Persoonallisuushäiriöt
Persoonallisuushäiriöt tiiviisti
- Persoonallisuushäiriöt ovat pitkäaikaisia ajattelun, tunne-elämän ja käyttäytymisen malleja, jotka voivat aiheuttaa merkittäviä haasteita sosiaalisessa selviytymisessä ja ihmissuhteissa.
- Persoonallisuushäiriöiden hoitoon käytetään yleensä psykoterapiaa, ja joissakin tapauksissa myös lääkehoitoa.
- Persoonallisuushäiriöt alkavat usein lapsuudessa tai varhaisessa aikuisuudessa ja voivat lisätä riskiä muille mielenterveyden ongelmille.
Aiheeseen liittyvät palvelut
Psykoterapeutti
Tarjoaa keskusteluun ja toiminnallisiin menetelmiin perustuvaa hoitoa, jolla pyritään lisäämään mielen hyvinvointia.
Psykiatri
Mielenterveyden häiriöiden diagnosointiin ja hoitoon erikoistunut lääkäri.
Mielen ensikäynti 89 €
Ota helppo ensiaskel mielen hyvinvoinnin palveluihin. Ajan saat nopeasti – ilman lähetettä.
Mitä persoonallisuushäiriöt ovat?
Persoonallisuushäiriöt voidaan ymmärtää normaalin persoonallisuuden vaihtelun ääripäänä, jossa käyttäytyminen on merkittävästi normaalia joustamattomampaa. Persoonallisuus viittaa yksilölle ominaiseen tapaan tuntea, ajatella ja käyttäytyä erilaisissa tilanteissa. Se muokkautuu pitkän ajan ja erilaisten kokemusten kautta, ja sen avulla ihminen pyrkii vastaamaan ympäristönsä asettamiin haasteisiin.
Persoonallisuushäiriöt ovat elämää rajoittavia ajattelun, tunne-elämän ja käyttäytymisen malleja, jotka aiheuttavat usein konflikteja suhteissa muihin ihmisiin ja yhteiskuntaan. Persoonallisuushäiriön määritelmään kuuluu, että käytös aiheuttaa kärsimystä tai vaikeuksia sosiaalisessa selviytymisessä. On kuitenkin tilanteita, joissa joustamaton käytöstaipumus ei tuota yksilölle merkittävää kärsimystä tai vaikeuksia.
Nykyinen Suomessa hyödynnetty luokittelujärjestelmä tuntee kahdeksan erilaista persoonallisuushäiriöitä sekä myös niin sanottuja muita ja määrittelemättömiä persoonallisuushäiriöitä.
Mistä persoonallisuushäiriö johtuu?
Persoonallisuushäiriöt ovat monimutkaisia ja kehittyvät pitkän ajan kuluessa. Ne alkavat usein lapsuudessa tai viimeistään varhaisessa aikuisuudessa, mutta diagnoosit tehdään yleensä vasta 16–17-vuotiaasta lähtien.
Persoonallisuushäiriöiden kehittymiseen vaikuttavat monet tekijät, kuten:
- perimä
- sikiöajan olosuhteet
- lapsuuden kasvuympäristö
- traumaattiset kokemukset
Persoonallisuushäiriöt voivat lisätä riskiä muille mielenterveysongelmille ja vaikeuttaa niiden hoitoa. Tämä johtuu osittain siitä, että persoonallisuuden käsittely psykoterapiassa olisi usein tarpeen, mutta häiriöstä kärsivä ei välttämättä tunnista persoonallisuutensa aiheuttamia ongelmia. Kuitenkin joitakin persoonallisuushäiriöitä, kuten epävakaata persoonallisuutta, voidaan hoitaa tehokkaasti. Hoidossa käytetään yleensä psykoterapiaa ja joissakin tapauksissa myös lääkehoitoa.
Luokitellut persoonallisuushäiriöt
Epäluuloista persoonallisuutta (paranoidi) luonnehtii voimakas herkkyys takaiskuille, vaikeus antaa anteeksi sekä taipumus nähdä neutraali käyttäytyminen hyökkäävänä. Tämä voi ilmetä esimerkiksi perusteettomina ja voimakkaina epäluuloina kumppanin uskollisuudesta tai muiden ihmisten aikeista.
Epäsosiaalinen eli antisosiaalinen persoonallisuushäiriö ilmenee välinpitämättömyytenä sosiaalisia normeja kohtaan sekä kyvyttömyytenä tai haluttomuutena ymmärtää muiden ihmisten tunteita. Epäsosiaalisesta persoonallisuudesta kärsivän käytös ei usein muutu rangaistuksista tai niiden pelosta, minkä lisäksi tilaan liittyy usein impulssikontrollin vaikeuksia ja aggressiivisuutta.
Näiden piirteiden yhdistelmä, yhdessä empatian puutteen kanssa, johtaa usein konflikteihin sekä yhteiskunnassa että läheisten ihmisten kanssa. Epäsosiaalisella persoonallisuushäiriöllä on merkittävä yhteys päihdehäiriöihin ja vankeustuomioihin.
Epävakaa persoonallisuus on persoonallisuushäiriö, jolle on ominaista vaikeudet hallita erityisesti kielteisiä tunteita. Tämä voi johtaa mielialan nopeisiin vaihteluihin, kuten ahdistuksesta masennukseen tai vihaisuuteen.
Häiriöön liittyy myös merkittävää impulsiivisuutta, mikä tarkoittaa taipumusta toimia hetken mielijohteesta ilman, että miettii tekojen seurauksia. Tämä impulsiivisuus voi ilmetä esimerkiksi päihteiden käytössä, harkitsemattomassa seksuaalikäyttäytymisessä tai ahmimisessa. Epävakaasta persoonallisuudesta kärsivä henkilö kokee usein voimakasta häpeää ja saattaa tuntea, ettei ansaitse elää.
Eristäytyvä persoonallisuus (skitsoidi) ilmenee merkittävänä vetäytymisenä sosiaalisista ja tunnepitoisista kontakteista muuhun maailmaan. Eristäytyvästä persoonallisuudesta kärsivä käyttää usein paljon aikaa itsensä tutkimiseen, erilaisiin fantasioihin ja muihin itsenäisiin aktiviteetteihin. Kyky tuntea mielihyvää ja ilmaista tunteita on usein rajoittunutta.
Eristäytyvä henkilö ei yleensä ole motivoitunut osallistumaan yhteiskuntaan tai olemaan yhteydessä muihin ihmisiin. Tämä mielenkiinnottomuus ympäristöä kohtaan voi estää heitä elämästä haluamaansa elämää tai saavuttamasta tavoitteitaan.
Estyneestä persoonallisuudesta kärsivä henkilö kokee usein jännittyneisyyttä, epävarmuutta ja alemmuuden tunteita. Hän saattaa uskoa olevansa sosiaalisesti epäkelvollinen tai vähempiarvoinen, ja pelätä arvostelua sekä hylätyksi tulemista. Tämä pelko voi olla niin voimakas, että se vaikeuttaa sosiaalisten suhteiden muodostamista ja ylläpitämistä.
Huomionhakuisessa persoonallisuudessa pakonomainen hyväksynnän ja huomion hakeminen. Usein tilasta kärsivä ilmaisee laimeitakin tunnekokemuksia dramaattisesti ja teatraalisesti liioitellen sekä voi olla herkkä muiden ohjailulle. Huomionhakuinen käytös saattaa ilmetä viettelevyytenä, jännittävyytenä ja energisyytenä, mikä voi olla huomionhakuiseen tutustuvasta henkilöstä kiinnostavaa. Pakonomainen ja jäykkä kliiniseen kuvaan liittyvä käytös johtaa kuitenkin usein ihmissuhdeongelmiin ja voi olla kuluttavaa läheisille.
Huomionhakuista persoonallisuutta hoidetaan yleensä psykoterapialla. Monesti huomionhakuiseen persoonallisuuteen liittyy myös muita psykiatrisia ongelmia, joiden vuoksi vastaanotolle hakeudutaan. Näitä voidaan hoitaa psykoterapian lisäksi tarvittaessa lääkkeillä.
Riippuvainen persoonallisuus ilmenee voimakkaana turvautumisena toisiin ihmisiin sekä arkipäiväisissä että merkittävissä tilanteissa. Tämä riippuvuus voi näkyä avuttomuutena, hylätyksi tulemisen pelkona ja taipumuksena mukautua muiden tahtoon omien tarpeiden kustannuksella. Riippuvainen henkilö kokee usein, ettei kykene selviytymään itsenäisesti.
Riippuvaista persoonallisuutta voidaan hoitaa psykoterapian avulla, ja turvalliset ihmissuhteet voivat myös lieventää oireita. Jos riippuvaisuuteen liittyy ahdistuneisuutta, sitä voidaan hoitaa samalla tavoin kuin muita ahdistuneisuushäiriöitä.
Vaativa persoonallisuus on persoonallisuushäiriö, jolle on ominaista täydellisyyden tavoittelu sekä keskittyminen yksityiskohtiin ja sääntöihin. Vaativasta persoonallisuudesta kärsivä keskittyy usein työhönsä ihmissuhteiden ja mielihyvän kustannuksella ja voi olla joustamaton tilanteissa, joissa muut eivät toimi hänen haluamallaan tavalla. Vaativa persoonallisuus aiheuttaa usein henkilökohtaista kärsimystä ja vaikeuksia ihmissuhteissa, mutta siitä voi olla myös hyötyä esimerkiksi tarkkuutta vaativassa työssä.
Vaativa persoonallisuus voi johtaa muihin mielenterveysongelmiin, kuten masennukseen tai ahdistuneisuuteen. Näitä ongelmia voidaan hoitaa psykoterapian tai lääkehoidon avulla. Lisäksi itse vaativuutta voidaan hoitaa psykoterapialla, jos henkilö tunnistaa käyttäytymisensä aiheuttavan ongelmia ja haluaa muuttaa sitä.
Narsistinen persoonallisuushäiriö on persoonallisuushäiriö, jolle on ominaista suuruuskuvitelmat ja voimakas ihailun tarve. Näiden piirteiden taustalla on usein kehittymätön ja haavoittuvainen itsetunto, jota narsisti yrittää kompensoida. Vaikka narsisti saattaa vaikuttaa ylimieliseltä ja itsevarmalta, hän kärsii usein voimakkaista häpeän tunteista ja on herkkä kritiikille. Narsisti voi myös pelätä hylätyksi tulemista. Narsismiin liittyy lisäksi empatian puute, ylimielisyys, manipulatiivisuus ja kateellisuus.
Vaikka narsistinen persoonallisuushäiriö on yksi populaarikulttuurin tunnetuimmista persoonallisuushäiriöistä, Suomessa käytetyssä tautiluokitusjärjestelmässä sille ei ole omaa erillistä luokkaansa. Sen sijaan se luokitellaan osaksi muita persoonallisuushäiriöitä.
Mielenterveyden ja mielen hyvinvoinnin haasteita
Ahdistus ja ahdistuneisuushäiriö
Oireet voivat johtua stressistä, elämäntapamuutoksista tai aivojen välittäjäaineista.
Bipolaarinen eli kaksisuuntainen mielialahäiriö
Sairaus aiheuttaa voimakkaita mielialan vaihteluita masennuksen ja manian välillä.
Epävakaa persoonallisuus
Persoonallisuushäiriö, jolle on ominaista tunteiden hallinnan vaikeudet ja impulsiivinen käyttäytyminen.
Kiusaaminen ja henkinen väkivalta
Kiusaaminen on henkistä väkivaltaa, joka voi olla pitkäkestoista ja traumatisoivaa.
Masennus eli depressio
Mielen sairaus, joka heikentää elämänlaatua ja vaatii hoitoa.
Masennus lapsella
Taustalla voi olla liian kuormittava elämäntilanne.
Mielenterveyden häiriöt
Psyykkiset oireet syntyvät usein geneettisten ja ympäristötekijöiden yhteisvaikutuksesta.
Narsistinen persoonallisuus
Persoonallisuushäiriö, jossa suuruuskuvitelmat peittävät haavoittuvan itsetunnon.
Pakko-oireinen häiriö eli OCD
Toistuvat pakkoajatukset ja -toiminnot, jotka häiritsevät normaalia elämää.
Paniikkihäiriö ja paniikkikohtaus
Toistuvia ja vaikeita ahdistuskohtauksia, jotka voivat johtua mm. elämänmuutoksista.
Pitkäkestoinen väsymys eli uupumus
Väsymys voi johtua fyysisestä tai psyykkisestä kuormituksesta ja stressistä.
Stressi
Pitkäaikainen kuormitus ilman riittävää palautumista voi heikentää terveyttä ja toimintakykyä.
Katso myös nämä palvelut
Kelan korvaama kuntoutuspsykoterapia
Psykiatrin arvioon perustuvaa psykoterapiaa, jota Kela myöntää työ- ja opiskelukyvyn ylläpitoon sekä takaisin työkykyiseksi kuntoutumiseen.
Mielen ensikäynti 89 €
Ota helppo ensiaskel mielen hyvinvoinnin palveluihin. Ajan saat nopeasti – ilman lähetettä.
Pariterapia
Parisuhteen kipukohtien tunnistamista ja yhteyden vahvistamista.
Perheterapia
Tarjoaa mahdollisuuden löytää uusia merkityksiä ja toimintatapoja läheisissä suhteissa.
Psykoterapeutti
Tarjoaa keskusteluun ja toiminnallisiin menetelmiin perustuvaa hoitoa, jolla pyritään lisäämään mielen hyvinvointia.
Neuropsykologi
Neuropsykologiaan erikoistunut psykologi, joka tutkii ihmisen tiedonkäsittelytoimintoja, käyttäytymistä ja tunnesäätelyä.
Psykiatri
Mielenterveyden häiriöiden diagnosointiin ja hoitoon erikoistunut lääkäri.
Psykologi
Mielen asiantuntija, joka antaa tukea ja ohjausta vaikeissa elämäntilanteissa.
Mielialavalmentaja
Matalan kynnyksen keskusteluapu auttaa jäsentämään ajatuksia elämän kriiseissä.
Usein kysyttyä persoonallisuushäiriöistä
Persoonallisuushäiriöt ovat elämää rajoittavia ajattelun, tunne-elämän ja käyttäytymisen malleja, jotka aiheuttavat usein konflikteja suhteessa muihin ihmisiin ja yhteiskuntaan. Ne ovat normaalin persoonallisuuden vaihtelun ääripäitä, joissa k äyttäytyminen on merkittävästi normaalia joustamattomampaa.
Persoonallisuushäiriöiden muotoutumiseen vaikuttavat perimä, sikiöajan aikaiset tekijät, lapsuuden kasvuympäristö ja traumaattiset kokemukset.
Persoonallisuushäiriö ilmenee joustamattomana käyttäytymisenä, joka aiheuttaa konflikteja ja vaikeuksia sosiaalisessa selviytymisessä. Esimerkiksi epävakaassa persoonallisuushäiriössä on vaikeuksia hallita kielteisiä tunteita ja huomattavaa impulsiivisuutta.
Suomessa käytössä oleva luokittelujärjestelmä tuntee kahdeksan erilaista persoonallisuushäiriötä sekä myös muita ja määrittelemättömiä persoonallisuushäiriöitä.
Persoonallisuushäiriöitä ei yleensä diagnosoida ennen kuin henkilö on 16–17-vuotias. Diagnoosi perustuu käyttäytymisen, ajattelun ja tunne-elämän mallien arviointiin.
Persoonallisuushäiriöitä hoidetaan tyypillisesti psykoterapialla, ja joissakin tilanteissa käytetään myös lääkehoitoa. Hoito voi olla tehokasta, kuten epävakaan persoonallisuushäiriön kohdalla.