Riippuvuudet
Riippuvuus voi kehittyä mihin tahansa toimintaan tai aineeseen, josta saa aluksi mielihyvää, mutta josta kehittyy haitallista ja pakonomaista toimintaa. Yleisimpiä riippuvuuksia ovat päihderiippuvuus, alkoholiriippuvuus tai alkoholismi, peliriippuvuus ja seksi- tai pornoriippuvuus.
Riippuvuudelle tyypillistä on sen pakonomaisuus. Henkilö voi esimerkiksi pyrkiä tekemään kaikkensa sen eteen, että saa hankittua riippuvuutta aiheuttavaa ainetta ja käyttää huomattavasti aikaa riippuvuutta aiheuttavan toiminnan harrastamiseen. Usein tästä seuraa esimerkiksi toiminta-, työ- ja opiskelukyvyn heikentyminen. Aika ja kyky keskittyä muuhun ei riitä, kun riippuvuus vie mukanaan ja siitä tulee elämän pääasiallista sisältöä.
Riippuvuuksia voidaan hoitaa tehokkaasti, joten riippuvuudesta voi päästä eroon mielenterveyden ammattilaisten avulla.
Jos et ole varma millainen apu sopisi sinulle parhaiten tai et tiedä kenen ammattilaisen puoleen kannattaisi kääntyä, saat apua oikean asiantuntijan löytymiseen ja konkreettisia askeleita tilanteen selvittämiseksi neuvontakäynniltä.
Päihderiippuvuus
Päihderiippuvuus kehittyy eri aineisiin, kuten alkoholiin, nikotiiniin tai huumausaineisiin. Päihderiippuvuutta on tärkeä hoitaa, koska se vaikuttaa laajasti kokonaisterveyteen ja hyvinvointiin. Päihteiden jatkuvasta käytöstä voi seurata muita vakavia sairauksia, kuten maksan vajaatoiminta tai maksakirroosi. Vaikea päihdeongelma vaikuttaa laajasti henkilön elämään, kuten läheisiin ihmissuhteisiin ja työkykyyn.
Päihderiippuvuus voidaan tunnistaa haastattelun ja esimerkiksi AUDIT-kyselyn avulla, jos henkilö vastaa luotettavasti. Tarvittaessa päihderiippuvuutta voidaan todentaa tai poissulkea myös esimerkiksi maksakokeiden tai huumaustestien avulla.
Peliriippuvuus
Peliriippuvuudella tarkoitetaan pakonomaista raha- tai digipelien pelaamista, joka jatkuu, vaikka peliaikaa pyrittäisiin rajoittamaan. Usein peliriippuvaisella yöunet jäävät lyhyiksi, minkä seurauksena hän on päivällä väsynyt ja hänen on vaikea keskittyä esimerkiksi opiskeluun tai työntekoon. Peliriippuvaisella ei useinkaan ole muita harrastuksia kuin pelaaminen, jolloin riippuvuus saattaa käynnistää syrjäytymisen kierteen.
Jos tunnistat itselläsi tai läheiselläsi peliriippuvuutta, kannattaa hakeutua esimerkiksi työterveyshuoltoon tai koulu- tai opiskelijaterveydenhoitoon, missä arvioidaan tarve jatkohoidolle.
Apua riippuvuuksiin
Riippuvuuksiin on mahdollista saada apua ja hoitoa ja niistä voi päästä eroon mielenterveyden ammattilaisten avulla. Mikäli kaipaat apua asiantuntijan valintaan, voit kysyä neuvoa asiakaspalvelustamme (avoinna 24/7) puhelimitse numerosta 010 414 00 (pvm/mpm) tai verkkoajanvarauksemme chatissa. Voit myös varata ajan mielen neuvontakäynnille, josta saat apua oikean asiantuntijan löytymiseen ja konkreettisia askeleita tilanteen selvittämiseksi.
Asiantuntijana artikkelissa Mehiläisen valtakunnallinen vastuupsykiatri Teijamari Laasonen-Balk.