”Uupumus valtasi mielen”
Olo on voimaton eikä uni tule – ja vaikka tulisikin, se ei veisi väsymystä pois. Uupumuksella tarkoitetaan pitkäaikaista tai voimakasta väsymystilaa, johon liittyy voimattomuuden tunnetta ja joka ei parane normaalilla levolla. Kahden lapsen äiti Mira Kmetas, 32, tunnisti uupumuksen, kun hän löysi itsensä itkemästä keittiön lattialta.
Olin pitkään kiltti tyttö, joka selviytyi kaikesta yksin eikä koskaan pyytänyt apua. Kun joku perheestäni kaipasi jeesiä, saavuin aina auttamaan. Muutuin ihmisrobotiksi, joka teki kaiken ja vähän ekstraa päälle.
Koska olen aina ollut huono näyttämään heikkoutta ja herkkyyttä, rakensin itselleni vahvan suojakuoren. Vaikka ulospäin esitin reipasta, olin sisältä ihan rikki.
Ensimmäinen lapseni sairasteli paljon. Henkisen paineen ja yöllisten heräilyjen seurauksena aloin kärsiä unettomuudesta. Väsymyksen tunne oli jotain sellaista, mitä en ollut koskaan kokenut. Olin voimaton, eivätkä lihakset toimineet kuten ennen. Raskauden muuttama kroppa masensi, ja itsestä huolehtiminen tuntui turhalta. Lapset ja koti veivät kaiken energiani enkä halunnut miestäni lähelleni. Olimme vain kavereita.
Uskoin, ettei muilla ollut tällaisia ongelmia. Se sai minut vihaamaan itseäni entistä enemmän. Koin olevani epäonnistunut naisena ja äitinä.
Koko ajan kuitenkin tiesin, että jokin oli vialla – etten oikeasti ole tällainen.
Lähdin googlettamaan vastauksia, mikä vain pahensi oloani. Kamalinta oli, etten voinut puhua tunteistani kenellekään. Puhumalla olisin paljastanut muille, kuinka heikko oikeasti olin.
Käänteentekevä aamu sai hakemaan apua
Kun viimein menin kysymään apua, oli uupumus vallannut koko mieleni. Tyttäreni oli jälleen nukkunut levottomasti, ja aamu alkoi huutamisella. Silloin romahdin keittiön lattialle ja itkin, että tarvitsen apua.
Sen jälkeen aloin työstämään minäkuvaani ammattilaisen kanssa. Prosessissa ovat olleet mukana myös läheiseni ja mieheni.
Tällä hetkellä oloni on hyvä. Olen päättänyt, etten enää hoida kaikkea yksin. Lisäksi opettelin hyväksymään sen, etten voi auttaa kaikkia. Mun on annettava aikaa myös itselleni.
Ihmisiltä, ja etenkin äideiltä, odotetaan paljon. Jos paljastaa arjen huonoja puolia, niin ajatellaan, että se on heikkoutta. Olisi mukavaa, jos puhuisimme enemmän huolistamme. Aina ei tarvitse olla täydellinen.
Uskalla-kampanja jatkuu: Nyt otetaan turhat luulot pois
On tavallista, että nuoren aikuisen mieli askartelee omaan hyvinvointiin ja terveyteen liittyvien asioiden parissa. Mehiläisen teettämän tutkimuksen mukaan 15–30-vuotiaista nuorista aikuisista jopa 63 prosenttia miettii usein ovatko heidän terveysvaivansa normaaleja.
Mehiläinen kannustaa puhumaan omasta terveydestä. Mira on yksi kolmesta rohkeasta naisesta, jotka kertovat juttusarjassa, millaisia ennakkoluuloja ja pelkoja oma sairaus on herättänyt ennen ja jälkeen diagnoosin.