Psykoterapeutti ja psykoterapia
Psykoterapeutti tiiviisti
- Psykoterapeutti on terveydenhuollon ammattilainen, joka tarjoaa keskusteluun ja toiminnallisiin menetelmiin perustuvaa hoitoa mielen hyvinvoinnin ja joustavuuden lisäämiseksi.
- Psykoterapian tavoitteena on lisätä itseymmärrystä, auttaa käsittelemään vaikeita tunteita, vahvistaa toimijuutta haastavissa elämäntilanteissa ja muuttaa haitallisia ajatus- ja toimintamalleja.
- Hyvä vuorovaikutussuhde psykoterapeutin kanssa on tärkeää, jotta asiakas tuntee olevansa kuultu ja turvassa.
Mitä psykoterapeutti tekee?
Psykoterapeutti on terveydenhuollon ammattilainen, jolla on psykoterapeutin lisäkoulutus. Psykoterapeutti on suojattu ammattinimike, ja koulutus edellyttää soveltuvaa terveydenhuollon pohjakoulutusta sekä riittävää kliinistä työkokemusta. Psykoterapeutti voi olla taustaltaan esimerkiksi psykologi, sairaanhoitaja tai lääkäri.
Psykoterapeutti tarjoaa hoitoa, joka perustuu keskusteluun ja toiminnallisiin menetelmiin, ja jonka tavoitteena on parantaa mielen hyvinvointia ja joustavuutta. On tärkeää, että psykoterapeutin ja asiakkaan välille muodostuu hyvä vuorovaikutussuhde, jossa asiakas tuntee olevansa kuultu ja turvassa.
Psykoterapian keskeisiä tavoitteita ovat esimerkiksi:
- Itseymmärryksen lisääminen
- Vaikeiden tunteiden käsittely ja ymmärtäminen
- Toimijuuden vahvistaminen haastavissa elämäntilanteissa
- Haitallisten ajatus- ja toimintamallien muuttaminen
Psykoterapian eri muodot
Psykoterapia on hoitomuoto, joka keskittyy mielenterveysoireiden hoitamiseen psyykkisestä kuormituksesta johtuen. Se on tärkeä menetelmä elämän kriisitilanteiden ja mielen hyvinvointiin liittyvien haasteiden käsittelyssä. Psykoterapiaa voidaan toteuttaa useilla eri viitekehyksillä, jotka perustuvat erilaisiin teorioihin ihmismielen toiminnasta. Nämä viitekehykset eroavat toisistaan ongelmien jäsentämistavoiltaan ja terapeuttisilta menetelmiltään, ja siksi eri viitekehysten soveltuvuus vaihtelee erilaisten elämäntilanteiden ja psyykkisten oireiden hoidossa. Psykoterapeutti voi olla erikoistunut esimerkiksi kognitiiviseen, integratiiviseen, ratkaisukeskeiseen tai psykodynaamiseen psykoterapiaan.
Psykoterapian tavoitteena on vahvistaa yksilön omaa toimijuutta, helpottaa psyykkistä kärsimystä ja edistää siitä toipumista, parantaa toimintakykyä sekä tarjota välineitä elämän ongelmatilanteista selviytymiseen. Vaikka psykoterapia mielletään usein pitkäkestoiseksi, vuosia kestäväksi hoitosuhteeksi, myös lyhyet, esimerkiksi 5 tai 20 kerran psykoterapeuttiset interventiot voivat olla tehokkaita ja riittäviä, kun ne ajoitetaan oikein.
Mielenterveyden ammattilainen auttaa arvioimaan, mikä psykoterapian muoto on juuri sillä hetkellä asiakkaalle sopivin. Sopivasta terapiasuuntauksesta ja psykoterapeutin valinnasta voi keskustella esimerkiksi psykologin tai psykiatrin vastaanotolla tai mielen ensikäynnillä mielenterveyden asiantuntijan kanssa.
Milloin psykoterapeutille?
Psykoterapeutille hakeutuminen kannattaa tehdä mahdollisimman varhain ja matalalla kynnyksellä, jos kohtaa seuraavia haasteita:
- Kokee kuormitusta
- Kärsii uniongelmista
- Tuntee ahdistusta ja jaksamattomuutta
- Tarvitsee apua raskaan elämäntilanteen käsittelyyn
Mitä aikaisemmassa vaiheessa psyykkiset oireet tunnistetaan ja mitä nopeammin niihin saa terapeuttista apua, sitä parempi on toipumisennuste. Vaikka psykoterapiaa usein ajatellaan pitkänä, vuosia kestävänä hoitosuhteena, myös lyhyet interventiot voivat olla tehokkaita. Esimerkiksi 5 tai 20 kerran psykoterapeuttinen interventio voi olla oikein ajoitettuna riittävä ja tehokas hoitomuoto.
Psykoterapiaan voi hakeutua omakustanteisesti milloin tahansa, ja siihen voi saada tukea esimerkiksi Kelalta, työnantajalta tai sairaskuluvakuutuksesta. Sopivasta terapiasuuntauksesta ja psykoterapeutin valinnasta voi keskustella psykologin, psykiatrin tai mielen ensikäynnillä yhdessä asiantuntijan kanssa. Mehiläisen verkkosivuilla voi tutustua psykoterapeutteihin, jotka kertovat osaamisestaan ja erikoistumisestaan eri psykoterapiapalveluihin ja viitekehyksiin.
Näin psykoterapia etenee
Ensimmäisellä käynnillä tavoitteena on luoda hyvä hoitosuhde psykoterapeutin ja asiakkaan välille. Psykoterapeutti on kiinnostunut kuulemaan tulijan kokemuksista, elämäntilanteesta ja siitä mihin hän kaipaa apua.
Terapian tavoitteet määritellään yhdessä asiakkaan kanssa, jotta ne vastaavat hänen henkilökohtaisia tarpeitaan. Keskustelussa päätetään, mihin asioihin halutaan erityisesti keskittyä terapian aikana. Mitä lyhyempi terapia on, sitä rajatummin keskitytään sovittuihin teemoihin.
Terapia suunnitellaan aina asiakkaan tarpeiden mukaisesti, ja tämä tehdään tiiviissä yhteistyössä asiakkaan kanssa. Yhdessä laaditaan yksityiskohtainen terapiasuunnitelma, joka ohjaa terapian kulkua. Tavoitteiden saavuttamista seurataan säännöllisesti, jotta voidaan arvioida terapian edistymistä ja tehdä tarvittavia muutoksia.
Psykoterapeutin keskeinen tehtävä on auttaa asiakasta ymmärtämään itseään paremmin ja tunnistamaan omia tunteitaan. Terapiassa pyritään selvittämään, mistä tunteet aktivoituvat ja miten ne vaikuttavat asiakkaan elämään. Kun asiakkaan ajatukset ja tunteet selkeytyvät, hänen elämänhallintansa alkaa vahvistua, mikä parantaa hänen kokonaisvaltaista hyvinvointiaan.
Psykoterapian kesto
Psykoterapian kesto vaihtelee suuresti riippuen asiakkaan yksilöllisistä tarpeista, asetetuista tavoitteista ja valitusta terapiasuuntauksesta. Joillekin asiakkaille riittää muutama tapaamiskerta, kun taas toiset saattavat hyötyä pitkäaikaisemmasta, jopa useita vuosia kestävästä terapiasta.
Mehiläisen psykoterapiatarjonta kattaa laajan valikoiman palveluita, jotka on suunniteltu vastaamaan erilaisten asiakkaiden tarpeisiin:
- Mielen ensikäynti. Matalan kynnyksen palvelu mielen hyvinvoinnin ja mielenterveyden tueksi.
- Tuki ja kriisi käynnit. Lyhytaikaiset tapaamiset, jotka on tarkoitettu akuutteihin tilanteisiin tai kriiseihin.
- Lyhytpsykoterapiat. 10 tai 20 kerran terapiat, jotka keskittyvät tiettyihin ongelmiin tai tavoitteisiin.
- Pitkät psykoterapiat. 1–3 vuoden mittaisia terapioita, kuten Kelan korvaama kuntoutuspsykoterapia, jotka tarjoavat syvällisempää ja pitkäkestoisempaa tukea.
Mielenterveyden ja mielen hyvinvoinnin haasteita
Usein kysyttyä psykoterapiasta
Psykoterapia on hoitomuoto, jolla hoidetaan psyykkisestä kuormituksesta johtuvia mielenterveysoireita. Se on keskeinen menetelmä elämän kriisitilanteiden ja mielen hyvinvointiin liittyvien haasteiden hoitamisessa.
Psykoterapeutille hakeutuminen kannattaa tehdä mahdollisimman varhain ja matalalla kynnyksellä, jos kohtaa seuraavia haasteita:
- Kokee kuormitusta
- Kärsii uniongelmista
- Tuntee ahdistusta ja jaksamattomuutta
- Tarvitsee apua raskaan elämäntilanteen käsittelyyn
Hoidon onnistumisen kannalta psykoterapian oikea ajoitus on tärkeää. Jos psyykkisen kuormituksen ja oireiden taustalla on todettu mielenterveyden häiriö, lääkärin on hyvä arvioida, milloin psykoterapeuttinen hoito on ajankohtaista. Psykoterapia voi nostaa esiin haastavia ja vaikeita tunteita, joten on tärkeää, että psyykkinen vointi ja elämänhallinta ovat riittävän vakaalla pohjalla, jotta terapia ei muutu liian kuormittavaksi. Joskus ennen varsinaista psykoterapiaa voi olla tarpeen hoitaa esimerkiksi unettomuutta tai ahdistuneisuutta.
Psykoterapiassa pyritään vahvistamaan omaa toimijuutta, helpottamaan psyykkistä kärsimystä ja siitä toipumista, parantamaan toimintakykyä ja antamaan välineitä selviytyä elämän ongelmatilanteista. Hyvä vuorovaikutus psykoterapeutin kanssa ja asiakkaan tuntemus siitä, että hän tulee kuulluksi, ovat keskeisiä tekijöitä.
Ensikäynnillä luodaan hyvä hoitosuhde ja selvitetään yhteistyön lähtökohdat ja tavoitteet. Psykoterapeutti kuuntelee asiakkaan kokemuksia ja elämäntilannetta. Terapian tavoitteet määritellään yhdessä, ja niiden saavuttamista seurataan säännöllisesti. Psykoterapeutti auttaa asiakasta ymmärtämään itseään ja tunnistamaan tunteitaan.
Psykoterapian kesto ja käyntien tiheys riippuvat asiakkaan tarpeesta, terapiatyöskentelylle asetetusta tavoitteesta ja valitusta terapiasuuntauksesta. Psykoterapia voi kestää muutamista tapaamiskerroista useampaan vuoteen.
Psykoterapian hinta määräytyy psykoterapian keston, käytettyjen menetelmien ja psykoterapeutin pohjakoulutuksen mukaan. Psykoterapian hintaa voit tiedustella asiakaspalvelustamme 010 414 00 (pvm/mpm).
Psykoterapiaa voivat rahoittaa esimerkiksi työnantajat, Kela, asiakas itse tai vakuutusyhtiö sairauskuluvakuutuksen kautta. Kaikki psykoterapeuttimme ovat Valviran rekisteröimiä ja Kela-pätevyyden omaavia.