Yksinäisyys
Tarkistettu 4.4.2022
Yksinäisyys tiiviisti
- Yksinäisyys on kokemus, jossa henkilö tuntee olevansa eristyksissä tai ilman merkityksellisiä sosiaalisia suhteita, vaikka ympärillä olisi ihmisiä.
- Yksinäisyys voi olla tilapäistä tai pitkäaikaista ja vaikuttaa sekä sosiaaliseen että emotionaaliseen hyvinvointiin.
- Yksinäisyyttä voidaan lievittää keskustelemalla mielenterveyden ammattilaisen kanssa, osallistumalla yhteisöllisiin aktiviteetteihin tai syventämällä olemassa olevia ihmissuhteita.
Aiheeseen liittyvät palvelut
Mielen ensikäynti 89 €
Ota helppo ensiaskel mielen hyvinvoinnin palveluihin. Ajan saat nopeasti – ilman lähetettä.
Psykiatri
Mielenterveyden häiriöiden diagnosointiin ja hoitoon erikoistunut lääkäri.
Psykologi
Mielen asiantuntija, joka antaa tukea ja ohjausta vaikeissa elämäntilanteissa.
Psykoterapeutti
Tarjoaa keskusteluun ja toiminnallisiin menetelmiin perustuvaa hoitoa, jolla pyritään lisäämään mielen hyvinvointia.
Yleistietoa yksinäisyydestä
Yksinäisyys on ennen kaikkea henkilökohtainen kokemus. Ihminen voi tuntea itsensä yksinäiseksi, vaikka olisi usein muiden ihmisten seurassa, jos hän kokee kohtaamattomuutta ja ulkopuolisuutta. Toisaalta joku voi viihtyä paljon itsekseen ilman, että kokee yksinäisyyttä.
Yksinäisyys voi olla joko tilapäistä tai pitkäaikaista, ja se voi ilmetä sosiaalisena tai emotionaalisena yksinäisyytenä. Sosiaalinen yksinäisyys tarkoittaa sosiaalisen verkoston puutetta, kun taas emotionaalinen yksinäisyys liittyy läheisen ja luottamuksellisen ihmissuhteen puutteeseen. Yksinäisyys on merkittävä riskitekijä, joka voi altistaa masennukselle ja muille mielenterveyden häiriöille. Toisaalta mielenterveyden häiriöt voivat myös lisätä yksinäisyyden ja syrjäytymisen riskiä.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että yksinäisyys vaikuttaa negatiivisesti myös fyysiseen terveyteen. Yksinäisyys voi nostaa stressihormonitasoja ja verenpainetta, samalla kun se heikentää mielihyvähormonien eritystä ja immuunivastetta, mikä lisää erilaisten sairauksien riskiä.
Mitä yksinäisyys aiheuttaa?
Ihminen tarvitsee koko elämänsä ajan muita ihmisiä tueksi, turvaksi ja peiliksi, sillä yhteenkuuluvuuden tunne on yksi ihmisen perustarpeista. Tämä tarve muuttaa muotoaan elämän varrella, mutta kommunikaatio, yhteys ja yhteistyö ovat hyvinvoinnin kulmakiviä. Aivot tulkitsevat yksinäisyyden vaaratilanteena, sillä kehityshistoriassa lauman ulkopuolelle jääminen on merkinnyt kuolemanvaaraa.
Yksinäisyys voi laukaista kehossa stressitilan, ja jatkuva eristyneisyys voi heikentää esimerkiksi:
- sosiaalisia taitoja
- itsetuntoa
- kokemusta omasta merkityksestä yhteisössä
Yksinäisyys voi myös herkistää huomaamaan yliherkästi kielteisiä sosiaalisia viestejä, mikä voi syventää yksinäisyyttä ja altistaa ahdistukselle, masennukselle ja muille mielenterveyden häiriöille.
Elämänmuutokset ja yksinäisyyden tunne
Yksinäisyyden kokemukset liittyvät usein elämän murroskohtiin ja elämäntilanteen muutoksiin. Esimerkiksi nuorena kotoa muuttaminen ja lapsuuden perheestä irtautuminen, eroaminen puolisosta tai eläkkeelle jääminen työelämästä voivat laukaista yksinäisyyden tunteen. Jos huomaat, että elämänmuutokseen liittyy yksinäisyyttä, on tärkeää käsitellä tätä tunnetta, jotta yksinäisyys ei jää pysyväksi osaksi elämää.
Parisuhteen päättyminen voi herättää voimakkaita tunteita ja yksinäisyyttä. Tällaisissa tilanteissa voi olla hyödyllistä hakeutua keskustelemaan psykologin tai psykoterapeutin kanssa, erityisesti jos omat keinot tai ystävien kanssa keskustelu eivät tuo riittävää helpotusta. Ammattilaisen tuki voi auttaa selkeyttämään ajatuksia ja tunteita sekä edistää henkistä eheytymistä.
Yksinäisyyden kokemus voi nousta esiin myös parisuhteen ongelmatilanteissa, kuten puhumattomuudessa, riidoissa ja yhteenkuuluvuuden tunteen kadottamisessa. Nämä tekijät voivat voimistaa yksinäisyyden tunnetta. Paras tapa käsitellä yksinäisyyden tunnetta parisuhteessa on ottaa asia puheeksi. Jos kahdenkeskinen keskustelu ei tuo riittävästi apua ja molemmilla puolisoilla on motivaatiota jatkaa parisuhteessa, ongelmaa kannattaa selvittää tarvittaessa pariterapian avulla.
Yksinäisyys on yleinen ongelma lasten ja nuorten keskuudessa, ja se voi johtua monista syistä. Sosiaaliset pelot ja ahdistuneisuus voivat estää osallistumista harrastuksiin ja ystävyyssuhteiden luomista, mikä voi johtaa yksinäisyyteen. Ujous ja arkuus voivat aiheuttaa eristäytymistä, mikä puolestaan voi heikentää sosiaalisia taitoja. Lisäksi nuoret saattavat kokea vaikeuksia luottaa ystäviin, erityisesti jos he ovat kokeneet kiusaamista.
Pitkittynyt yksinäisyys voi johtaa vakaviin mielenterveysongelmiin, kuten ahdistukseen ja masennukseen. Se voi myös aiheuttaa syrjäytymistä, päihdeongelmia, itsetuhoisuutta ja opiskeluvaikeuksia. Lapsuudessa tai nuoruudessa koettu pitkäaikainen yksinäisyys voi vaikuttaa negatiivisesti minäkuvaan, jolloin psykoterapia voi olla tarpeen tilanteen selkeyttämiseksi ja eheyttämiseksi.
Aktiivisen työuran loppuminen ja ikääntymiseen kuuluva asteittainen luopuminen ja menetykset saattavat lisätä yksinäisyyden tunnetta. Pahimmillaan yksinäisyys voi aiheuttaa pitkäkestoista ahdistusta, turvattomuutta ja masennusta. Myös fyysisten kipujen ja muistiongelmien taustalla voi piillä yksinäisyys.
Vaikka Kela ei tue eläkeikäisten psykoterapiaa, niin myös terapeutin vastaanotolle on mahdollista tulla käsittelemään mieltä painavia asioita missä iässä tahansa.
Yksinäisyyden tunnistaminen ja selättäminen
Yksinäisyyttä ei aina ole helppo havaita ulkopuolelta, ja monille siitä puhuminen on vaikeaa. Kuitenkin avoimuus ja kokemuksen jakaminen voivat helpottaa yksinäisyyden tunnetta. Ihmiset reagoivat yksinäisyyteen eri tavoin: jotkut pyrkivät täyttämään elämänsä tekemisellä ja suorittamisella, jotta tuskalliselle tunteelle ei jäisi tilaa, kun taas toiset vetäytyvät ja passivoituvat ihmissuhteissaan. Nämä suojautumiskeinot voivat vaihdella tilanteen mukaan, ja sama henkilö voi käyttää molempia.
Yksinäisyyttä voi esiintyä monenlaisissa tilanteissa, joten on tärkeää pysähtyä pohtimaan, millaisena juuri oma yksinäisyyden tunne näyttäytyy. Keinot selvitä yksinäisyydestä ovat yksilöllisiä ja vaativat itsetutkiskelua. Jos yksinäisyyden kokemus vaivaa sinua eivätkä omat keinot riitä sen poistamiseen, voit keskustella yksinäisyyden kokemuksesta mielenterveyden ammattilaisen kanssa.
Mehiläisen mielenterveyden ammattilaiset voivat auttaa sinua kohtaamaan ja tutkimaan omia tunteitasi, ajatuksia ja toimintamallejasi. Mikäli kaipaat apua asiantuntijan valintaan voit varata ajan Mielen ensikäynnille, josta saat apua oikean asiantuntijan löytymiseen sekä konkreettisia askeleita tilanteen selvittämiseksi.
Vinkkejä yksinäisyyden selättämiseen
- Arvioi ihmissuhteitasi. Pysähdy säännöllisesti pohtimaan, miten tyytyväinen olet nykyisiin ihmissuhteisiisi ja mitä kaipaat lisää. Mieti, miten voisit kannustaa itseäsi lähestymään muita.
- Ota aktiivisesti yhteyttä. Pidä yhteyttä ystäviin, tuttaviin ja työkavereihin. Valitse henkilö, jonka kanssa olisi mukavinta olla tekemisissä, ja ota häneen yhteyttä.
- Etsi yhteisöllisyyttä. Jos tunnet olosi yksinäiseksi, harkitse liittymistä yhteisölliseen harrastukseen tai vapaaehtoistoimintaan, joka voisi tarjota sinulle kuulumisen tunnetta
- Syvennä ihmissuhteita. Jos kaipaat syvempää yhteyttä, jaa omia syvimpiä ajatuksiasi ja tunteitasi jonkun läheisen kanssa.
- Lisää ystävällisyyttä arkeen. Harjoita ystävällisiä eleitä, kuten hymyileminen tai kuulumisten kysyminen, sekä tutuille että tuntemattomille.
Mielenterveyden ja mielen hyvinvoinnin haasteita
Ahdistus ja ahdistuneisuushäiriö
Oireet voivat johtua stressistä, elämäntapamuutoksista tai aivojen välittäjäaineista.
Ahmintahäiriö eli BED
Ahdistus ja masennus ovat yleisiä oireiden taustatekijöitä.
Anoreksia
Psyykkiset ja fyysiset tekijät vaikuttavat syömishäiriön syntyyn.
Bipolaarinen eli kaksisuuntainen mielialahäiriö
Sairaus aiheuttaa voimakkaita mielialan vaihteluita masennuksen ja manian välillä.
Epävakaa persoonallisuus
Persoonallisuushäiriö, jolle on ominaista tunteiden hallinnan vaikeudet ja impulsiivinen käyttäytyminen.
Huono itsetunto
Kielteiset elämänkokemukset voivat johtaa itsetunnon heikentymiseen.
Kiusaaminen ja henkinen väkivalta
Kiusaaminen on henkistä väkivaltaa, joka voi olla pitkäkestoista ja traumatisoivaa.
Masennus eli depressio
Mielen sairaus, joka heikentää elämänlaatua ja vaatii hoitoa.
Masennus lapsella
Taustalla voi olla liian kuormittava elämäntilanne.
Mielenterveyden häiriöt
Psyykkiset oireet syntyvät usein geneettisten ja ympäristötekijöiden yhteisvaikutuksesta.
Narsistinen persoonallisuus
Persoonallisuushäiriö, jossa suuruuskuvitelmat peittävät haavoittuvan itsetunnon.
Ortoreksia
Pakonomainen terveellisen ruokavalion noudattaminen voi hallita elämää.
Pakko-oireinen häiriö eli OCD
Toistuvat pakkoajatukset ja -toiminnot, jotka häiritsevät normaalia elämää.
Paniikkihäiriö ja paniikkikohtaus
Toistuvia ja vaikeita ahdistuskohtauksia, jotka voivat johtua mm. elämänmuutoksista.
Persoonallisuushäiriö
Persoonallisuushäiriöt ovat elämää rajoittavia ajattelun, tunne-elämän ja käyttäytymisen malleja.
Pitkäkestoinen väsymys eli uupumus
Väsymys voi johtua fyysisestä tai psyykkisestä kuormituksesta ja stressistä.
Riippuvuudet
Pakonomainen toiminta tai aineen käyttö, joka voi heikentää elämänlaatua.
Stressi
Pitkäaikainen kuormitus ilman riittävää palautumista voi heikentää terveyttä ja toimintakykyä.
Syrjäytyminen
Syrjäytymisen taustalla ovat usein päihteet ja sosiaalinen eristäytyminen.
Syömishäiriöt
Ammattitaitoista apua syömiskäyttäytymisen häiriöihin.
Traumat
Oireet syntyvät yleensä stressaavien tai traumaattisten kokemusten seurauksena.
Katso myös nämä palvelut
Kelan korvaama kuntoutuspsykoterapia
Psykiatrin arvioon perustuvaa psykoterapiaa, jota Kela myöntää työ- ja opiskelukyvyn ylläpitoon sekä takaisin työkykyiseksi kuntoutumiseen.
Mielen ensikäynti 89 €
Ota helppo ensiaskel mielen hyvinvoinnin palveluihin. Ajan saat nopeasti – ilman lähetettä.
Pariterapia
Parisuhteen kipukohtien tunnistamista ja yhteyden vahvistamista.
Perheterapia
Tarjoaa mahdollisuuden löytää uusia merkityksiä ja toimintatapoja läheisissä suhteissa.
Psykoterapeutti
Tarjoaa keskusteluun ja toiminnallisiin menetelmiin perustuvaa hoitoa, jolla pyritään lisäämään mielen hyvinvointia.
Neuropsykologi
Neuropsykologiaan erikoistunut psykologi, joka tutkii ihmisen tiedonkäsittelytoimintoja, käyttäytymistä ja tunnesäätelyä.
Psykiatri
Mielenterveyden häiriöiden diagnosointiin ja hoitoon erikoistunut lääkäri.
Psykologi
Mielen asiantuntija, joka antaa tukea ja ohjausta vaikeissa elämäntilanteissa.
Seksuaaliterapia
Hoitomuoto, joka auttaa parantamaan seksuaalista hyvinvointia.
EMDR eli silmänliiketerapia
Hoito voi auttaa neutralisoimaan traumaattisia kokemuksia.
Mielialavalmentaja
Matalan kynnyksen keskusteluapu auttaa jäsentämään ajatuksia elämän kriiseissä.
Psykoterapia lapsille ja nuorille
Tavoitteena on poistaa tai lievittää psyykkisiä häiriöitä ja niihin liittyvää kärsimystä ja tukea psyykkistä kasvua sekä kehitystä.
Ratkaisukeskeinen psykoterapia
Terapiamuoto, jossa keskitytään tulevaisuuden rakentamiseen.