiaan kerralla, naisen pyrkiessä hallitsemaan useaa asiaa yhtä aikaa, mikä seksuaalisen halun heräämisen kannalta on keskeistä. Naisen tulee tuntea, että huolia aiheuttavat asiat ovat jollakin tavalla hallinnassa ennen kuin nainen vapautuu seksuaalisesti. Tunne siitä, että on huomioitu ja haluttu on naisen kannalta yhtälailla tärkeää.
Naiset ovat tottuneempia puhumaan intiimeistäkin asioista. Miehillä vastaavaa puhumisen traditiota ei ole. Naisille arkoja, seksuaaliseen identiteettiin vaikuttavia asioita ovat tutkimusten mukaan rinnat, paino, virtsanpidätykseen liittyvät ongelmat, sukupuolitaudit, kohdun laskeuma, häpyhuulten koko. Miehille vastaavasti arkoja aiheita voivat olla halukkuuteen liittyvät muutokset, erektio-ongelmat, nopea siemensyöksy, orgasmiongelmat, peniksen koko, virtsanpidätysongelmat, eturauhasvaivat ja parisuhdeongelmat.
Seksuaalisuus ikääntyessä
Iän mukana tapahtuu elimistössä vääjäämättä muutoksia: miehen rasvakudos kasvaa, voi tulla sokeriaineenvaihdunnan häiriöitä, testosteronipitoisuus laskee, mitä voi seurata andropaussiksi eli miehen vaihdevuosivaivoiksi kutsuttu tila: herkkää ärtymistä, mielialan muutoksia, unettomuutta, tarmottomuutta, lihasvoiman laskua, seksuaalista haluttomuutta. Erektiohäiriöt yleistyvät, aamuerektiot jäävät pois.
Muitten sairauksien vaikutus voi heijastua seksuaalitoimintoihin ja halukkuuteen, esim. masennus, sydän ja keuhkosairaudet, diabetes, kilpirauhassairaudet, ja pitkittynyt kiputila. Myös sairauksien hoitoon tarkoitetut lääkkeet voivat heikentää halukkuutta tai erektiovoimaa. Etenkin mieliala- ja jotkin verenpainelääkkeet voivat olla syynä.
Lue myös: Ikääntymisen vaikutuksesta seksuaalisuuteen
Apua seksiongelmiin?
Seksuaaliterveyteen liittyvissä ongelmissa kannattaa kääntyä miehen terveyteen perehtyneen lääkärin, koulutetun pari- ja seksuaaliterapeutin tai seksuaalineuvontaan erikoistuneen terveydenhoitajan puoleen. Asiantuntijan avulla omat huolet voidaan pukea sanoiksi ja jäsennellä ne oikeisiin mittasuhteisiin sekä asettaa elämälle uusia tavoitteita.
Tutustu Mehiläisen seksuaalineuvojiin täällä.
Tutustu Mehiläisen seksuaaliterapeutteihin täällä.
Lue lisää: